motoGP

  • Latest News

    Τα μυστικά των 340mm


    Τα εμπρός φρένα των μοτοσικλετών Moto GP αποτελούνται από δύο δίσκους, διαμέτρου 340 χιλιοστών, μεγαλύτερων από οποιονδήποτε δίσκο έχει κάνει ποτέ την εμφάνισή του σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. Ποια είναι τα μυστικά πίσω από αυτή την διάσταση;

    Τα Moto GP είναι ένα εργαστήριο συνεχόμενης έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών, που στη συνέχεια βρίσκουν τον δρόμο τους για μοτοσυκλέτες παραγωγής. Αν και πλέον οι κανονισμοί έχουν στο επίκεντρο την μείωση του κόστους για τις ομάδες, η τεχνολογική ανάπτυξη δεν σταματά ποτέ. Η Brembo, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την παροχή των συστημάτων φρένων, πέτυχε το 2014 την έγκριση χρήσης δίσκων με διάμετρο 340 χιλιοστά, αντί για 320 που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε.

    Ο Lorenzo Bortolozzo της διεύθυνσης πελατών Brembo Moto GP, μίλησε για τα χαρακτηριστικά των νέων δίσκων. «Όσο αυξήθηκε η ταχύτητα αλλά και το βάρος των μοτοσυκλετών, φτάσαμε πολύ κοντά στα όρια της απόδοσης των δίσκων των 320 χιλιοστών. Στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονταν, η απόδοσή τους δεν έπεφτε δραματικά, ωστόσο σημειωνόταν οξείδωση και ταχεία φθορά των τακακιών, που μπορούσαν να οδηγήσουν σε ζήτημα ασφαλείας»

    Σύμφωνα με τον Bortolozzo, η μεγάλη βελτίωση σημειώθηκε στην θερμοκρασία και στην πίεση του φρεναρίσματος, παρά στην απόλυτη ισχύ. «Με τους δίσκους των 340 χιλιοστών, οι αναβάτες μπορούν να πετύχουν την ίδια ροπή φρεναρίσματος στον τροχό με αυτούς των 320 χιλιοστών. Ωστόσο, η πίεση φρεναρίσματος μειώθηκε και οι θερμοκρασίες έπεσαν, με αποτέλεσμα οι μοτοσυκλέτες να φρενάρουν γρηγορότερα.»

    Η διαφορά θερμοκρασίας που έχει επιτευχθεί είναι αρκετά σημαντική, σύμφωνα με τον Bortolozzo, καθώς οι νέοι δίσκοι λειτουργούν σε θερμοκρασίες κατά 100 βαθμούς χαμηλότερες! O Bortolozzo δήλωσε επίσης ότι οι νέοι δίσκοι έχουν αμελητέα διαφορά βάρους από τους παλιούς, αλλά και ότι πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών των φρένων, για την Brembo, έχει η εγγυημένη ασφάλεια.

    ΠΗΓΗ
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τα μυστικά των 340mm Rating: 5 Reviewed By: misterS
    Scroll to Top