motoGP

  • Latest News

    Εφάμιλλη της μέθης η δίψα κατά την οδήγηση!


    Κίνδυνος-θάνατος η οδήγηση σε συνθήκες αφυδάτωσης! Έρευνα έδειξε ότι όποιος οδηγεί διψασμένος, μπορεί να αντιδρά όπως άτομο που έχει κάνει κατανάλωση αλκοόλ. Εσείς φροντίζετε να πίνετε υγρά όταν οδηγείτε;

    Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό είναι λίγο πολύ γνωστές, όπως και το γεγονός πως εφόσον κάποιος έχει πιεί απαγορεύεται από το νόμο να οδηγεί. Αυτό που δεν είναι παράνομο, είναι να οδηγεί κάποιος ενώ διψάει. Όμως αποτελέσματα μελέτης έδειξαν ότι ίσως πρέπει να γίνει, αφού υποστηρίζει πως το να οδηγάει κάποιος αφυδατωμένος είναι εξίσου επικίνδυνο με το να έχει καταναλώσει αλκοόλ.

    Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται από την βρετανική εταιρεία Leasing Options, η οποία υποστηρίζει ότι συγκέντρωσε σχετικές πληροφορίες με την αφυδάτωση και συγκεκριμένα από το νερό που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος έως το πόσο γρήγορα αφυδατώνεται. Εν ολίγοις, η μελέτη αναφέρει ότι ένα άτομο πρέπει να πίνει περίπου 1,9 λίτρα νερό την ημέρα αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μόνο λίγο περισσότερο από το μισό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχεται πιο γρήγορα η αφυδάτωση του οργανισμού, στοιχείο που ωθεί τον ανθρώπινο οργανισμό να υποπίπτει σε λάθη κατά την οδήγηση λόγω έλλειψης συγκέντρωσης.
     
    Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα βγήκε μέσω μίας νέας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 11 ενήλικες άνδρες χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή οδήγησης για να μιμηθεί τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Κάθε άτομο συμμετείχε σε τρεις συνεδρίες οδήγησης, με την πρώτη να είναι μια συνεδρία εξοικείωσης. Οι υπόλοιπες συνεδρίες παρακολούθησαν τους οδηγούς σε ένα δίωρο «ταξίδι», άλλοτε με τον οδηγό ενυδατωμένο και άλλοτε με τον οδηγό αφυδατωμένο ή σε κατάσταση δίψας. Ταυτόχρονα αισθητήρες παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου ενώ κάμερες παρακολουθούσαν τους οδηγούς.
     
    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αφυδατωμένοι οδηγοί τείνουν να κάνουν λάθη, όπως το να αποκλίνουν από τη λωρίδα τους ή να έχουν πιο αργές αντιδράσεις στο φρενάρισμα, παρόμοια δηλαδή λάθη τα οποία γίνονται από ανθρώπους που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Μάλιστα λόγω της αφυδάτωσης ένας από τους συμμετέχοντες της έρευνας αντιμετώπισε προβλήματα υπνηλίας κατά τη διάρκεια που οδηγούσε στον προσομοιωτή!
     
    Σύμφωνα με δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί και σε άλλες χρονικές στιγμές, η αφυδάτωση κατά την οδήγηση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον διπλασιασμό των λαθών (!) που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οδήγησης, να αυξήσει τον χρόνο αντίδρασης κατά 14% και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, υπνηλία και μυϊκές κράμπες.
     
    Μετά από αυτά, θεωρείτε πως είναι δίκαιο η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να συσχετιστεί με την οδήγηση υπό την έλλειψη της κατάλληλης ενυδάτωσης του οργανισμού;

    (Πηγή: Autotriti)
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Εφάμιλλη της μέθης η δίψα κατά την οδήγηση! Rating: 5 Reviewed By: moto-Steki
    Scroll to Top