• Latest News

    Τρεις βαθμοί διαφορά: το MotoGP™ σε μια κομβική επιστροφή στην Mandalika


     Ο αγώνας τίτλου είναι πολύ σκληρός, καθώς υπάρχουν 111 βαθμοί στο τραπέζι σε τρία Σαββατοκύριακα – ξεκινώντας από την Ινδονησία.

    Η μάχη του Πρωταθλήματος, με τους δύο πρώτους να χωρίζονται κατά μόλις τρεις βαθμούς και με διαθέσιμους 111 για τα επόμενα τρία Σαββατοκύριακα. Και όλα ξεκινούν μπροστά σε ένα από τα πιο παθιασμένα πλήθη του MotoGP™, καθώς επιστρέφει στην Ινδονησία και την υπέροχη διεθνή πίστα Pertamina Mandalika στο νησί Lombok, με τις διαφημιστικές πινακίδες στη θέση τους και το καλωσόρισμα των ηρώων εξασφαλισμένο.

    Βρισκόμασταν στην καταρρακτώδη βροχή του προηγούμενου Αγώνα, βλέποντας τον επικεφαλής του Πρωταθλήματος Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) να συγκρατείται μπροστά μέχρι στιγμής, αλλά και την πορεία του Jorge Martin (Prima Pramac Racing) προς την κορυφή. Οπότε τώρα είναι μόλις τρεις βαθμοί η διαφορά με τον Pecco να είναι ακόμη μπροστά και να έχει να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση, αλλά ο Martin βρίσκεται σε αποστολή να συνεχίσει και ο Bagnaia να τον σταματήσει.

    Ο επίσης υποψήφιος για τον τίτλο Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) υπέστη κάταγμα στην κλείδα στην προπόνηση, κάνοντας τον Ιταλό να δίνει έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να μην χάσει πολύ έδαφος από την κορυφή. Η ομάδα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει πότε θα επιστρέψει, αλλά θα το κάνει σύντομα. Ο Luca Marini, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ταξιδέψει στην Ινδονησία.

    Το ίδιο ισχύει και για τον Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP™), με την ομάδα να επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον θα ταξιδέψει για να δοκιμάσει ή να ξεκινήσει μια επιστροφή στη δράση. Και είναι μια δύσκολη εβδομάδα καθώς οι φήμες συνεχίζουν να στροβιλίζονται γύρω από τη θέση που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή ο συναθλητής του Fabio Di Giannantonio, κάτι που δεν είναι εύκολο για οποιονδήποτε εμπλέκεται. Το μόνο πράγμα που έχουμε επιβεβαιώσει, ωστόσο, είναι ότι ο Marc Marquez θα χωρίσει από την HRC στα τέλη του 2023.

    Μετά από εβδομάδες, ακόμη και μήνες εικασιών, θα ήταν εύκολο για κάποιους να εκλάβουν την επίσημη επιβεβαίωση, που έλαβε την περασμένη εβδομάδα, ως τυπικότητα. Αλλά οι τεράστιες αποφάσεις δεν είναι ποτέ κάτι τέτοιο, με ώρες, μέρες και εβδομάδες διαπραγματεύσεων και συναισθημάτων στα παρασκήνια. Ειδικά όταν έχουν ξαναγραφεί τα βιβλία ρεκόρ και έχουν αγωνιστεί μαζί για πάνω από μια δεκαετία. Τι επιφυλάσσει λοιπόν το μέλλον; Ανεξάρτητα από τη μακροπρόθεσμη απάντηση, μετά το βάθρο στην Ιαπωνία για τον αριθμό 93, απομένουν έξι αγωνιστικά Σαββατοκύριακα. Και μπορούμε να στοιχηματίσουμε στο ότι ο Marquez θα κάνει κάτι παραπάνω από μια απλή κίνηση, ξεκινώντας τώρα. Μαζί του, είναι επίσης σε μια τελική ευθεία και ο Alex Rins (LCR Honda Castrol) πριν από την αλλαγή του, εάν μπορέσει να επιστρέψει εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Για τον Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) είναι μια νέα εποχή εντός της μάρκας καθώς το 2024 επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι με τη Honda, και για τον Joan Mir (Repsol Honda Team) υπάρχει η αναμονή για το ποιος θα είναι εκεί στην επόμενη σεζόν. Είναι επίσης, κατά κάποιο τρόπο, μια ευκαιρία, για μια καλή επίδοση εκτός από τους δύο βαθμούς του τερματισμού, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ένδοξης επιστροφής στην πρώτη πεντάδα της Ινδίας.

    Ο Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) ανέβηκε ξανά στο βάθρο στην Ινδία και μετά είχε ένα πιο δύσκολο Ιαπωνικό GP, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τα καταφέρει στο νησί Lombok μετά από έναν πρωτοποριακό Γύρο την περασμένη σεζόν. Ο συναθλητής του Franco Morbidelli, εν τω μεταξύ, θα προσπαθήσει να ξεκινήσει μια σειρά Αγώνων αποχωρώντας από την Yamaha με στυλ. Το ίδιο και για τον τρέχοντα αναβάτη της Prima Pramac Racing, Johann Zarco, καθώς θέλει να επιστρέψει στο βάθρο πριν αποχωρήσει από την ομάδα, και η ομάδα της Ducati στην οποία ανήκει ο Zarco αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να έχει τον Enea Bastianini και πάλι, αν και η επιστροφή του δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Στην KTM, είναι τώρα πραγματικά η τελευταία προσπάθεια στον αγώνα για το στέμμα των κατασκευαστών, ενάντια σε αυτήν την προαναφερθείσα αρμάδα της Ducati. Μετά την πτώση του Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) στην Ιαπωνία, ξαφνικά φαινόταν ότι η Ducati επρόκειτο να επικρατήσει στο Motegi, αλλά στο τέλος ο Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) έκανε το κάτι παραπάνω και εξασφάλισε ότι αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί. Ωστόσο, ο Miller θα θέλει περισσότερα στην Ινδονησία, και ο Binder επίσης, καθώς σε αυτή την πίστα πέρυσι η KTM έφτασε στο κορυφαίο σκαλί καθώς κέρδισε το πρώτο Grand Prix εκεί, με τον Oliveira

