• Latest News

    Λουκέτο στο μουσείο του Jorge Lorenzo


    Κλείνει οριστικά το εγχείρημα του Ισπανού αναβάτη με φήμες να μιλούν για φοροδιαφυγή εκ μέρους του… Δείτε περισσότερα.

    Μια δυσάρεστη εξέλιξη για τον «επιχειρηματία» Jorge LorenzoTo ιδιόκτητο του μουσείο, με όνομα «World Champions by 99» έκλεισε οριστικά. Το μουσείο, το οποίο φιλοξενούσε μια μεγάλη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Lorenzo, κάποιες από τις μοτοσυκλέτες του, αλλά και αντικείμενα από πολλούς πρωταθλητές των Grand Prix αλλά και της Formula 1, έπαυσε τις λειτουργίες του μετά από μόλις 3 χρόνια.

    Οι αιτίες επισήμως δεν έγιναν γνωστές, ενώ και ο ίδιος ο Lorenzo δεν έχει προβεί σε δηλώσεις. Παρόλα αυτά, κάποια ισπανικά μέσα ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν την αλήθεια, η οποία έχει να κάνει με υπόθεση φοροδιαφυγής. Πιο συγκεκριμένα, ο Jorge Lorenzo φέρεται να έχει ήδη λάβει μια ειδοποίηση για παροχή φορολογικών πληροφοριών, από την κυβέρνηση της Ανδόρρας, μια είδηση που μόνο ερωτηματικά προκαλεί…

    Το μουσείο του Lorenzo φιλοξενούσε, σε έναν χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων, πολλά προσωπικά αντικείμενα του «99», όπως κράνη, στολές, εξοπλισμό και πολλά άλλα, κάποιες από τις μοτοσυκλέτες του Ισπανού και αντικείμενα πρωταθλητών όπως του Casey Stoner, του Kevin Schwantz και του Valentino Rossi, αλλά και αντικείμενα από τους θρύλους της Formula 1, Michael Schumacher και Ayrton Senna.


    Πηγή: mototriti

    «Μήπως το παραχέ..με, με την παραβίαση κόκκινου;»


    Η παρακάτω επιστολή εστάλη στο mototriti... Διαβάστε την


    Μια αγανακτισμένη επιστολή αναγνώστη μας, την οποία θεωρήσαμε καθήκον μας να δημοσιεύσουμε. Διαβάστε την και πείτε μας τις σκέψεις σας.

    Οι επιστολές σας συνεχίζουν να καταφθάνουν στα e-mail μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, που διαβάζουμε τους προβληματισμούς σας και τις απόψεις σας, για την ελληνική οδική πραγματικότητα. Σήμερα, θα σας δημοσιεύσουμε μια εκνευρισμένη επιστολή αναγνώστη μας, την οποία προσυπογράφουμε απόλυτα. Πείτε μας και εσείς, την άποψή σας.

    «Αγαπητό Moto Τρίτη

    Σας γράφω με λύπη μου την επιστολή αυτή, αγανακτισμένος από αυτά που βλέπω στο δρόμο κάθε μέρα από όλους αλλά και απο εμάς τους δικυκλιστές, που το παίζουμε ανώτεροι οδηγοί. To πρόβλημα μου έχει να κάνει με τα κόκκινα φανάρια και το ότι κανείς φαίνεται να μην τα σέβεται πλέον. 
    Μήπως το παραχέ..με το θέμα; Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απολύτως ούτε καν στο κόκκινο! Πίστευα ότι ήταν το τελευταίο οχυρό οδηγικού πολιτισμού που μας απέμεινε αλλά διαψεύδομαι κάθε μέρα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τόσοι οδηγοί παραβιάζουν σε καθημερινή βάση, τόσα κόκκινα φανάρια. Ακόμα χειρότερο στα μάτια μου είναι ότι οι κύριοι εγκληματίες –γιατί για τέτοιους ανθρώπους μιλάμε- είναι δικυκλιστές που πραγματικά περνάνε όποτε και όπως τους καπνίσει, επιδεικτικά και ξεδιάντροπα αμαυρώνοντας τον μοτοσυκλετισμό στην χώρα μας! 

    Ήθελα να ήξερα τι κερδίζουν από αυτό; Χρόνο; Στο επόμενο φανάρι γίνεται ξανά το ίδιο αφού θα τους ξανακόψει το κόκκινο! Ψυχολογία ότι αισθάνονται...μάγκες; Πολύ πιθανόν το έχω στο Ελλαδιστάν μας, που όλοι κάνουν τους νταήδες όπου μπορούν. Ήθελα να ήξερα όμως αυτοί οι άνθρωποι τι θα λένε, αν οι ίδιοι ή γνωστά τους πρόσωπα πέσουν θύμα ατυχήματος, όπου ο φταίχτης θα έχει περάσει κόκκινο; Εκεί ξαφνικά θα θυμηθούμε τον νόμο, όπως γίνεται κάθε φορά;  Όπως μας βολεύει λοιπόν; 

    Γιατί δεν έχει ΚΑΘΕ φανάρι κάμερες, κύριοι, που να καταγράφει κάθε παραβάτη του κόκκινου από την στιγμή που θα ανάψει; Γιατί δεν υπάρχει καταστροφική τιμωρία για αυτή την δολοφονική παράβαση που ολοένα και αυξάνεται; Θα σας παρακαλούσα για την κατά την κρίση σας δημοσίευση της επιστολής μου. Είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο εμένα
    Τ.Κ.» 

    Στείλτε μας και εσείς τις δικές σας επιστολές και απόψεις, για να τις δημοσιεύσουμε, στο http://motosteki.blogspot.gr/


    Πηγή: mototriti

    Η θηλιά της μεταπώλησης: Αγοράζεις για σένα ή για τον επόμενο;


    Η μείωση στην τιμή μιας καινούργιας μοτοσυκλέτας είναι συνάρτηση της μεταπωλητικής της αξίας και της ζήτησης που αυτή έχει στην αγορά δικύκλου. Πόσο ρόλο όμως παίζει στην τελική επιλογή η ανάγκη για μικρότερη οικονομική «χασούρα»;

    Τα κορυφαία σε πωλήσεις μοντέλα της αγοράς δεν είναι τυχαία στις πρώτες θέσεις προτίμησης του κοινού. Εκτός από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους, που τα αναδεικνύουν νικητές έναντι του ανταγωνισμού, έχουν και ένα ακόμα βασικό λόγο για τον οποίο προτιμώνται. Είναι δημοφιλή και άρα θα κρατήσουν τιμή και την στιγμή που ο κάτοχος θα αποφασίσει να τα αποχωριστεί.

    Οι πρώτες σκέψεις κατά την αγορά καινούργιας μοτοσυκλέτας, αφορούν τη μεταπωλητική της αξία. Ο ρυθμός με τον οποίο απαξιώνονται τα μεταχειρισμένα τα τελευταία χρόνια είναι συνεχώς αυξανόμενος και είναι αρκετές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, μια καινούργια μοτοσυκλέτα μετά από μια τριετία φτάνει να έχει χάσει πάνω από το 35% της αξίας της. Αυτή η οικονομική ζημιά βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμάς με αποτέλεσμα όταν βλέπουμε ένα καινούργιο μοντέλο, αμέσως να προσπαθούμε να υπολογίσουμε τη χασούρα και πόσα χρήματα θα πάρουμε πίσω όταν αποφασίσουμε να το πουλήσουμε.

    Φυσικά και θα πρέπει να προβλέπουμε την μεταπωλητική αξία του οχήματος μας προτού προβούμε στην αγορά του, όμως αυτό δεν πρέπει να είναι ο καταλυτικός παράγοντας στην τελική μας επιλογή. Δεν είναι λίγοι οι αναβάτες που αποκλείουν ένα μεγάλο ποσοστό μοτοσυκλετών από την λίστα των επιθυμιών τους, φοβούμενοι ότι θα χάσουν ένα σημαντικό ποσό από αυτό που έδωσαν κατά την αγορά. Περιορίζονται με αυτό τον τρόπο ανάμεσα στα τετριμμένα ή πιέζονται να αγοράσουν ένα μοντέλο που δεν ήταν αυτό που ήθελαν αρχικά. Υπάρχει και ένα μικρότερο ποσοστό που επενδύει στην αγορά ακριβών μοντέλων, με την σκέψη ότι θα κρατήσει καλύτερη τιμή κατά την πώληση, εξαιτίας του ιδιαιτέρου χαρακτήρα και της μοναδικότητας των μοντέλων αυτών.

