motoGP

  • Latest News

    Τουλάχιστον 10 τροχαία με εγκατάλειψη μόνο τον Ιανουάριο


    Σήμα SOS για την αλματώδη -όπως τη χαρακτηρίζει- αύξηση του αριθμού των τροχαίων με εγκατάλειψη στη χώρα μας στέλνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» και καλεί την πολιτεία να αλλάξει την ποινή που προβλέπεται, καθώς είναι σε βαθμό πλημμελήματος.
    Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 10 τροχαία με εγκατάλειψη, στα τέσσερα εκ των οποίων ο τραυματισμός οδήγησε σε θάνατο.
    Ο σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» διευκρινίζει πως τα στοιχεία τα έχει αντλήσει από το διαδίκτυο και ότι «προφανώς ο κατάλογος δεν είναι πλήρης», καθώς «τα συνολικά στοιχεία τα έχει η Τροχαία, αλλά επιλέγει – ή ακριβέστερα έχει εντολή, εδώ και χρόνια, να μη τα δημοσιοποιεί».
    Όπως σημειώνει και στις δέκα περιπτώσεις οι δράστες ήταν οδηγοί αυτοκινήτων ενώ τα θύματα ήταν: πεζοί 4, οδηγοί μηχανής 4, ποδηλάτης 1 και οδηγός αυτοκινήτου 1.
    «Στη χώρα μας η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου εξακολουθεί πάντα να θεωρείται πλημμέλημα και οι οδηγοί που την διαπράττουν (ολοένα αυξανόμενοι) να επιβραβεύονται: να αφήνονται αμέσως ελεύθεροι, αν εντοπιστούν, και να μη τους στερούν την άδεια οδήγησης τους.
    Τυπικά όποιος τραυματίσει άνθρωπο σε τροχαίο έχει την υποχρέωση να παραμείνει στο σημείο, να βοηθήσει το θύμα και να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (ΕΚΑΒ, Τροχαία). Αλλά αν δεν το πράξει και αφήσει το θύμα του αβοήθητο και δεν ειδοποιήσει κανένα «τιμωρείται» με φυλάκιση έξι μηνών (αναστολή ή εξαγορά) και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας οδήγησης (μετά 8ετια –όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει).
    Μια τροπολογία χρειάζεται για να καταργηθεί αυτό το περίφημο άρθρο 43 του Κ.Ο.Κ που θεσπίζει την ατιμωρησία και προάγει την αλητεία και τον φιλοτομαρισμό στο δίκτυο της κυκλοφορίας. (ΕΔΩ)
    Αλλά ποιος να τι κάνει και γιατί;
    Όταν στη χώρα εμφανίζονται και εκκρεμούν τέτοια μείζονος σημασίας ”εθνικά θέματα» όπως η σύγκρουση Μαρινάκη – Σαββίδη, ποιος να νοιαστεί για τη ζωή ενός πεζού στη Λάρισα ή για τον σοβαρό τραυματισμό ενός δικυκλιστή στο Ρίο ή ενός ντελιβερά στο Αγρίνιο;», τονίζει χαρακτηριστικά.
    Εννέα νεκροί και 519 τραυματίες στην Αττική
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, στο μεταξύ, στη δημοσιότητα η Τροχαία, εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 519 τραυματίστηκαν (20 σοβαρά και 499 ελαφρά) σε 438 τροχαία συνολικά (8 δυστυχήματα και 430 ατυχήματα) που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο 2020, στην περιοχή της Αττικής.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.
    Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Τροχαία για την τροχονομική αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 27.293 παραβάσεις, από τις οποίες 590 σε βαθμό πλημμελήματος.
    Σύμφωνα με την Τροχαία, ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:
    - 663 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 66 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος
    - 2.679 ορίου ταχύτητας
    - 290 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
    - 510 για χρήση κινητού τηλεφώνου
    - 531 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας
    - 542 για μη χρήση προστατευτικού κράνους

    Πηγή: efsyn.gr
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Item Reviewed: Τουλάχιστον 10 τροχαία με εγκατάλειψη μόνο τον Ιανουάριο Rating: 5 Reviewed By: moto-Steki
    Scroll to Top