    Οι τίτλοι των νέων από το Αυστριακό σώμα προέρχονται περισσότερο από την GASGAS Factory Racing Tech3 στο δρόμο για το Pertamina Grand Prix της Ινδονησίας. Τα νέα επιτέλους κυκλοφόρησαν και οι αναβάτες του MotoGP™ για την ομάδα του επόμενου έτους θα είναι ο Augusto Fernandez μαζί με τον Pedro Acosta, αφαιρώντας λίγη πίεση και από τους δύο. Ωστόσο, ο Pol Espargaro θα συνεχίσει να συμμετέχει στην ομάδα και θα θέλει να χρησιμοποιήσει τους υπόλοιπους Αγώνες του 2023 για να δείξει τι έχει να προσφέρει.

    Τέλος, η Aprilia ψάχνει για πολλά περισσότερα στο νησί Lombok. Ο Aleix Espargaro (Aprilia Racing) έρχεται από ένα σταθερό GP της Ιαπωνίας, αλλά θέλει να επιστρέψει σε αυτή την εκπληκτική καλοκαιρινή φόρμα και ο συναθλητής του Maverick Viñales είχε λίγο δραματική κατάσταση την Κυριακή στο Motegi αλλά σίγουρα θέλει να επιστρέψει δυναμικά. Ωστόσο, η φόρμα του Raul Fernandez (Ομάδα CryptoDATA RNF MotoGP™) συνεχίζει αυτή την ανοδική πορεία, και έχουν επίσης τώρα τον μοναδικό νικητή στη Mandalika στις τάξεις τους: τον Miguel Oliveira (Ομάδα CryptoDATA RNF MotoGP™). Δεν υπάρχει καμία σιγουριά ότι δεν θα είναι ξανά βρόχινος ο φετινός Αγώνας. Ανεξάρτητα από αυτό, υπάρχουν μερικές καλές αναμνήσεις στην πίστα για τον Πορτογάλο αναβάτη και το δράμα της προηγούμενης σεζόν φαίνεται να τον έχει ηρεμήσει. Τι μπορεί να κάνει επιστρέφοντας στην πίστα αυτή με την Aprilia;

    Πηγή: motograndprix.gr

    MotoGP - Ανακοινώθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2024


     Το κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσικλετών ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των 22 αγώνων του 2024, που είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

    Λίγα 24ωρα πριν από το Grand Prix Ιαπωνίας, το MotoGP ανακοίνωσε το προσωρινό του πρόγραμμα για το 2024. Το κορυφαίο πρωτάθλημα σε δύο τροχούς επιθυμεί να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη σεζόν στην ιστορία του, καθώς το καλεντάρι αποτελείται από 22 αγωνιστικά τριήμερα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η Ισπανία έχει τέσσερις αγώνες στο πρόγραμμα, ενώ λείπει το Μπρνο της Τσεχίας.

    Το Κατάρ επιστρέφει ως η πρεμιέρα το πρωταθλήματος στην πίστα του Λουσέιλ και θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 8-10 Μαρτίου. Έπειτα γίνει μια σύντομη στάση στην Πορτογαλία, πριν το MotoGP ταξιδέψει για την Αμερική για αγώνες σε Αργεντινή και Τέξας.

    Η ευρωπαϊκή περιοδεία ξεκινά το τριήμερο 26-28 Απριλίου με το Grand Prix Ισπανίας, ενώ ακολουθούν αγώνες σε ΓαλλίαΚαταλονίαΙταλίαΚαζακστάνΟλλανδία και Γερμανία. Ο αγώνας στο Σάχσενρινγκ θα γίνει στις 7 Ιουλίου και μέχρι τις 2-4 Αυγούστου και το GP Μ. Βρετανίας θα πραγματοποιηθεί το καλοκαιρινό διάλειμμα του MotoGP.

    Μετά το Σίλβερστον ακολουθούν Grand Prix σε ΑυστρίαΑραγονία, ενώ οι αγώνες επί ευρωπαϊκού εδάφους τελειώνουν με το GP Αγίου Μαρίνου στις 6-8 Σεπτεμβρίου. Έπειτα ξεκινάει ένα ταξίδι στην Ασία, με αγώνες σε ΙνδίαΙνδονησίαΙαπωνίαΑυστραλίαΤαϊλάνδη και Μαλαισία. Το μαραθώνιο πρόγραμμα του MotoGP στο 2024 ολοκληρώνεται στη Βαλένθια, έναν παραδοσιακό σταθμό τα τελευταία χρόνια για το φινάλε της σεζόν.

    Ενδιαφέρον είναι δίχως αμφιβολία οι αστερίσκοι στο πρόγραμμα. Το Καζακστάν δεν είναι σίγουρο πως θα πραγματοποιηθεί, καθώς η πίστα πρέπει να πάρει έγκριση από την FIM και την Dorna, κάτι που δεν κατάφερε φέτος. Στη λίστα αυτή είναι και η Ινδία.

    Το MotoGP ανακοίνωσε πως αναπληρωματικός αγώνας στο πρόγραμμα του 2024 είναι η Ουγγαρία και η νέα πίστα στο Μπάλατον.

    Πηγή: gazzetta.gr

    Η MV Agusta γιορτάζει τα 80


     Ένας μικρός κινητήρας 98 κυβικών ήταν αρκετός ώστε να γεννηθεί ο θρύλος της MV Agusta.