    Η ίδια τακτική ακολουθείται και στον εξοπλισμό. Οι αναβάτες προτιμούν να πληρώσουν επιπλέον, ώστε να φορτώσουν με εξτρά τη μοτοσυκλέτα και όταν το πουλήσουν να λένε ότι είναι φουλ έξτρα. Χάρτες απόδοσης, υποβοήθηση αλλαγής ταχυτήτων, θερμαινόμενα γκριπ, έλεγχος πίεσης ελαστικών μπορεί να μην είναι απολύτως απαραίτητα, όμως θα δώσουν έξτρα μετοχές στο χρηματιστήριο των μεταπωλητικών αξιών. Ακόμα και το χρώμα μπορεί να παίξει το ρόλο του κατά τη διάρκεια της πώλησης, αν δεν είναι εμπορεύσιμο. Αυτό όμως μπορεί να καταντήσει εφιάλτης. Η μοτοσυκλέτα είναι τρόπος έκφρασης του εαυτού μας και του προσωπικού μας γούστου και αν η επιλογή γίνεται με κριτήριο τι και αν θα αρέσει στον επόμενο, καταντάει καταπιεστικό.

    Εσείς τι λέτε; Δίνετε βαρύτητα στην μεταπωλητική του αξία ή απλά αγοράζετε αυτό που σας αρέσει; Μήπως όμως αυτό γίνεται συχνά αιτία να μην αγοράζουμε τη μοτοσυκλέτα που μας αρέσει, αλλά αυτό που υποθέτουμε πως θα αρέσει στον επόμενο;


    Πηγή: mototriti

    Kawasaki ZZR1100: Όταν η ταχύτητα ήταν γοητεία


    Μια μοτοσυκλέτα από την εποχή της «άτυπης» κόντρας ταχύτητας των κατασκευαστών, ακόμη ένα κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία της Kawasaki.

    Με το GPZ 900, η Kawasaki εδραιώθηκε για τα καλά στο μυαλό των αναβατών, ως κατασκευάστρια μοτοσυκλετών υψηλών επιδόσεων και όχι μόνο: Συνδυάζοντας την επιτυχία της GPZ με τον...Top Gun  αέρα που μοντέλο πήρε από την ομώνυμη ταινία με τον Tom Cruise, hεταιρεία από το Akashi έδωσε μια άτυπη υπόσχεση στον εαυτό της, να κατασκευάζει ανά πάσα στιγμή, την ταχύτερη μοτοσυκλέτα της παγκόσμιας αγοράς. Με το ZX-10 που προηγήθηκε να είναι φυσικά η ταχύτερη μοτοσυκλέτα της εποχής, με τελική 269 χιλιομέτρων την ώρα, η Kawasaki έκανε το επόμενο βήμα το 1990.

    Τότε, πριν 29 χρόνια, η εταιρεία παρουσίασε την ZX-11 ή ZZR1100, όπως κυκλοφόρησε στην δική μας αγορά. Ήταν η πιο πρόσφατη hypersport πρόταση της εταιρείας σε μια εποχή που η τελική ταχύτητα ήταν απλά, το παν για την αγορά. Με 145 ίππους και 11 kgm ροπής από τον τετρακύλινδρο κινητήρα των 1.052 κ.εκ., η ZZR1100 μπορούσε να αγγίξει τα 283 χιλιόμετρα την ώρα, κατά 14 χλμ/ώρα περισσότερα από τον προκάτοχό του.

    Το ZZR1100 έφερε για πρώτη φορά στην βιομηχανία μοτοσυκλέτας, το Ram-Air: Τους αεραγωγούς τοποθετημένους στο εμπρός τμήμα της μοτοσυκλέτας, που σε συνδυασμό με το κατάλληλο φιλτροκούτι, αύξαναν την πίεση τροφοδοσίας του αέρα στον κινητήρα στις υψηλές ταχύτητες, για περισσότερη ισχύ. Εκτός αυτού, η ZZR1100 έφερε αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών –μια τεχνολογία ιδιαίτερα φρέσκια στην βιομηχανία, τότε- που παρά την χρήση του δεν κατάφερε να μειώσει ιδιαίτερα, το ολικό βάρος των 274 κιλών της ZZR. Παρόλα αυτά, ούτε και οι επιδόσεις της επηρεάστηκαν από αυτή την τιμή βάρους!

    Το ZZR1100 τελικά κατανικήθηκε στον αγώνα της τελικής ταχύτητας, από το Honda CBR1100XX Blackbird, που πέτυχε 287,3 χιλιόμετρα την ώρα, πιστοποιημένα. Από εκεί και πέρα, ακολούθησε και η γνωστή Suzuki Hayabusa, αλλά και η «συμφωνία κυρίων» που περιόριζε τις ταχύτητες των μοτοσυκλετών παραγωγής στα 300 χιλιόμετρα την ώρα…


    Πηγή: mototriti

    Ρεκόρ πωλήσεων BMW Motorrad το 2018 Για 8η συνεχή χρονιά!


    Ρεκόρ πωλήσεων για 8η συνεχή χρονιά πέτυχε η BMW Motorrad το 2018.

    Ο Dr. Markus Schramm, Επικεφαλής της BMW Motorrad, δήλωσε: «Το 2018 ήταν μία ακόμα πολύ επιτυχημένη χρονιά για την BMW Motorrad. Πετύχαμε ρεκόρ πωλήσεων για όγδοη συνεχή χρονιά. Θα ήθελα ειλικρινά να ευχαριστήσω τους πελάτες για την εμπιστοσύνη τους και το 2018».

    Με το νέο ρεκόρ πωλήσεων, η BMW Motorrad κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του προγραμματισμένου της στόχου πωλήσεων των 200.000 μονάδων το 2020.

    O Schramm πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα πωλήσεων του 2018 δείχνει ότι η στρατηγική μας για την ανάπτυξη του τομέα μοτοσικλετών αποδίδει. Αυτή η επιτυχία οφείλεται στο λανσάρισμα έξι νέων μοντέλων στην αγορά, καθώς και στην ισχυρή προϊοντική γκάμα της BMW Motorrad. Και προγραμματίζουμε περισσότερα για τα επόμενα χρόνια. Ο καταιγισμός νέων μοντέλων στην πολυτελή κατηγορία συνεχίζεται. Επεκτείνουμε την προϊοντική γκάμα μας με συναισθηματικά και καινοτόμα νέα προϊόντα και το 2019. Επίσης, θα αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή μας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τη σεζόν του 2019, η νέα BMW Motorrad WorldSBK Team θα συμμετάσχει με την BMW S 1000 RR στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike (WorldSBK).

    Ισχυρές πωλήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
    Οι καλές επιδόσεις των μεγάλων Ευρωπαϊκών αγορών και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για τα επιτυχημένα αποτελέσματα πωλήσεων. Οι σημαντικότερες αγορές, Γαλλία (16.615 μονάδες), Ιταλία (14.110 μονάδες), Ισπανία (11.124 μονάδες) και Ηνωμένο Βασίλειο / Ιρλανδία (9.224 μονάδες) καθώς και οι ΗΠΑ (13.842 μονάδες), για μία φορά ακόμα κατέγραψαν υψηλές πωλήσεις.
    Με 23.824 μονάδες, η Γερμανία ήταν και πάλι η μεγαλύτερη μεμονωμένη αγορά για την BMW Motorrad, με την εταιρία να παραμένει επίσης ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής μοτοσικλετών στη Γερμανική αγορά.

    Σημαντική άνοδος σε Κίνα, Βραζιλία και Ινδία.
    Η BMW Motorrad συνεχίζει να επεκτείνεται σε Κίνα και Βραζιλία. Με πωλήσεις 7.561 μοτοσικλετών και scooter BMW και αύξηση 35%, η Κίνα μαζί με τη Βραζιλία (7.361 μονάδες / +11%) είναι από τις αγορές με την ισχυρότερη ανάπτυξη. Στην Ινδία, με πωλήσεις 2.187 μονάδων το 2018, η θυγατρική εταιρία πωλήσεων του BMW Group πέτυχε τους στόχους πωλήσεων μοτοσικλετών BMW στην αγορά, ξεκινώντας τις δραστηριότητές της το 2017.

