motoGP

  • Latest News

    Συμβουλές για ανήσυχους... Εσείς ξέρετε να στρίβετε;


    Το ιδανικό πλασάρισμα σε μια στροφή ,ώστε να καταφέρουμε να στρίψουμε γρήγορα, προϋποθέτει κατάλληλο φρενάρισμα πριν την στροφή, καλή ταχύτητα εισόδου και έπειτα επιτάχυνση στην έξοδο της στροφής. Αν ο αναβάτη διατηρεί σταθερή ταχύτητα μέσα στη στροφή, έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει , να αλλάξει κατεύθυνση ή ακόμα και να ακινητοποιήσει τη μοτοσυκλέτα, αν χρειαστεί.

    Οι περισσότεροι αναβάτες  έχουν τη συνήθεια να φρενάρουν νωρίς πριν την στροφή και έπειτα να επιταχύνουν μέσα στη στροφή. Η σωστή προσέγγιση είναι κάπως διαφορετική. Ο αναβάτης πρέπει να μεταφέρει αρκετή ταχύτητα στην είσοδο της στροφής, ώστε να έχει κλειστό το γκάζι την ώρα που θα βρίσκεται στο εσωτερικό της.

    Όταν βρίσκεσαι στο εσωτερικό της στροφής με κλειστό γκάζι, το βάρος στον εμπρός τροχό είναι περισσότερο, με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσφυση του ελαστικού. Τα πιρούνια είναι βυθισμένα και έτσι η γωνία του τιμονιού έχει μεγαλύτερη κλίση, διευκολύνοντας τη μοτοσυκλέτα να στρίψει. Το πίσω μέρος είναι αποφορτισμένο και έχει μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, μειώνοντας τις πιθανότητες απώλειας πρόσφυσης.

    Αντίθετα, η επιτάχυνση μέσα στη στροφή, αναγκάζει τον αναβάτη να γέρνει τη μοτοσυκλέτα περισσότερο, πατώντας στην άκρη του ελαστικού, για να μπορέσει να στρίψει. Περισσότερη δύναμη την ώρα που η πρόσφυση μειώνεται, είναι πρακτικά λάθος. Το κλειστό γκάζι στο εσωτερικό της στροφής είναι ασφαλέστερο, γιατί ο αναβάτης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το γκάζι την ώρα που γέρνει τη μοτοσυκλέτα.

    Ο αναβάτης πρέπει να φρενάρει όπως το συνηθίζει, με τη διαφορά ότι δεν πρέπει να επιμείνει στο φρένο. Σιγά-σιγά θα πρέπει να αφήνει το λεβιέ του φρένου γρηγορότερα, για να μπορέσει να μην ακουμπήσει το γκάζι όταν θα βρίσκεται το εσωτερικό της στροφής. Έτσι θα αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα εισόδου και θα μπορέσει να στρίψει πιο γρήγορα.

    Η διαδικασία πρέπει να γίνει με σύνεση και μόνο σε ασφαλείς συνθήκες, καθώς οι βιαστικές και απότομες κινήσεις δεν πρόκειται να τελειοποιήσουν την τεχνική.

    Πηγή: mototriti
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Συμβουλές για ανήσυχους... Εσείς ξέρετε να στρίβετε; Rating: 5 Reviewed By: moto-Steki
    Scroll to Top