    Η MV Agusta ξεκίνησε ως κατασκευάστρια μοτοσυκλετών, μέσα σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο, λίγο πριν παύσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος


    Τον Αύγουστο του 1943, ο πρώτος κινητήρας δικύκλου της MV Agusta ήταν έτοιμος για μαζική παραγωγή. Ήταν δίχρονος, κυβισμού 98 κ.εκ., από όπου και τελικά πήρε το όνομα του, χρησιμοποιούσε χρονισμό εισαγωγής με 3 θυρίδες και είχε τον συμπλέκτη και την μετάδοση σε κοινό κέλυφος για απλοποίηση της κατασκευής. Ο κινητήρας, ωστόσο, θα έκανε έναν χρόνο ακόμα να εμφανιστεί σε μοτοσυκλέτες, αφού οι Γερμανοί εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις της MV Agusta διακόπτοντας την παραγωγή. Τα σχέδια του κινητήρα, όμως, διασώθηκαν, επιτρέποντας τελικά την παρουσίαση της πρώτης MV Agusta μοτοσυκλέτας: Της MV 98 του 1944.

    O Valentino Rossi νικητής μπροστά στο κοινό του στο Misano.


     Η ιστορία επιτυχίας του Valentino Rossi ως οδηγός της BMW M Works έφτασε σε νέα υψηλά επίπεδα. Ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής μοτοσυκλετών κέρδισε την παρθενική του νίκη στο GTWC στην έδρα του στο Misano, το οποίο αποτέλεσε μέρος του δεύτερου γύρου του Sprint Cup αυτής της σεζόν στο πλαίσιο του Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS (GTWC). Η νίκη αυτή αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του Ιταλού στους αγώνες αυτοκινήτου μέχρι στιγμής. Αγωνιζόμενος δίπλα στον Maxime Martin, ο Rossi ήταν αήττητος στον αγώνα διάρκειας μιας ώρας της Κυριακής, ο οποίος διεξήχθη σε καύσωνα. Εκτός από τη συνολική της νίκη, η BMW M Team WRT πανηγύρισε επίσης μια νίκη κατηγορίας στο Gold Cup και περαιτέρω αποτελέσματα στο βάθρο.

    Οι πανηγυρισμοί του Rossi και του Martin δεν είχαν όρια μετά τον αγώνα της Κυριακής στο Misano - ούτε ο θαυμασμός των αμέτρητων οπαδών του Ιταλού θρύλου των μηχανοκίνητων αγώνων, που έκαναν την προσπάθεια του Rossi στο Misano αληθινό θέαμα. Επιβραβεύτηκαν με τον μεγαλύτερο θρίαμβο του ήρωά τους στους αγώνες αυτοκινήτου μέχρι σήμερα. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Rossi κέρδισε την πρώτη του νίκη στους τέσσερις τροχούς στο «Road to Le Mans». Ωστόσο, το να τερματίσει στο πρώτο σκαλί του βάθρου απέναντι στους καλύτερους οδηγούς αγώνων GT στον κόσμο στο GTWC Europe είναι ένα βήμα πάνω από αυτό το επίτευγμα. Ο Martin έθεσε τα θεμέλια για την επιτυχία του διδύμου με την τρίτη θέση στα προκριματικά. Ωστόσο, ο Rossi ήταν αυτός που σημείωσε μια επιβλητική απόδοση και μερικούς εντυπωσιακούς χρόνους γύρου για να κλείσει τη νίκη στο δεύτερο μισό του αγώνα. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Martin συμμετείχε επίσης την τελευταία φορά που ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της BMW κέρδισε έναν αγώνα στο GTWC Sprint Cup. Αυτό συνέβη πριν από οκτώ χρόνια, μαζί με τον Dirk Müller με μια BMW Z4 GT3.

    Αντιδράσεις μετά το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο

    Andreas Roos (Επικεφαλής BMW M Motorsport): «Συγχαρητήρια στον Valentino Rossi για την πρώτη του νίκη στο GT World Challenge Europe! Συγχαρητήρια και στον εντός έδρας αγώνα του στο Misano! Ένα φανταστικό σενάριο όπως αυτό είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αυτή η νίκη επιβεβαιώνει τη φανταστική εξέλιξη που έχει δείξει στο τιμόνι της BMW M4 GT3 τους τελευταίους μήνες. Συγχαρητήρια και στον Maxime Martin, ο οποίος έπαιξε τεράστιο ρόλο σε αυτή την επιτυχία με την ταχύτητα και την εμπειρία του. Έχουν αυξηθεί σε δύναμη ως ομάδα από αγώνα σε αγώνα και είναι πλέον ικανοί να κερδίζουν μόνοι τους στο υψηλότερο επίπεδο. Ανυπομονώ να δω πού θα τους οδηγήσει αυτή η εξέλιξη. Συγχαρητήρια σε όλους στην BMW M Team WRT για ένα υπέροχο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στο Misano, που περιελάμβανε μια νίκη κατηγορίας και περισσότερους τερματισμούς στο βάθρο και στους δύο αγώνες! Για άλλη μια φορά, η BMW M4 GT3 έδειξε ότι μπορεί να κερδίσει αγώνες σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συμμετέχοντες!»

    Valentino Rossi (#46 BMW M4 GT3): «Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο! Το να γιορτάζω την πρώτη μου νίκη σε αυτή τη σειρά αγώνων ακριβώς εδώ στο Misano είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Έχω κερδίσει επίσης στο «Road to Le Mans», αλλά το να κερδίζω σε αυτό το επίπεδο στην κύρια σειρά αγώνων μου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είμαι σε αυτή τη κατηγορία αγώνων εδώ και ενάμιση χρόνο και ήταν δύσκολο να ανταγωνιστώ έναν τέτοιο ανταγωνισμό υψηλής κλάσης. Τώρα, έχω φτάσει στην κορυφή. Θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε ολόκληρη την ομάδα του WRT, τον Vincent Vosse, τον Maxime Martin και την BMW. Η ατμόσφαιρα είναι φανταστική, και το απολαμβάνω απόλυτα αυτή τη στιγμή. Έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε».