    Τα μοντέλα GS παραμένουν αήττητα.
    Για πρώτη φορά στην ιστορία της BMW Motorrad, πουλήθηκαν πάνω από 51.000 μοτοσικλέτες R 1200/1250 GS και GS Adventure travel enduro μόνο. Με συνολικές πωλήσεις περίπου 84.500 μονάδων, η παραδοσιακά ισχυρή R Series για μία ακόμα φορά επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία της σε όλη τη γκάμα. Οι εκδόσεις R nineT έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το 2018.
    Η σπορ BMW S Series με τις S 1000 RR Supersports Bike, S 1000 R Power Roadster και S 1000 XR Adventure Bike κατέγραψαν 18.773 πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα τρία μοντέλα εξακολουθούν να είναι σημαντικός πυλώνας στην πολυπληθή γκάμα της BMW Motorrad.

    Η κατηγορία κυβισμού κάτω των 500 cc στο  Top Five ”.
    Μέχρι το τέλος του 2018, 24.363 μοτοσικλέτες G 310 R και G 310 GS – μοντέλα που λανσαρίστηκαν το 2017 – παραδόθηκαν σε πελάτες. Τα δύο ευέλικτα ‘all-rounder’ μοντέλα βρίσκονται στο “Top Five” των μοτοσικλετών με τις περισσότερες πωλήσεις το 2018 και είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

    Πολυτελείς μοτοσικλέτες τουρισμού σε ταχεία άνοδο.
    Οι πωλήσεις των 6-κύλινδρων μοντέλων εξελίσσονται επίσης πολύ θετικά. Τη δεύτερη χρονιά πωλήσεων, κυρίως η K 1600 Bagger, που είναι ειδικά διαμορφωμένη για την Αμερικανική αγορά, αποτελεί απόδειξη της ακατανίκητης τάσης για ‘συναισθηματικές’ μοτοσικλέτες τουρισμού μεγάλου κυβισμού. Ο Timo Resch, Επικεφαλής Πωλήσεων & Marketing της BMW Motorrad δήλωσε: «Με πωλήσεις 8.306 μονάδων και αύξηση 25%, τα 6-κύλινδρα μοντέλα μας είναι και πάλι από τους μεγάλους νικητές του 2018. Ειδικά η Αμερική είναι μία σημαντική αγορά γι’ αυτά τα μοντέλα. Θα εξακολουθήσουμε να αυξάνουμε την εμπλοκή μας στην Αμερική για να ενισχύσουμε τη θέση της BMW Motorrad εκεί». Και συνεχίζει: «Θα ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερες ανάγκες της αγοράς των ΗΠΑ με ένα ακόμα πιο συναισθητικό και πολύ αυθεντικό προϊόν της BMW Motorrad».

    Πρόβλεψη για το 2019.
    Το 2019, η BMW Motorrad προσφέρει την ισχυρότερη προϊοντική γκάμα στην ιστορία της και βρίσκεται σε τέλεια ‘φόρμα’. Όπως δήλωσε ο Timo Resch: «Προσδοκούμε περαιτέρω άνοδο στις πωλήσεις μας και για το 2019. Προσβλέπουμε στη θετική ώθηση που θα δημιουργηθεί με τα νέα προϊόντα μας από την οικογένεια R 1250 boxer, την πολυαναμενόμενη, νέα S 1000 R και την F 850 GS Adventure που επεκτείνει τη γκάμα μεσαίων μοντέλων της BMW Motorrad». Το λανσάρισμα των δύο scooter, C 400 X και C 400 GT θα συμβάλει επίσης στην επιτυχία το 2019.


    Πηγή: motograndprix.gr

    1η στις πωλήσεις Superbike η Ducati Με την Panigale


    H μια στις τέσσερις superbike μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν, παγκοσμίως το 2018, ήταν Ducati Panigale.
     
    Μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδοση που φυσικά οφείλεται στις πωλήσεις της νέας Panigale V4 της κορυφαίας superbike παραγωγής για το 2018.
     
    Πέρα από την πρώτη θέση στης κατηγορία Superbike η Ducati σταθεροποίησε την θέση της στην παγκόσμια αγορά καταφέρνοντας να κατασκευάσει και αν πουλήσει περισσότερες από 50,000 μοτοσυκλέτες για 4η συνεχόμενη χρονιά.
    Συγκεκριμένα η Ducati Motor Holding έκλεισε το 2018 με παραδώσεις σε πελάτες 53.004 μοτοσυκλετών παγκοσμίως.

    Αυτό σημαίνει ότι το όριο των 50.000 μοτοσυκλετών, το οποίο πέτυχε η Ducati για πρώτη φορά το 2015, έχει πλέον ξεπεραστεί για 4η συνεχόμενη χρονιά. Σημαντική συμβολή στο αποτέλεσμα αυτό προήλθε από την επιτυχία της σειράς Panigale, η οποία αντιπροσωπεύει τις πωλήσεις 9.700 μοτοσυκλετών (αύξηση 70% σε σχέση με το 2017). Αυτό φέρνει την Ducati, για πρώτη φορά, στην 1η θέση των πωλήσεων μοτοσυκλετών superbike με μερίδιο αγοράς πάνω από 26%. Το 2018 η μια στις τέσσερις superbike μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν ήταν Ducati Panigale. Η αδιαμφισβήτητη ναυαρχίδα της οικογένειας Panigale είναι η V4, η πρώτη μοτοσικλέτα παραγωγής Ducati που είναι εφοδιασμένη με τετρακύλινδρο κινητήρα. Σε μόλις δώδεκα μήνες έχει ορίσει νέα πρότυπα για το στυλ, την τεχνολογία και τις επιδόσεις, με πάνω από 6.100 μοτοσυκλέτες να κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Εξίσου επιτυχής ήταν η οικογένεια Multistrada, που το 2018 σημείωσε πωλήσεις 11.829 μοτοσυκλετών. Η οικογένεια εμπλουτίστηκε με την προσθήκη της νέας Multistrada 1260, χάρη στην οποία οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25% (σε σύγκριση με το 2017), με πωλήσεις που έφτασαν τις 6.569 μοτοσυκλέτες.

    Σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2017 (55.871 μοτοσυκλέτες), η Ducati παρουσίασε μικρή πτώση 5% στην αγορά μοτοσυκλετών πάνω από 500 cc, η αγορά στην συγκεκριμένη κατηγορία έπεσε κατά περίπου 3%. Χάρη στις σειρές μοντέλων Panigale και Multistrada, η εταιρία από την Μπολόνια ενίσχυσε την θέση της στην αγορά high-end μοτοσυκλετών.

    Παρά το ότι το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την αγορά μεγάλων μοτοσυκλετών, με μείωση στις πωλήσεις σε σημαντικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ducati κατάφερε μέχρι το τέλος του χρόνου να παραδώσει 53.000 μοτοσυκλέτες σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, εδραιώνοντας την θέση της και τις πωλήσεις που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Claudio Domenicali , Διευθύνων Σύμβουλος της Ducati Motor Holding. «Το 2018 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την θέση μας και η χρονιά ήταν θετική επιχειρηματικά και αγωνιστικά. Κερδίσαμε σε αρκετούς αγώνες στο MotoGP και αναπτύξαμε μια εξαιρετική μοτοσικλέτα. Με λίγα λόγια, η σταθερότητα της εταιρείας παραμένει αδιαμφισβήτητη, όπως και θέλησή μας να προωθήσουμε την καινοτομία και νέα προϊόντα έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας νέα, μοναδικά σε στυλ και τεχνολογία, προϊόντα.
     
    Για να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της αγοράς", προσθέτει ο Francesco Milicia, Διευθυντής Global Sales, "δουλεύουμε στο να κάνουμε το δίκτυο πωλήσεών μας πιο αποτελεσματικό από ποτέ. Για το 2019 ανανεώσαμε την σειρά μοτοσυκλετών Scrambler 800 - η οποία, μεταξύ άλλων, έχει ωφεληθεί σημαντικά στο θέμα της ενεργητικής ασφάλειας με τον στάνταρ εξοπλισμό με cornering ABS - και παρουσιάσαμε νέες μοτοσυκλέτες: όπως η Diavel, η Hypermotard 1260 και η Multistrada 950. Η οικογένεια Multistrada με τις νέες 1260 Enduro και 950 S, προσφέρει στους πελάτες μια ευρύτερη επιλογή από ποτέ. Τέλος, παρουσιάσαμε την V4 R, το πιο δυνατή, super-tech superbike που κατασκευάστηκε ποτέ από τη Ducati που είναι η βάση για την αγωνιστική μοτοσυκλέτα που θα συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα WorldSBK. Περιττό να πούμε ότι έχει ήδη εντυπωσιάσει τους Ducatisti. Οπότε μιλάμε για συνολικά, εννέα νέα μοντέλα.

    Στην Ιταλία, η αύξηση των πωλήσεων έφτασε το + 4,5% με πωλήσεις 9.200 μοτοσυκλετών κάνοντας τη χώρα την μεγαλύτερη αγορά για την Ducati.

    Άλλες αγορές που πήγαν καλά ήταν, η Ισπανική με πώληση 2.444 μοτοσυκλετών + 8%, η Ιαπωνική 1.941 μοτοσυκλέτες + 2% και η Ελβετική 1.276 μοτοσυκλέτες + 2,2%.

    Οι πωλήσεις τις ΗΠΑ - ιστορικά νούμερο ένα αγορά για την Ducati - ήταν 7.843 μοτοσυκλέτες, η πτώση των πωλήσεων οφείλεται στην μείωση κατά 9% στις πωλήσεις μοτοσυκλετών πάνω από 500 cc στις ΗΠΑ.

    Στις αγορές της Ασίας η Ducati ακολουθεί την ανοδική τάση, κυρίως στην Κίνα + 29%, με την δημιουργία μιας θυγατρικής εταιρίας και την επέκταση του πωλήσεων με από 19 σε 23 καταστήματα.


    Πηγή: motograndprix.gr

    Τα χρώματα της Petronas Yamaha. Η παρουσίαση έγινε στην Kuala Lumpur


    Έγινε χθες η παρουσίαση των νέων χρωμάτων της Petronas Yamaha για τη σεζόν 2019.

    Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για την ομάδα, που θα έχει παρουσία και στη μεγάλη κατηγορία από φέτος, όσο και για την Μαλαισία γενικότερα.

    Είναι η πρώτη φορά που η Μαλαισία θα έχει δική της ομάδα στη MotoGP κατηγορία και η υπερηφάνεια ήταν διάχυτη στους πύργους όπου και έγινε η παρουσίαση.

    Στη σκηνή ήταν οι αναβάτες της ομάδας, ο περσινός Rookie Franco Morbidelli και ο FabioQuartararo που θα κάνει ντεμπούτο φέτος στη μεγάλη κατηγορία.

    Ο Morbido θα έχει μια εργοστασιακή Μ1 της Yamaha στη διάθεσή του, κάτι που σημαίνει ότι – τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν – η μοτοσυκλέτα του θα είναι ίδια με αυτή των Rossi-Vinales.

    Από την άλλη, στην πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία, ο Quartararo θα οδηγεί μια περσινή μοτοσυκλέτα της Yamaha.

    Φυσικά το παρών στην παρουσίαση έδωσαν και οι οδηγοί των ομάδων στις δυο μικρότερες κατηγορίες, της Moto2 και της Moto3.

    Στη μεσαία κατηγορία ο Khairul Idham Pawi θα προσπαθήσει να προσθέσει κι άλλες νίκες στο ενεργητικό του, όντας ο μόνος οδηγός από την Μαλαισία που έχει νίκες σε GP.

    Στην Moto3, οι ελπίδες της ομάδας για μια καλή παρουσία, βασίζονται τόσο στον έμπειρο JohnMcPhee αλλά και στον ελπιδοφόρο Ayumu Sasaki. Οι οδηγοί της ομάδας στην Moto3 θα έχουν μοτοσυκλέτα της Honda.



    Πηγή: motograndprix.gr

    2019 Monster Energy Yamaha MotoGP Team Presentation


    Δείτε το επίσημο βίντεο παρουσίασης της ομάδας τηs Yamaha που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου 2019

    2019 Ducati Team presentation


    Δείτε την παρουσίαση της Ducati για το 2019...


    Repsol Honda 2019: Πρώτες φωτό Από την παρουσίαση της ομάδας


    Οι αναβάτες της Repsol Honda βρέθηκαν στη σκηνή σήμερα το πρωί, στην παρουσίαση της ομάδας για τη σεζόν 2019.
    Ο Jorge Lorenzo γίνεται ένας ακόμα οδηγός που φορά τα χρώματα της ομάδας, ενώ δίπλα του στεκόταν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Marc Marquez.
    Με την ευκαιρία των 25 ετών συνεργασίας ανάμεσα στην Repsol και την Honda, στη σκηνή βρέθηκαν και οι Θρύλοι του MotoGP, Mick Doohan και Alex Criville.
    Σε ό,τι αφορά στα χρώματα, όσοι περίμεναν κάτι διαφορετικό – δεδομένης της επετείου – απογοητεύτηκαν, μιας και είναι λίγο-πολύ τα ίδια.
    Όσο για τους αναβάτες, ο Lorenzo ήταν με τραυματισμένο το αριστερό του χέρι, ενώ και ο MarcMarquez είναι σε φάση ανάρρωσης μετά το χειρουργείο στον ώμο του τον Δεκέμβριο.
    Πάντως ο τελευταίος θα δώσει κανονικά το παρών στο επίσημο τεστ της Sepang στις 06-08 Φεβρουαρίου, κάτι που δεν ισχύει για τον Jorge Lorenzo.

    Μπορείτε να παρακολουθήσετε από την αρχή την παρουσίαση της Repsol Honda, εδώ...
    .

    Hayden: Αποσύρεται ο αριθμός 69 προς τιμήν του


    Για πάντα συνδεδεμένος με τον αδικοχαμένο Hayden θα παραμείνει ο αγωνιστικός του αριθμός, ο οποίος αποσύρεται από τα Grand Prix. Δείτε περισσότερα.

    Η αγάπη που ο χώρος των αγώνων μοτοσυκλέτας θρέφει για τον Nicky Hayden μας έχει δείξει πολλές όμορφες πράξεις προς τιμήν του Αμερικανού αναβάτη, που σκοτώθηκε μετά από ατύχημα με ποδήλατο, το 2017. Σήμερα, μαθαίνουμε για μια ακόμη τιμή που θα του αποδοθεί, από την διοργάνωση των Moto GP.

    FIM και Dorna λοιπόν, αποφάσισαν την απόσυρση του αγωνιστικού αριθμού 69 από τους αγώνες MotoGP. Η απόφαση θα γίνει τελεσίδικη στο φετινό Grand Prix της Αμερικής, στο Circuit of the Americas, με την ανάλογη τελετή. Με απλά λόγια δηλαδή, κανένας άλλος αγωνιζόμενος από εδώ και πέρα δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον αριθμό 69: Θα ανήκει για πάντα στον Kentucky Kid.

    Ο επικεφαλής της Dorna, Carmelo Ezpeleta, είπε για το γεγονός: «Με περηφάνια ανακοινώνω ότι ο αριθμός 69 θα αποσυρθεί από τους αγώνες Grand Prix. Ο Nicky Hayden ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στα paddocks και ένα φανταστικό παράδειγμα αναβάτη εντός και εκτός πίστας. Είναι ευχαρίστηση μου να τιμώ την κληρονομιά του μια φορά ακόμα και να διαβεβαιώσω ότι ο αριθμός 69 παραμένει συνώνυμος με έναν πρωταθλητή και θρύλο».

    Σε δηλώσεις προέβη και ο Earl Hayden, ο πατέρας του Nicky«Θα είναι μεγάλη τιμή και είναι πολύ ταιριαστό που αυτό θα γίνει στον αγώνα της Αμερικής, γιατί αυτοί οι αγώνες σήμαιναν πολλά για τον Nicky που τους περίμενε ανυπόμονα κάθε χρόνο. Για εμένα ειδικά θα είναι ένα ξεχωριστό συμβάν γιατί το 69 ήταν και δικός μου αριθμός όταν αγωνιζόμουν και ήμουν περήφανος που έβλεπα τον Nicky να τον χρησιμοποιεί σε όλη του την καριέρα»


    Πηγή: mototriti

    Το νέο Triumph Thruxrton TFC. Παρουσιάστηκε επίσημα.