    Maxime Martin (#46 BMW M4 GT3): «Ένα φανταστικό Σαββατοκύριακο! Αν μπορούσα να διαλέξω έναν αγώνα για την πρώτη νίκη με τον Vale, θα ήταν αναμφίβολα στο Misano. Είχα μια καλές Κατατακτήριες την Κυριακή και κατάφερα να βάλω το μονοθέσιο στη δεύτερη σειρά του grid. Στη συνέχεια, το πλήρωμά μας εκτέλεσε το ταχύτερο pit stop του αγώνα, δίνοντάς μας το προβάδισμα, το οποίο ο Vale υπερασπίστηκε τέλεια. Είμαι πολύ χαρούμενος και για την ομάδα και για την BMW M Motorsport. Ήμουν εκεί για την τελευταία νίκη στο Sprint Cup το 2015 στο Nogaro - αλλά αυτό ήταν πολύ καιρό πριν. Είναι ωραίο που έχουμε πλέον αποδείξει ότι η BMW M4 GT3 μπορεί να κερδίσει αγώνες σπριντ GTWC. Έχουμε μια καλή δυναμική συνολικά και θέλουμε να τη μεταφέρουμε στους επόμενους αγώνες».

    Πηγή: motograndprix.gr

    Ducati Monster 30° Anniversario - Μια περιορισμένης παραγωγής έκδοση για τα 30 χρόνια της εμβληματικής σειράς Monster


     Κατά τη διάρκεια του πρώτου διαδικτυακού επεισοδίου της σειράς Ducati World Première 2024, που έγινε χθες το απόγευμα, η Ducati έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και πληροφορίες για την Monster 30° Anniversario μια ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής της Monster αφιερωμένη στα 30 χρόνια της εμβληματικής σειράς “γυμνών” μοτοσυκλετών.  

    Η φιλοσοφία της Monster ήταν, και παραμένει, μια μοτοσυκλέτα χωρίς φέρινγκ, με σπορ κινητήρα, στιβαρό (Superbike) πλαίσιο και μεγάλο τιμόνι. Μια ιδέα τόσο απλή όσο και αποτελεσματική, που έφερε γυμνές (χωρίς φέρινγκ) μοτοσυκλέτες ξανά στην επικαιρότητα. Από τότε η σειρά μοντέλων Monster παραμένει πιστή στην ιδέα της “σπορ απλότητας” που συνδυάζει το στυλ και την ευχρηστία στην καθημερινή χρήση με τις επιδόσεις και την ευχαρίστηση που προσφέρει μια σπορ μοτοσυκλέτα.

    Με την επετειακή Monster 30° Anniversario ο κατασκευαστής από την Μπολόνια αποτίει φόρο τιμής στην πρώτη Monster 900 του 1993, μια σχεδίαση του Miguel Angel Galluzzi, που πυροδότησε την επανεμφάνιση των “γυμνών” μοτοσυκλετών.

    Αυτή η ειδική επετειακή περιορισμένης παραγωγής έκδοση διατηρεί όλα τα εμβληματικά χαρακτηριστικά των μοντέλων Monster άλλα ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά χάρη στον Tricolor 30th Anniversary χρωματικό συνδυασμό και τις ειδικά κατασκευασμένες για τη συγκεκριμένη έκδοση χρυσές ζάντες.

    Πέρα από την εμφάνιση αυτή η επετειακή Monster ξεχωρίζει και από ορισμένα πρόσθετα στοιχεία εξοπλισμού όπως: το μπροστινό τηλεσκοπικό σύστημα Öhlins NIX30, το ρυθμιζόμενο αμορτισέρ τιμονιού, η σέλα με το κεντημένο λογότυπο 30-year και το αποκλειστικό animation του πίνακα οργάνων κάθε φορά που ανοίγει ο κεντρικός διακόπτης. Τέλος, κάθε μοτοσυκλέτα φέρει ένα πινακιδάκι στην επάνω πλάκα του μπροστινού συστήματος με το όνομα και τον αύξοντα αριθμό της μοτοσυκλέτας, καθώς και ένα πιστοποιητικό γνησιότητας και ένα ειδικό κάλυμμα μοτοσυκλέτας.

    Η πλήρως ρυθμιζόμενη μπροστινή ανάρτηση NIX30 της Öhlins είναι 0,6 kg ελαφρύτερη από αυτή της στάνταρ Monster και Monster+ και προσφέρει καλύτερη αίσθηση και σταθερότητα.

    Τα φρένα είναι της Brembo με εμπρός δαγκάνες Stylema (-0,4 kg ελαφρύτερες) και αλουμινένια κέντρα  για τους μπροστινούς δίσκους των 320 mm (0,5 kg ελαφρύτεροι από το στάνταρ στο Monster) με αποτέλεσμα καλύτερο φρενάρισμα. Στην ευελιξία συνηγορούν και οι σφυρήλατες ζάντες, οι οποίες μειώνουν το μη αναρτημένο βάρος κατά 1,86 κιλά!

    Τα παραπάνω πρόσθετα ειδικά εξαρτήματα της Monster 30° Anniversario συνεισφέρουν σημαντικά και στη μείωσης του βάρους κατά συνολικά 4 κιλά σε σχέση με την στάνταρ Monster.