    To πρώτο επίσημο μοντέλο Factory Custom της Triumph αποκαλύφθηκε επίσημα και θα κατασκευαστεί σε 750 κομμάτια μόνο. Δείτε περισσότερα…

    Μετά από πολλές εμφανίσεις σε φωτογραφίες, κατασκοπευτικές και μη, το νέο Triumph Thruxton TFC αποκαλύφθηκε και επίσημα. Με αυτό, αλλά και το Rocket III TFC Concept, η Triumph αποκαλύπτει ουσιαστικά την νέα «Triumph Factory Custom» σειρά της, που θα φέρει χαρακτηριστικά πολυτέλειας και μοναδικότητας και αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα μοντέλα της βρετανικής εταιρείας. 



    Το Thruxton TFC έχει αρκετές αλλαγές από το μοντέλο βάσης. Αρχικά, μιλάμε για μια περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλέτα, που θα φτιαχτεί σε 750 αριθμημένα κομμάτια μόνο. Κυρίαρχο στοιχείο της μοτοσυκλέτας είναι η εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος στα φτερά, την μάσκα, τα προστατευτικά των φτερνών και την ουρά, αλλά και στα τελικά των εξατμίσεων. Το μαύρο αποτελεί κυρίαρχο χρώμα στο μοντέλο, καθώς κοσμεί τις ζάντες, τα καπάκια του μοτέρ, τα ελατήρια των πίσω αμορτισέρ, το ρεζερβουάρ αλλά και την βάση της πινακίδας πίσω. Συνολικά, οι αλλαγές έχουν επιφέρει μια μείωση του βάρους κατά 5 κιλά, με το Thruxton TFC να ζυγίζει πλέον 198 κιλά στεγνό.



    Το Thruxton TFC εξοπλίζεται με αναρτήσεις από την Ohlins –πιο συγκεκριμένα, πιρούνι NIX30 εμπρός και δύο αμορτισέρ RSU πίσω, ενώ τα φρένα είναι της Brembo και τα ελαστικά είναι τα κορυφαία Racetec RR της Metzeler. O κινητήρας έχει δεχθεί μια αύξηση της ισχύος του αγγίζοντας τους 105 ίππους, με αρκετές αλλαγές στο εσωτερικό του: Νέα πιστόνια υψηλής συμπίεσης, αναβαθμισμένους αυλούς και προφίλ εκκεντροφόρων και ελαφρύτερα εξαρτήματα στο εσωτερικό του μοτέρ. Οι νέες εξατμίσεις προέρχονται από την Vance & Hines. Η μοτοσυκλέτα εξοπλίζεται ακόμα με 3 riding modes, ABS και traction control.

    Τα 750 κομμάτια της Triumph Thruxton TFC θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τον Ιούνιο.


    Πηγή: mototriti

    Γιατί η πολιτεία χαντακώνει τα δίκυκλα;


    Είναι απορίας άξιο, γιατί ο χώρος του αυτοκινήτου τυγχάνει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από αυτόν των δύο τροχών; Τι πρέπει να αλλάξει, ώστε όλο και περισσότεροι να αγκαλιάσουν τα δίκυκλα;



    Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια τα δίκυκλα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από το κράτος και την ίδια την κοινωνία. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στους υπάρχοντες μοτοσικλετιστές και ανασφάλεια σε όσους θέλουν να μπουν στο μαγικό χώρο των δύο τροχών.

    Παλιότερα η μοτοσικλέτα είχε λανθασμένα συνδυαστεί με ένα κοινωνικό προφίλ μη αποδεκτό, δηλαδή την αντιδραστική νεολαία, ομάδες ταραχοποιών και γενικότερα ανθρώπων ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Η μοτοσυκλέτα, εκτός από το στίγμα της «αλητείας», κουβαλούσε στις πλάτες της και αυτό της επικινδυνότητας. Οι συμβουλές των γονέων να μείνουν μακριά από τα δίτροχα για να μην πάθουν κακό, ακόμα αντηχούν στα αυτιά των εν δυνάμει μοτοσικλετιστών.

    Ευτυχώς αυτές οι προκαταλήψεις με τα χρόνια άλλαξαν και τα δίτροχα πέταξαν από πάνω τους το μανδύα του απαγορευμένου και συνάμα επικίνδυνου. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη μας έχει δώσει σήμερα τις ασφαλέστερες μοτοσικλέτες.

    Γιατί όμως οι μοτοσικλετιστές δεν αυξάνονται; Γιατί η πολιτεία συνεχίζει να έχει στο περιθώριο τους δύο τροχούς;

    Την ώρα που οι διευκολύνσεις αγοράς μέσω leasing, αυξάνουν τις πωλήσεις των αυτοκινήτων, η αγορά μοτοσικλέτας δεν πριμοδοτείται. Καμία παροχή που θα σπρώξει τα νούμερα προς τα πάνω, όπως για παράδειγμα το μέτρο των αποσύρσεων που ίσχυσε μόνο για τους τέσσερις τροχούς. Και όλα αυτά, ενώ απαγορεύτηκαν τα ATV κάτω των 125 κυβικών, που αποτελούσαν μια καλή πηγή εσόδων, από τα ενοικιαζόμενα στα νησιά.

    Οι αφίσες των ινδαλμάτων από τα παγκόσμια πρωταθλήματα στους τοίχους των δωματίων, αντικαταστάθηκαν από τα smartphone. Υπάρχει παντελής έλλειψη κινήτρων για τις μικρότερες ηλικίες. Καμία υποδομή από το κράτος για τη στήριξη εγχώριων αγώνων, ώστε να μυηθούν οι νέοι στην μοτοσικλέτα και προπάντων να εξασκούν το χόμπι τους σε ασφαλές περιβάλλον, αποκτώντας παράλληλα οδηγική παιδεία.

    Οι κατηγορίες διπλωμάτων είναι μια άλλη πληγή. Ενώ το κράτος θεωρεί επικίνδυνο για ένα νέο στα 18 του, να έχει στην κατοχή του δίτροχο άνω των 125 κυβικών, του αναγνωρίζει παράλληλα πλήρη υπευθυνότητα να ψηφίζει αλλά και να οδηγεί οποιοδήποτε αυτοκίνητο επιθυμεί, ανεξαρτήτως κυβικών και ιπποδύναμης, σπρώχνοντας τον τεχνηέντως  σε αυτή την κατηγορία οχημάτων.

    Μείζον πρόβλημα αποτελεί και η ασαφής νομολογία γύρω από τα δίκυκλα. Καμία πρόνοια για την διήθηση, η οποία συνεχίζει να αποτελεί απαγορευμένο καρπό, παρόλο που αποσυμφορεί σε κάποιο βαθμό το κυκλοφοριακό χάος. Ούτε όμως και για την προστασία των δικυκλιστών από περιπτώσεις εγκατάλειψης από ατυχήματα με αυτοκίνητο.

    Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό ζήτημα, αποτελεί αυτό της φορολόγησης του εξοπλισμού των αναβατών. Η πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει ώστε να μειώσει την φορολογία σε είδη προστασίας και ειδικότερα στα κράνη, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να κυκλοφορούν με ελλιπή ή και καθόλου προστασία, θέτοντας εαυτούς αλλά και άλλους σε κίνδυνο.

    Εσείς τι λέτε; Τελικά είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Γιατί η πολιτεία δεν στηρίζει τα δίκυκλα; Τι έχει αλλάξει και οι νέοι έχουν στραφεί στο αυτοκίνητο;


    Πηγή: mototriti

    Greek Social Media! Με αναδρομές στο παρελθόν και σημαντικές στιγμές από το παρόν…


    Ο Λευτέρης Πίππος, δημοσίευσε στο Instagram ένα πολύ εντυπωσιακό βίντεο από το Show Trial, που έγινε πριν μερικές μέρες στην Πάτρα.
    Ο 7 φορές Πρωταθλητής Trial, και 4 φορές Πρωταθλητή Ταχύτητας, μας έκοψε την ανάσα με το εκπληκτικό άλμα του!


    Εντυπωσιακή ήταν και η φωτογραφία του Δημήτρη Καρακώστα. Ο νεαρός οδηγός της Supersport ανέβασε μια φωτογραφία του από προπόνηση flat-track , η οποία τραβήχτηκε την κατάλληλη στιγμή.


    Από την άλλη πλευρά δύο οδηγοί είχαν την ευκαιρία να παρεβρεθούν στο Συνέδριο της Yamahaστην Σεβίλλη.
    Ένας από αυτούς ήταν ο Μιχάλης Σπηλιώτης, ο οποίος  μοιράστηκε μαζί μας πολλά βίντεο από το Συνέδριο, ένα από αυτά είναι και το παρακάτω με την συνέντευξη του Maverick Vinales.


    Ο Άλεξ Παπαγεωργίου, ο οποίος επίσης ήταν στο συνέδριο της Yamaha, έβγαλε φωτογραφία με τον οδηγό της ομάδας στα Superbike, Alex Lowes. Ο Έλληνας Άλεξ και ο Άγγλος Alex! 


    Το #10yearschallenge “χτύπησε” και τους Έλληνες οδηγούς. Ο οδηγός της κατηγορίας Superbike,Σωτήρης Μπεγνής, γύρισε το χρόνο πίσω 10 χρόνια στην αγωνιστική του καριέρα και ανέβασε την παρακάτω φωτογραφία.

    Ο οδηγός της κατηγορίας Racing, Λέανδρος Ντότσικας, μπορεί πριν 10 χρόνια να μην είχε ξεκινήσει την αγωνιστική του δράση άλλα οδηγούσε μοτοσυκλέτα δρόμου. Όμως σύντομα έφτασε και στις πίστες!


    Tο βραβείο για το καλύτερο #10yearschallenge πάει άξια στον Βασίλη Παντελεάκη. Ο νεαρός οδηγός μοιράστηκε μια πολύ χαριτωμένη φωτογραφία του, πριν ακριβώς 10 χρόνια, με τα πρώτα βήματα του στο χώρο της μοτοσυκλέτας!


    Για το τέλος αυτή την φορά κρατήσαμε ένα Throw Back από το MotoGP. Ο πρώην Πρωταθλητής της κατηγορίας Racing, Ανδρέας Λεφέβρ, κοινοποίησε τον Αγώνα στο Mugello του 2000 με τους Capirossi, Biaggi και Rossi σε μάχες για τη νίκη. Ποιός πιστεύετε ήταν ο νικητής;
    Απολαύστε τον!

    Αυτές ήταν οι καλύτερες δημοσιεύσεις της εβδομάδας από τους Έλληνες οδηγούς. Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη Παρασκευή με περισσότερα νέα από τα Social Media!
    Επιμέλεια Social Media: Μαρία Καλογήρου


    Πηγή; motograndprix.gr

    Υamaha NIKEN Προς τα που;


    Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό MOTOGP WORLD #93

    Η τρίτροχη Yamaha NIKEN ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο όχι μόνο για την καθημερινή μετακίνηση, αλλά και για το αγωνιστικό μέλλον!!! Την οδηγούμε στο δρόμο αλλά και σε πίστα, για να πάρουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρει η ύπαρξή της. Ποια είναι η κατεύθυνση του μοτοσυκλετιστικού γίγνεσθαι;