    Τη Monster κινεί o Testastretta 11°, ένας σύγχρονος υγρόψυκτος 4βάλβιδος δικύλινδρος κινητήρας με δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων και ισχύ 111 ίππων. Ένας σύγχρονος, εξαιρετικά αξιόπιστος και οικονομικός, σε ότι αφορά την συντήρηση, χάρη στα μεγάλα χιλιομετρικά διαστήματα για σέρβις (αλλαγή λαδιών κάθε 15.000 km και βαλβίδες κάθε 30.000 km) κινητήρας.

    Ο στάνταρ εξοπλισμός της Monster περιλαμβάνει: ABS Cornering, Ducati Traction Control, Launch Control και Ducati Wheelie Control, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν σε διαφορετικά επίπεδα παρέμβασης μέσα από τα τρία προγράμματα οδήγησης - Sport, Road και Wet . 

    Εξοπλισμός της ειδικής έκδοσης Ducati Monster 30° Anniversario 

    •    - 30° Anniversario επετειακό βάψιμο σε στυλ Tricolore
    •    - Πινακίδα με όνομα και αριθμό μοτοσυκλέτας (XXX/500)
    •    - Αποκλειστικό animation του πίνακα οργάνων
    •    - Σέλα με με λογότυπο  30-year 
    •    - Τελικά εξατμίσεων slip-on Terignoni (ευρωπαϊκών προδιαγραφών θορύβου)
    •    - Βάρος: 184 kg 
    •    - Αμορτισέρ τιμονιού Öhlins
    •    - Πιρούνι Öhlins NIX30 
    •    - Πίσω αμορτισέρ Öhlins 
    •    - Σφυρήλατες ζάντες  (-1,86 kg/- 4 lb έναντι χυτών τροχών Monster) 
    •    - Εμπρός και πίσω φτερά από ανθρακονήματα
    •    - Λειτουργίες οδήγησης με 3 αναβαθμισμένες διαμορφώσεις (με νέα λειτουργία Wet Riding) 
    •    - Μπροστινά φρένα Brembo. Δίσκοι 320 mm με εσωτερικό τμήμα αλουμινίου, μονομπλόκ δαγκάνες Stylema και ακτινική τρόμπα.
    •    - Μπαταρία Li-Ion
    •    - Ελαστικά Pirelli Diablo Rosso IV
    •    - Κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη 
    •    - Ειδικό κάλυμμα μοτοσυκλέτας 
    •    - Πιστοποιητικό αυθεντικότητας

    Πηγή: motograndprix.gr

    To σύστημα δεσμοδρομικών βαλβίδων Desmosedici της Ducati Πως και γιατί το Desmo είναι η πηγή της επιτυχίας


     Του Νεκτάριου Διατσίδη

    Είναι άραγε ότι καλύτερο συγκριτικά με άλλα συστήματα; Μπορεί αυτό το σύστημα να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην απόδοση του κινητήρα στο MotoGP για να κάνει τη διαφορά; Βλέποντας την Ducati να έχει χαρακτηριστική δύναμη σίγουρα παίζει τον ρόλο του…

    Η Ducati έχει αποκλειστικά στην κατοχή της το δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας κάνει πολύ μεγάλη εξέλιξη στην λειτουργία του ώστε να αποδίδει τα μέγιστα. Επίσης το έχει εφαρμόσει και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής υψηλών επιδόσεων, καθιστώντας το ως ένα πολύ πετυχημένο σύστημα που από τους αγώνες περνά και στην παραγωγή. 

    Το δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι στα συστήματα με ελατήρια επαναφοράς ή ακόμα και τα πνευματικά συστήματα. Στους αγώνες του MotoGP οι υπόλοιπες ομάδες χρησιμοποιούν τα πνευματικά συστήματα, ενώ στις μοτοσυκλέτες παραγωγής τα συστήματα με ελατήρια. Φυσικά τα απλά ελατήρια είναι το σύστημα με τη χαμηλότερη απόδοση.

    Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται πνευματικά συστήματα βαλβίδων στις μοτοσυκλέτες παραγωγής και σε άλλα οχήματα, είναι πέρα από το αυξημένο κόστος, η διαδικασία πλήρωσης με πεπιεσμένο αέρα στις βαλβίδες από τους μηχανικούς της αγωνιστικής ομάδας στο σύστημα και όχι από κάποιον αυτόματο μηχανισμό διατήρησης αυτής της πίεσης, κάτι που θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο το κόστος αλλά και το βάρος.

    Συγκρίνοντας το δεσμοδρομικό σύστημα με το πνευματικό η διαφορά που έχουν είναι στον τρόπο επαναφοράς της βαλβίδας στην κλειστή θέση της όπου με τον δεσμοδρομικό ουσιαστικά μηχανικό τρόπο, ένα δεύτερο ειδικά διαμορφωμένο έκκεντρο επιστρέφει τη βαλβίδα πίσω, ενώ στις πνευματικές ο πεπιεσμένος αέρας πιέζει την βαλβίδα στην κλειστή θέση. Με μία πιο λεπτομερή παρατήρηση των δύο λειτουργιών, κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο στο δεσμοδρομικό σύστημα στη βαλβίδα δεν υπάρχει κάποια αυξημένη πίεση στα δύο διαφορετικά έκκεντρα τουλάχιστον στις χαμηλές στροφές, ενώ στις πνευματικές υπάρχει συνεχώς η πίεση του αέρα να επιδρά στην κεφαλή της βαλβίδας και συνεπώς και στο ίδιο το έκκεντρο αυξάνοντας τις τριβές. 

    Στο κλείσιμο και για όσο η κάθε βαλβίδα παραμένει κλειστή, στο δεσμοδρομικό σύστημα υπάρχει ένα μικρής σκληρότητας ελατήριο για να την πιέζει στην έδρα της και να διατηρεί τη σωστή συμπίεση στον κύλινδρο, ενώ ταυτόχρονα το μεγάλο ειδικά διαμορφωμένο έκκεντρο συντελεί και αυτό στο να πιέζει τη βαλβίδα στην έδρα, έστω και με λίγη τριβή που δημιουργείται στην περιστροφή αυτού του έκκεντρου. Στην πνευματική η μεγάλη πίεση του αέρα την πιέζει στην έδρα της και το έκκεντρο δεν έχει τριβές για όσο παραμένει κλειστή η βαλβίδα. Συνεπώς υπάρχουν τριβές οι οποίες είναι διαφορετικές στα δύο συστήματα και καθώς οι στροφές ανεβαίνουν και οι πιέσεις στους κυλίνδρους αυξάνονται στην συμπίεση και στην εκτόνωση, τα δεδομένα αλλάζουν και οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες με ένα συνολικό προτέρημα ουσιαστικά για το δεσμοδρομικό σύστημα. 

    Όλα τα παραπάνω δίνουν προτερήματα στη λειτουργία του κινητήρα της Ducati και οι λεπτομέρειες στο άνοιγμα και κλείσιμο των βαλβίδων επηρεάζουν την απόδοσή του στο μέγιστο. Επίσης οι συνολικές τριβές μπορούν να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο από τη συνολικά χαμηλότερη αντίσταση αλλά και από τις διαφορετικές αυξομειώσεις τους.Είναι λόγω αυτών, σημαντική η υπεροχή του συστήματος Desmosedici της Ducati και παίζει το ρόλο του στους αγώνες του MotoGP.

    Πηγή: motograndprix.gr

    H ProDay III έρχεται πιο δυναμική φέτος


     του Δημήτρη Διατσίδη

    Την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 η πίστα του Misano θα έχει την τιμητική της, στην 3η ProDay που διοργανώνει και πάλι ο “θαυματουργός” Graziano Milone και η GMT Consulting. Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων εκδηλώσεων το 2021 και το 2022, τώρα ο Milone κατάφερε να μαζέψει 10 κορυφαίους Πρωταθλητές και σπουδαίους οδηγούς Αγώνων, που θα οδηγήσουν μαζί με τους καλεσμένους του στην πίστα! Το 2021 η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει και πάλι στο Misano World Circuit, το 2022 η ProDay μετακόμισε στο θρυλικό Mugello κασι φέτος επιστρέφει και πάλι στη Riviera Romagnola.
    Την Τετάρτη οι 10 αυτοί οδηγοί και ο Graziano Milone θα υποδεχτούν στην πίστα δημοσιογράφους, στρατηγικούς συνεργάτες και λίγους τυχερούς οπαδούς που θα οδηγήσουν όλοι μαζί γρήγορες Supersport & Superbike μοτοσυκλέτες. Στα διαλείμματα θα γίνονται σόου, θα υπάρχει δυνατή μουσική και το βράδυ θα ολοκληρωθεί η εμεπιρία με ένα πάρτυ. 

    VMOTO TC MAX Racing Edition
    VMOTO TC MAX Racing Edition

    Η έκπληξη φέτος είναι ότι θα υπάρξει ένας μίνι-αγώνας με ένα ηλεκτρικό σκούτερ της VMOTO, το TC MAX Racing Edition που έχει τροποποιηθεί κατάλληλα για τη χρήση του στο Misanino, τη μικρή πίστα καρτ που υπάρχει δίπλα στην κανονική. Λέγεται ότι θα γίνει αγώνας και με το νέο CPx PRO, ένα εξαιρετικό ηλεκτρικό σκούτερ. Και όλα κάτω από την ομπρέλα της FMI, της Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας της Ιταλίας. 

    “Η ProDay έχει καθιερωθεί ως μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση στην εθνική και διεθνή ατζέντα του μηχανοκίνητου κόσμου”, λέει ο Graziano Milone, “χάρις στο πάθος των καλεσμένων και το υψηλό επίπεδο της οργάνωσης. Φέτος μαζί μας θα είναι οι συνεργάτες μας Pirelli, Alpinestars, SnapShot Drink και τεχνικοί συνεργάτες που μπήκαν στην οικογένειά μας. Είμαστε περήφανοι που θα έχουμε και το Porsche Carrera Cup Italia, την Ducati και την CA-Autobank. Βέβαια είναι φανταστικό να μοιράζεσαι την πίστα με τους: Jorge Lorenzo, Michele Pirro, Loris Capirossi, Marco Lucchinelli, Chaz David, Dario Marchetti, Mattia Casadei, Massimo Roccoli και άλλα μεγάλα ονόματα της διεθνούς μοτοσυκλέτας, αλλά και να παρακολουθείς τα ακροβατικά του Emilio Zamora.”

    Vmoto CPx Pro
    Vmoto CPx Pro

    Χάρις στην προσωπική μας φιλία με τον Graziano, ο υπογράφων θα βρεθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην εκδήλωση και θα οδηγήσει ειδικά με τον Jorge Lorenzo, σε συνέχεια των μαθημάτων που έγιναν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Φυσικά θα έχουμε το αποκλειστικόGraziano Milone

    Graziano Milone
    ρεπορτάζ από όλα όσα θα συμβούν, μέσα και έξω από την πίστα! 

    Πηγή: motograndprix.gr

    To σύστημα δεσμοδρομικών βαλβίδων Desmosedici της Ducati


     Του Νεκτάριου Διατσίδη

    Είναι άραγε ότι καλύτερο συγκριτικά με άλλα συστήματα; Μπορεί αυτό το σύστημα να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην απόδοση του κινητήρα στο MotoGP για να κάνει τη διαφορά; Βλέποντας την Ducati να έχει χαρακτηριστική δύναμη σίγουρα παίζει τον ρόλο του…

    Η Ducati έχει αποκλειστικά στην κατοχή της το δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας κάνει πολύ μεγάλη εξέλιξη στην λειτουργία του ώστε να αποδίδει τα μέγιστα. Επίσης το έχει εφαρμόσει και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής υψηλών επιδόσεων, καθιστώντας το ως ένα πολύ πετυχημένο σύστημα που από τους αγώνες περνά και στην παραγωγή. 