    Οδηγεί ο Δημήτρης Διατσίδης
    Φωτογραφίες: Amazing Studio

    Ο Κώστας Καββαθάς βολεύτηκε στη θέση οδήγησης της ΝΙΚΕΝ και προσπάθησε να καταλάβει το αν τα τρία σημεία στήριξης της - περίεργης σε όψη – μοτοσυκλέτας μπορούν να την ισορροποήσουν σταματημένη. Περιεργάστηκε το μοχλικό σύστημα μπροστά και αυτή η επαφή ήταν η αφορμή μιας ωραίας συζήτησης για το τι σημαίνει αυτή η κίνηση της Yamaha.
    Ο Κώστας Καββαθάς είναι ο δάσκαλος του υπογράφοντος και πάρα πολλών άλλων δημοσιογράφων του Ελληνικού μηχανοκίνητου κόσμου και όχι μόνο και συγχρόνως είναι μοτοσυκλετιστής που ίσως αγαπά περισσότερο τους 2 τροχούς από τους 4, που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση πολλών Ελλήνων. Με την τεράστια ιστορία του και στη μηχανολογία των πτητικών μηχανών παρατηρούσε με προσοχή το πόνημα των Ιαπώνων μηχανολόγων και παρά το αλλόκοτο της εμφάνισης, εστίασε στο τι σημαίνει για το μέλλον αυτή η κατασκευή.
    Ο ΚΚ είναι ένας ανοικτός άνθρωπος σε νεωτερισμούς και από την αισθητική μεριά – άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, έχοντας γνωρίσει στη ζωή του μεγάλους δημιουργούς σχεδιαστές και τα αντικείμενα του σχεδιασμού τους – και δεν τον ξένισε η όψη που για μερικούς παραπέμπει στους Trasformers! Η Windblade που προσπαθεί να κρατάει τον αρχηγό μακριά από μπελάδες και κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από αυτήν, είναι η ηρωίδα των trasformers που ταιριάζει περισσότερο στην αποστολή που αφορά ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο!
    Και ακριβώς κατ' αναλογία με την Windblade, ο πρώτος λόγος ύπαρξης της ΝΙΚΕΝ είναι η εξάλειψη – όσο γίνεται – των κινδύνων που συνεπάγεται η οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας!
    H συζήτηση με τον ΚΚ πήγε αρχικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πρόσφυση του μπροστινού τροχού εξαρτάται από το σημείο επαφής του ελαστικού με την άσφαλτο, το οποίο στο πλάγιασμα έχει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας. Στην περίπτωσή μας που οι μπροστινοί τροχοί είναι 15 ιντσών και όχι 17, άντε να είναι λίγο μικρότερο από πιστωτική, αλλά με τους δύο τροχούς η επιφάνεια αυτή διπλασιάζεται και τελικά “πατάς” στην άσφαλτο με σχεδόν δύο πιστωτικές, ή αν θέλεις με ένα συνολικό αποτύπωμα τουλάχιστον 50-60% μεγαλύτερο από ότι με έναν τροχό μπροστά. Αν σκεφτούμε ότι οι περισσότερες πτώσεις οφείλονται σε χάσιμο του μπροστινού, τότε το διαφαινόμενο όφελος είναι τεράστιο!
    Εδώ αν αναλύσουμε την πτωτική τάση της αγοράς της μοτοσυκλέτας παγκοσμίως, που οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην επικινδυνότητα των δύο τροχών, θα δούμε γιατί αρχικά η κίνηση της Piaggio με το ΜΡ3 είχε τόσο μεγάλη επιτυχία στο χώρο των σκούτερ! Μάλιστα στην περίπτωση των Ιταλών υπάρχει και το γεγονός της απόστασης των μπροστινών τροχών στα 460 χιλιοστά, που κατατάσσουν το ΜΡ3 στην κατηγορία τρικύκλων, που οδηγούνται με δίπλωμα αυτοκινήτου, ενώ η Yamaha με 410 χιλιοστά απόσταση, θεωρείται ότι έχει έναν τροχό μπροστά και χάνει αυτό το πλεονέκτημα!
    Στην περίπτωσή μας λοιπόν η αυξημένη ασφάλεια ως προς το γλίστρημα του μπροστινού τροχού είναι το ουσιώδες που μάλλον οδήγησε στην απόφαση της κατασκευής.
    “Και στην σπορ οδήγηση τι γίνεται; θα έχει αυτό εφαρμογή και στους αγώνες; που πάει η μοτοσυκλέτα; which way?”, ήταν ο προβληματισμός του ΚΚ.
    Την απάντηση τη δίνουν δύο πράγματα: αρχικά πήγαμε σε μια πίστα και οδηγήσαμε στο όριο την ΝΙΚΕΝ και δεύτερον ανακαλύψαμε με τη βοήθεια του συναδέλφου Θανάση Χούντρα που βρέθηκε στην Ευρωπαϊκή παρουσίαση της ΝΙΚΕΝ, ότι και η Yamaha αφήνει ανοικτό το υπονοούμενο ότι μπορεί στο μέλλον να δούμε και στους αγώνες τρεις ρόδες. Ανασύραμε για την περίσταση και το σχετικό άρθρο με σκίτσα των Honda & Kawasaki για το μέλλον των Αγώνων, που είχε επιμεληθεί ο έγκριτος δημοσιογράφος Mat Oxley.
    O ΘΧ μας μεταφέρει αυτά που είπε στην σχετική παρουσίαση στις Άλπεις ο Γενικός Διευθυντής Ευρώπης για την Yamaha, ο Eric de Seynes: “Όπως τα carving πέδιλα του σκι άλλαξαν τον κόσμο του σκι βουνού, έτσι και οι δίδυμοι τροχοί αλλάζουν τον κόσμο της μοτοσυκλέτας!” Πράγματι εάν κάποιος έχει κάνει σκι με τα παλιότερα πέδιλα, καταλαβαίνει τι εννοεί ο Έρικ.
    Ο υπογράφων έχει αγωνιστεί στο βουνό με τα ίσια πέδιλα, με μήκος 2.01μ. για το Σλάλομ και 2.10μ. για το αγώνισμα του Γιγαντιαίου Σλάλομ. Μετά την έλευση των carving πέδιλων το αντίστοιχο μήκος είναι 1.64μ. για το Σλάλομ και 1.74μ. για το Γιγαντιαίο! Και εκτός του ότι τα πιο μικρά αυτά πέδιλα προσφέρουν την ίδια σταθερότητα με τα τεράστια παλιά, άλλαξε ουσιαστικά ο τρόπος της στροφής, καθώς με τα προηγούμενα έστριβες με όλο το βάρος μόνο στο εξωτερικό πόδι, ενώ τώρα και το εσωτερικό πόδι παίρνει ένα μεγάλο μέρος του βάρους του σώματος. Ακριβώς αυτό που κάνει ο δεύτερος τροχός μπροστά στην ΝΙΚΕΝ!
    “Το carving μπήκε πρώτα στο κοινό, σε χομπίστες και ερασιτέχνες και δειλά δειλά στους αγώνες, μέχρι που επικράτησε ολοκληρωτικά. Σήμερα με παλαιάς κοπής πέδιλα δεν έχεις καμία τύχη αγωνιστικά”, συνεχίζει ο de Seynes, για να καταλήξει σε μια διφορούμενη δήλωση: “Έτσι κι εμείς βγάλαμε πρώτα την επαναστατική ιδέα στην παραγωγή!”
    Τελεία -Παύση – Χαμόγελο, μας λέει ο ΘΧ και στην ερώτηση: “Δηλαδή θα πάτε και σε αγώνες;”, η απάντηση ήταν ένα ακόμη χαμόγελο και αλλαγή θέματος...
    Άρα – μαζί με τα σκίτσα του θέματος του Oxley – να η επιβεβαίωση ότι υπάρχει και η σκέψη για ένα τρίτροχο αγωνιστικό μέλλον.
    Θα μου πείτε “τι λέτε βρε αθεόφοβοι, αυτό είναι ιεροσυλία” και θα απαντήσουμε ότι έχουν δίκιο οι φωνές που απεχθάνονται την ιδέα! Όμως εμείς πήγαμε σε πίστα – στην Speed Force στην Βάρης-Κορωπίου – και ανακαλύψαμε την ΝΙΚΕΝ στα όρια!
    Αρχικά να πούμε ότι η Yamaha μιλάει για μέγιστη κλίση 45 μοιρών, όπως είναι η μοτοσυκλέτα, μια κλίση που την φτάσαμε αμέσως στον μισό πρώτο γύρο, με τα σκληρά τουριστικά λάστιχα ακόμη κρύα! Χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια, παρά μόνο με την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που σου δίνει η μοτοσυκλέτα στο πλάγιασμα.
    Αμέσως ο Τάσος και ο Στέφανος Τσερανίδης μας βοήθησαν στο να αφαιρέσουμε τις μπίλιες που βρίσκονται στο κάτω μέρος των μαρσπιέ και η κλίση αμέσως αυξήθηκε σημαντικά! Τελικά μόλις ζεστάθηκαν λίγο τα λάστιχα οι κλίσεις και δεξιά και αριστερά ήταν τόσο μεγάλες που τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ άρχισαν να βρίσκουν πολύ στην άσφαλτο και το όριο να φτάνει πια από τέλος της αναδίπλωσης. Η ΝΙΚΕΝ έχει κι άλλο περιθώριο ακόμη...
    Τα δύο μπροστινά ελαστικά έφθασαν στο όριο, χωρίς όμως πουθενά να υπάρξει υποστροφή, που θα ήταν κάτι φυσιολογικό για μια τόσο βαριά κατασκευή, έστω και με την τέλεια κατανομή βάρους 50-50% μπροστά και πίσω.
    Φυσικά το μεγάλο μήκος και το βάρος δεν βοηθούν στις αλλαγές κατεύθυνσης, ούτε η θέση οδήγησης είναι σπορ, όμως η αίσθηση που σου δίνει είναι τρομερή
    Η συμπεριφορά, μιας τόσο βαριάς κατασκευής, στα 263 κιλά πλήρης υγρών, με το όριο κλίσης να είναι πολύ ψηλά για μια σπορ-τουρισμού μοτοσυκλέτα, δείχνει ότι με μια ελαφρύτερη κατασκευή, με δυνατότερο κινητήρα και με ανάλογης ποιότητας αναρτήσεις και περιφερειακά, μπορεί να δούμε στο άμεσο μέλλον μια μοτοσυκλέτα που να τα βάζει με την R1!;
    Σίγουρα θα έχει συνέχεια η ΝΙΚΕΝ, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι ενός μοντέλου που θα έχει πιο τουριστική χρήση, αλλά να μην μας ξαφνιάσει και η σπορ εκδοχή!
    Η απάντηση λοιπόν προς τα που πάει η μοτοσυκλέτα γενικότερα έχει να κάνει και με τρίτροχο μέλλον! Ήδη το ηλεκτρικό μέλλον έχει έρθει και μάλιστα θα κάνει την αγωνιστική του εμφάνιση ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα e-moto του χρόνου. Μάλιστα είχαμε την επίσης αποκλειστική για την Ελλάδα ευκαιρία να οδηγήσουμε τη μοτοσυκλέτα παραγωγής πάνω στην οποία θα βασίζεται η αγωνιστική ηλεκτρική, στην πίστα του Σίλβερστοουν. Μια μοτοσυκλέτα 280 κιλών, που στρίβει καλά και έχει μόνο πρόβλημα το μεγάλο βάρος. Μάλιστα στην αγωνιστική της εκδοχή θα αδυνατίσει μόλις 20 κιλά!
    Ένα άλλο μέλλον είναι αυτό που ετοιμάζει η Honda και η BMW με δίτροχα οχήματα που με τη βοήθεια γυροσκοπίων θα ισορροπούν στην όρθια θέση και δεν πέφτουν ποτέ, έτσι ώστε στα επόμενα 100 χρόνια η χρήση του κράνους να μην είναι υποχρεωτική, καθώς θα έχουν εκλείψει τελείως τα θανατηφόρα ατυχήματα!
    Αλλά πάμε πολύ μακρυά και εδώ είχαμε στα χέρια μας το παρόν, που μπορεί να αποκτήσει κανείς κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας για μόλις 15,900€. Λέμε μόλις γιατί θεωρούμε ότι η τιμή είναι πολύ καλή για την προσφερόμενη τεχνολογία και τα υλικά που την απαρτίζουν!
    Έχοντας λοιπόν στα χέρια μας την ΝΙΚΕΝ η πραγματική χρήση της στο δρόμο είναι το άλλο σημείο υπεροχής, αλλά συγχρόνως και προσοχής που χρειάζεται!
    Τι εννοούμε;
    Πηγαίνεις λοιπόν στο δρόμο στη γλιστερή άσφαλτο της Αθήνας και είναι τόσο μεγάλη η αίσθηση ασφάλειας που σου προσφέρει το μπροστινό, που το μπροστινό φαντάζει καρφωμένο στην άσφαλτο, τόσο που το πίσω αρχίζει να φεύγει, με το traction control στην 1η από τις δύο σκάλες ρύθμισης. Στο 2 η επέμβαση του TC θα είναι άμεση και δεν έχει παιχνίδι, στο 1 όμως σου επιτρέπει να πλαγιολισθαίνεις χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν μάλιστα θελήσεις να απενεργοποιήσεις το TC, τότε το παιχνίδι είναι ατελείωτο και ευχάριστο, χωρίς ακόμη και σε υπερβολές να νιώσουμε ανασφαλείς.
    Σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης τα δύο μπροστινά δούλευαν υπερωρίες και όταν το ένα έχανε λίγο την πρόσφυση ερχόταν το άλλο να συμπληρώσει την απώλεια! Βέβαια μετά από κάποιο όριο άρχισε να υπάρχει μια μικρή υποστροφή, η οποία σου ανοίγει τη γραμμή – όπως ένα μπροστοκίνητο αυτοκίνητο που μπαίνει πιο γρήγορα σε μια στροφή – και αυτή η υποστροφή που είχαμε σε γλιστερή άσφαλτο στο δρόμο, είναι ένα θέμα...
    Το πρόβλημα είναι ότι αντιμετωπίσαμε ανάλογη τάση υποστροφής και σε καλή άσφαλτο, όταν μετά από αρκετά περάσματα νιώθαμε τόση σιγουριά από το μπροστινό, που πιέζαμε όλο και περισσότερο! Εδώ λοιπόν είναι που χρειάζεται η προσοχή: η αυτοπεποίθηση που σου δίνει είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να φτάσεις στην είσοδο της στροφής με αρκετά περισσότερα χιλιόμετρα από αυτά με τα οποία μπορεί να στρίψει μια μοτοσυκλέτα και εκεί μπορεί να συμβούν δύο πράγματα: ή να φοβηθείς και να φρενάρεις ανοίγοντας τη γραμμή τόσο, που θα βρεθείς στο αντίθετο ρεύμα σε δεξιές στροφές ή έξω από το δρόμο σε αριστερές, ή από αδράνεια να ξεπεραστεί το όριο πρόσφυσης των δύο πιστωτικών καρτών που μας κρατούν σε επαφή με την άσφαλτο και να γλιστρήσει εκτός γραμμής όλη η μοτοσυκλέτα!
    Ποια είναι η λύση;
    Η απλή λύση που εφαρμόσαμε και όταν ήρθε το ABS στη ζωή μας. Φρενάρουμε κανονικά, με τη δύναμη που θα βάζαμε αν δεν είχαμε ABS και το έχουμε εκεί για να επέμβει όταν θα έρθει το φρενάρισμα πανικού που θα μας έκανε να μπλοκάρουμε τα φρένα.
    Έτσι και τώρα οι δύο τροχοί μπροστά – που έτσι κι αλλιώς δεν τους καταλαβαίνουμε, αφού μόλις κινηθεί η ΝΙΚΕΝ είναι σαν να έχουμε μια κανονική μοτοσυκλέτα – είναι εκεί και θα μας σώσουν όταν μια μοτοσυκλέτα με ένα τροχό μπροστά θα έχανε την πρόσφυση. Θυμηθείτε και τα πρώτα τετρακίνητα αυτοκίνητα που πολλές φορές ήταν τρακαρισμένα, αφού οι οδηγοί τους πίστευαν ότι η τετρακίνηση προσφέρει απεριόριστη πρόσφυση. Η φυσική δεν αλλάζει και η αδράνεια ενός οχήματος μπορεί να το στείλει “απέναντι”, αν ξεπεράσουμε τα όρια. Απλά στην περίπτωσή μας τα όρια, όπως εξηγήσαμε νωρίτερα είναι σχεδόν διπλάσια από τη μία πιστωτική κάρτα που είναι το “πάτημα” μιας μοτοσυκλέτας με έναν τροχό.
    Ένα μικρότερο πρόβλημα έρχεται από το γεγονός ότι ξεχνάς ότι έχεις δύο τροχούς μπροστά και στις επιτόπου στροφές ή στις γωνίες των δρόμων μπορεί να μην υπολογίσεις σωστά την απόσταση από το πεζοδρόμιο! Προσοχή λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα, καθώς το πλάτος των δύο τροχών μαζί είναι μεν μικρό, αλλά δεν είναι το ίδιο μιας κανονικής μοτοσυκλέτας!
    Πέρα από αυτά που έχουν να κάνουν με τη χρήση της ΝΙΚΕΝ στην πόλη και σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, πήγαμε και ταξίδι μαζί της για να διαπιστώσουμε ότι το cruise control του γνωστού μας από τη σειρά ΜΤ τρικύλινδρου κινητήρα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και κάνει τη ζωή σου εύκολη, μέχρι τα 170χλμ/ώρα που μπορείς να το ενεργοποιήσεις. Από κει και πάνω μέχρι τα 205 της τελικής, πρέπει να αναλάβει το δεξί σου χέρι τον έλεγχο του γκαζιού.
    Στον τομέα της κατανάλωσης με ταχύτητες στα 130χλμ/ώρα η κατανάλωση ήταν 5.0-5.2λίτρα/100χλμ, στα 170 ανέβαινε στα 8.0λ/100χλμ και με κίνηση για αρκετή ώρα κοντά στην τελική η κατανάλωση πήγαινε στα 10.2λ.
    Βέβαια στο ταξίδι μας έλειψε - πολύ – μια ζελατίνα που να προστατεύει από τον αέρα, καθώς η στάνταρ έκδοση δεν έχει υπερυψωμένη ζελατίνα, ίσως εν αναμονή μιας έκδοσης GT και φυσικά για λόγους αισθητικής. Η Ermax, όπως μας πληροφόρησε ο Άκης Γεωργόπουλος έχει ήδη έτοιμη τη λύση!
    Συμπερασματικά η συμβίωσή μας σε πραγματικές συνθήκες κίνησης μας άφησε υπερθετικές εντυπώσεις, κυρίως για τη σιγουριά που μας έδωσε αυτή η διπλή πρόσφυση του μπροστινού! Η Yamaha με την ΝΙΚΕΝ, έχει ένα χαρτί νίκης στα χέρια της και φαίνεται ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να δώσει μια πρακτική λύση στο θέμα της μείωσης των ατυχημάτων από χάσιμο μπροστινού τροχού και αντίστοιχα τη λύση της αυτοπεποίθησης στο πλάγιασμα, ένα γνώρισμα που για να το κατακτήσει ένας καθημερινός οδηγός χρειάζεται να γράψει πάρα πολλά χιλιόμετρα και να παρακολουθήσει αρκετά σχολεία!
    Αν αποδεχθείς τη συζητήσιμη αισθητική, η ΝΙΚΕΝ σου προσφέρει πολλά και έχει μέλλον! Το μοτοσυκλετιστικό γίγνεσθαι σίγουρα αλλάζει και απλά οι πιο κλασικοί μοτοσυκλετιστές ελπίζουν ότι οι τρεις ρόδες θα αργήσουν να κυριαρχήσουν. Κάτι που ευχόμαστε τουλάχιστον για τους αγώνες. Από την άλλη η τρίτροχη εκδοχή μπορεί άνετα να συμβιώση με την κλασική δίτροχη συνταγή και απλά να δούμε ακόμη περισσότερες μοτοσυκλέτες στους δρόμους!