    Το δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι στα συστήματα με ελατήρια επαναφοράς ή ακόμα και τα πνευματικά συστήματα. Στους αγώνες του MotoGP οι υπόλοιπες ομάδες χρησιμοποιούν τα πνευματικά συστήματα, ενώ στις μοτοσυκλέτες παραγωγής τα συστήματα με ελατήρια. Φυσικά τα απλά ελατήρια είναι το σύστημα με τη χαμηλότερη απόδοση.

    Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούνται πνευματικά συστήματα βαλβίδων στις μοτοσυκλέτες παραγωγής και σε άλλα οχήματα, είναι πέρα από το αυξημένο κόστος, η διαδικασία πλήρωσης με πεπιεσμένο αέρα στις βαλβίδες από τους μηχανικούς της αγωνιστικής ομάδας στο σύστημα και όχι από κάποιον αυτόματο μηχανισμό διατήρησης αυτής της πίεσης, κάτι που θα ανέβαζε ακόμη περισσότερο το κόστος αλλά και το βάρος.

    Συγκρίνοντας το δεσμοδρομικό σύστημα με το πνευματικό η διαφορά που έχουν είναι στον τρόπο επαναφοράς της βαλβίδας στην κλειστή θέση της όπου με τον δεσμοδρομικό ουσιαστικά μηχανικό τρόπο, ένα δεύτερο ειδικά διαμορφωμένο έκκεντρο επιστρέφει τη βαλβίδα πίσω, ενώ στις πνευματικές ο πεπιεσμένος αέρας πιέζει την βαλβίδα στην κλειστή θέση. Με μία πιο λεπτομερή παρατήρηση των δύο λειτουργιών, κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο στο δεσμοδρομικό σύστημα στη βαλβίδα δεν υπάρχει κάποια αυξημένη πίεση στα δύο διαφορετικά έκκεντρα τουλάχιστον στις χαμηλές στροφές, ενώ στις πνευματικές υπάρχει συνεχώς η πίεση του αέρα να επιδρά στην κεφαλή της βαλβίδας και συνεπώς και στο ίδιο το έκκεντρο αυξάνοντας τις τριβές. 

    Στο κλείσιμο και για όσο η κάθε βαλβίδα παραμένει κλειστή, στο δεσμοδρομικό σύστημα υπάρχει ένα μικρής σκληρότητας ελατήριο για να την πιέζει στην έδρα της και να διατηρεί τη σωστή συμπίεση στον κύλινδρο, ενώ ταυτόχρονα το μεγάλο ειδικά διαμορφωμένο έκκεντρο συντελεί και αυτό στο να πιέζει τη βαλβίδα στην έδρα, έστω και με λίγη τριβή που δημιουργείται στην περιστροφή αυτού του έκκεντρου. Στην πνευματική η μεγάλη πίεση του αέρα την πιέζει στην έδρα της και το έκκεντρο δεν έχει τριβές για όσο παραμένει κλειστή η βαλβίδα. Συνεπώς υπάρχουν τριβές οι οποίες είναι διαφορετικές στα δύο συστήματα και καθώς οι στροφές ανεβαίνουν και οι πιέσεις στους κυλίνδρους αυξάνονται στην συμπίεση και στην εκτόνωση, τα δεδομένα αλλάζουν και οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες με ένα συνολικό προτέρημα ουσιαστικά για το δεσμοδρομικό σύστημα. 

    Όλα τα παραπάνω δίνουν προτερήματα στη λειτουργία του κινητήρα της Ducati και οι λεπτομέρειες στο άνοιγμα και κλείσιμο των βαλβίδων επηρεάζουν την απόδοσή του στο μέγιστο. Επίσης οι συνολικές τριβές μπορούν να κάνουν τη διαφορά όχι μόνο από τη συνολικά χαμηλότερη αντίσταση αλλά και από τις διαφορετικές αυξομειώσεις τους.Είναι λόγω αυτών, σημαντική η υπεροχή του συστήματος Desmosedici της Ducati και παίζει το ρόλο του στους αγώνες του MotoGP.

    Πηγή: motograndprix.gr

    Ελληνική πατέντα αεροδυναμικής για Aprilia Tuono R


     Ο Κώστας Κουκάς που και στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την αναπαλαίωση ιστορικών μοτοσυκλετών, αλλά και τη βελτίωση τους, μπήκε και πάλι στο εργαστήριό του και έφτιαξε ένα εντυπωσιακό αεροδυναμικό βοήθημα για την Aprilia Tuono R V2, που είναι η προσωπική του μοτοσυκλέτα. 

    Εμπνευσμένο από την αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας της Ιταλικής εταιρίας στο MotoGP, αλλά στη προσαρμογή του με αναγκαστική συγγένεια σχήματος με τα αεροδυναμικά βοηθήματα της Honda RCV213, το ανθρακονημάτινο αεροδυναμικό φτερό σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον δαιμόνιο Έλληνα, στις ελεύθερες ώρες του, καθώς η κύρια δουλειά του είναι η κομμωτική. 