    Τεχνικά χαρακτηριστικά 
    Κινητήρας: Tρικύλινδρος, τετράχρονος, Υγρόψυκτος, 2EEK, τετραβάλβιδος σε διάταξη crossplane
    Κυβισμός: 847 εκ.³
    Μέγιστη ισχύς: 84.6 kW (115PS) @ 10,000 σ.α.λ.
    Μέγιστη ροπή: 87.5 Nm (8.9 kgm) @ 8,500 σ.α.λ.
    Σύστημα μετάδοσης: μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων με υγρό συμπλέκτη και τελική μετάδοση με αλυσίδα.
    Σύστημα εμπρός ανάρτησης: Δυο διπλά USD τηλεσκοπικά πιρούνια
    Σύστημα πίσω ανάρτησης: Μονό αμορτισέρ με μοχλικό
    Εμπρός φρένο: 1 δισκόφρενο σε κάθε τροχό διαμέτρου 282 χιλ.
    Πίσω φρένα: Δισκόφρενο, Ø 298 χιλ.
    Εμπρός ελαστικά: 120/70 R 15
    Πίσω ελαστικό: 190/55 R 17
    Συνολικό μήκος: 2,150 χιλ.
    Συνολικό πλάτος: 885 χιλ.
    Συνολικό ύψος: 1,250 χιλ.
    Ύψος σέλας: 820 χιλ.
    Μεταξόνιο: 1,510 χιλ.
    Βάρος (πλήρης υγρών): 263 κιλά


    Πηγή: motograndprix.gr
    Scroll to Top