    Έφτιαξε το καλούπι που χρειάζεται και με προσοχή έδωσε το σχήμα που απαιτούσε η περίσταση, ώστε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

    Πράγματι το “φτερό” είναι εντυπωσιακό και ο σχεδιασμένος τρόπος προσαρμογής του στο φέρινγκ της Aprilia Tuono R, που είναι μοντέλο του 2006 και αποδίδει 133 ίππους, έδωσε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

    Πέρα από την οπτική βελτίωση της μοτοσυκλέτας που έγινε πολύ πιο μοντέρνα, ειδικά με τα χρώματα και τα αγωνιστικά λογότυπα της ομάδας του MotoGP, ο Κώστας Κουκάς έκανε και τις απαραίτητες δοκιμές στο δρόμο. Η οδική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας άλλαξε προς το καλύτερο και το μπροστά μέρος κρατά χωρίς αστάθειες τη γραμμή του, ειδικά στις υψηλότερες ταχύτητες, όταν η αρνητική άντωση της πτέρυγας αυτής είναι αυξημένη. 

    Ξεχωριστή λοιπόν η κατασκευή του και λειτουργική, αλλά το μόνο αρνητικό είναι ότι τη θέλει μόνο για τη δική του μοτοσυκλέτα και δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε παραγωγή του αεροδυναμικού βοηθήματος, ώστε να επωφεληθούν και άλλοι κάτοχοι Tuono R. 

    Όπως και νάχει αξίζουν συγχαρητήρια σε έναν ανήσυχο σχεδιαστή και κατασκευαστή που όπως μας είπε χρειάστηκε να ξοδέψει 40€ για την αγορά του ανθρακονήματος και απλά να αφιερώσει αρκετό χρόνο για τη σχεδίαση του καλουπιού και την κατασκευή του εξαρτήματος.

    Ο Κώστας Κουκάς το σχεδίασε και το κατασκεύασε
    Ο Κώστας Κουκάς το σχεδίασε και το κατασκεύασε
    Πηγή: motograndprix.gr

    SYM SIBERIA: SYM NH-T 300 και Μητσάκης στην άκρη του κόσμου!


     Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης και η SYM NH-T 300, έχοντας αφήσει πίσω τους την οροσειρά των Ουραλίων είχαν μπροστά τους την τελευταία μεγάλη πρόκληση μέχρi τον τελικό προορισμό του ταξιδιού "SYM SIBERIA": Τις επίπεδες εκτάσεις της Σιβηρίας!

    Πρώτη στάση του η πόλη Omsk, που σε αλλοτινές εποχές αποτελούσε ένα κατ’ εξοχήν τόπο εξορίας για χιλιάδες αντικαθεστωτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του Ρώσου συγγραφέα Ντοστογιέφσκι. Εκεί έγινε και η πρώτη αλλαγή λαδιών στην SYM NH-T300 (μετά από 6.000 χλμ.).

    Επόμενος σταθμός το Irkutsk, ο τελικός προορισμός του μυθιστορηματικού ήρωα Μιχαήλ Στρογγόφ, όπου το ψιλόβροχο και το τσουχτερό κρύο υποδέχτηκαν το Μητσάκη με το μονοκύλινδρο της SYM. Στη συγκεκριμένη διαδρομή μάλιστα, το ταξιδιωτικό δίδυμο βίωσε ένα ιδιαίτερα δυνατό και συγκινητικό γεγονός, καθώς βρέθηκε μπροστά  σε ένα μικρό σιντριβάνι αφιερωμένο στους Έλληνες και την Ελλάδα, εκεί στη μέση του πουθενά στο αχανές περιβάλλον της Σιβηρίας! Φτάνοντας στο Irkutsk, το κοντέρ της SYM NH-T 300 έδειχνε 8.400 χιλιόμετρα, τα οποία διανύθηκαν ομαλά και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

    Η λίμνη Βαϊκάλη δε θα μπορούσε να λείψει από το "ημερολόγιο καταστρώματος" της ΝΗ-Τ 300, τη βαθύτερη και αρχαιότερη λίμνη του κόσμου (ηλικίας 25.000.000 ετών). Οι αρκτικές φώκιες Nerpa και το νησί Olkhon (τοπικοί θρύλοι υποστηρίζουν πως εδώ βρίσκεται ο τάφος του Τζέκινγκς Χαν) είναι μερικά από τα ιδιαίτερα αξιοθέατα της λίμνης…

    Οι επόμενες τέσσερις ημέρες της διαδρομής ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, με συνεχείς αλλαγές του καιρού, με μεγάλους όγκους βροχής που προκάλεσαν πλημμύρες και εκκενώσεις ολόκληρων πόλεων, αλλά η λευκή ΝΗ-Τ 300 βγήκε αλώβητη μέχρι τα σύνορα της Ανατολικής Σιβηρίας. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε και το τελευταίο κεφάλαιο του "SYM SIBERIA" μέχρι τον προορισμό στην πόλη του Vladivostok.

    Η πόλη του Khabarovsk (που εκτελεί χρέη συνοριακής γραμμής με την Κίνα) αποδείχτηκε η ευχάριστη έκπληξη της Ανατολικής Σιβηρίας, χάρη στο καταπράσινο αστικό κέντρο με εμβληματικά κτίσματα του 19ου αιώνα. Εκεί έγινε και η δεύτερη αλλαγή λαδιών στην ΝΗ-Τ 300 πριν ξεκινήσει για τα τελευταία 776 χιλιόμετρα μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

    Μετά από 32 ημέρες και περίπου 14.000 χιλιόμετρα, ο Μητσάκης και η ΝΗ-Τ 300 σταμάτησαν στην εμβληματική πόλη-λιμάνι της Σιβηρίας, με συναισθήματα -που όπως αναφέρει και ο ίδιος- δύσκολα περιγράφονται με λόγια.

    Πλέον, η λευκή μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα της SYM ταξιδεύει φορτωμένη στο τρένο για Μόσχα, από όπου θα προσθέσει άλλα περίπου 3.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ της και μοναδικές εμπειρίες στον αναβάτη της!

    Πηγή: motograndprix.gr
    Scroll to Top