• Latest News

    ΒMW: Επιβεβαίωση για τον 1.800άρη Boxer!


    Επισήμως μίλησαν οι Βαυαροί για το κολοσσιαίο νέο μοτέρ τους, που εντοπίστηκε σε custom μοτοσυκλέτα στην Ιαπωνία. Τι λένε;


    Πριν λίγες ημέρες, σας φέραμε μια είδηση σχετικά με ένα νέο κινητήρα Boxer από την BMW, ο οποίος δοκιμάζεται και τοποθετείται ήδη σε custom πλατφόρμες. Η BMW αποφάσισε να σπάσει την σιωπή της –εν μέρει-, αποκαλύπτοντας κάποια πράγματα για τον κινητήρα αυτόν.


    Ο μεγάλος Boxer λοιπόν είναι ένας καινούργιος κινητήρας, και ας θυμίζει τα παλιότερα αερόψυκτα Βαυαρικά μοτέρ. Αυτό προφανώς γίνεται σκόπιμα, προκειμένου ο κινητήρας να έχει το απαραίτητο ρετρό look, καθώς όπως όλα δείχνουν, θα χρησιμοποιηθεί σε νέο cruiser μοντέλο το οποίο θα «χτυπήσει» τις Harley-Davidson, Indian και πιθανότατα, το Ducati Diavel. Ο κινητήρας θα είναι αερόψυκτος και θα χρησιμοποιεί ωστήρια για την λειτουργία των βαλβίδων του, χωρίς επικεφαλής εκκεντροφόρους, κάτι που προσθέτει κι άλλο στους ρετρό «πόντους».


    Για ποιο λόγο όμως η BMW αποφάσισε να ανέβει τόσο δραστικά στα κυβικά, στην Boxer πλατφόρμα της; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Αρχικά, με την έλευση του Euro 5, οι αερόψυκτοι κινητήρες είναι ουσιαστικά… καταδικασμένοι, καθώς όταν η ισχύς τους ανεβαίνει, αντίστοιχα ανεβαίνουν και οι ρύποι τους. Με έναν μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρα, μια εταιρεία μπορεί να «βγάλει» τα επιθυμητά άλογα και ροπή, χωρίς να λειτουργεί σε ρυπογόνες συνθήκες. Ακόμη, ένας μεγάλος κυβισμός βοηθά στην τοποθέτηση ενός νέου μοντέλου στην αγορά, αν μιλάμε για την κατηγορία των cruisers στα οποία κατά πάσα πιθανότητα, θα εισέλθει η νέα BMW που περιμένουμε.

    Σχετικά με την απόδοση αυτού του νέου κινητήρα, η BMW δεν αποκαλύπτει τίποτα. Λέει μάλιστα, κατά λέξη, ότι «περισσότερες λεπτομέρειες για τον κινητήρα και την πιθανή μελλοντική χρήση του θα επικοινωνηθούν σε μια περαιτέρω χρονική στιγμή»


    Πηγή: mototriti

    Προσθήκες στους κανονισμούς Κάποιες επιπλέον αλλαγές για το ’19



    Είδαμε ορισμένες αλλαγές που θα υιοθετηθούν από τη νέα χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όμως δεν είναι οι μόνες.

    Υπάρχουν μερικές ακόμα που αξίζουν της προσοχής μας:

    Αντικαταστάτες οδηγοί
    Ομάδες της Moto2 και της Moto3 συχνά αντικαθιστούν τραυματίες οδηγούς τους με αναβάτες από άλλα Πρωταθλήματα, όπως για παράδειγμα το Ισπανικό. Από εδώ και πέρα οι αντικαταστάτες θα μπορούν να αγωνίζονται στα Πρωταθλήματά τους και οι μέρες που θα αγωνίζονται εκεί δεν θα μετρούν για το GP, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να αγωνίζονται στην ίδια πίστα εντός 14 ημερών από το GP.

    Ποινή για προσπέραση σε κίτρινη σημαία
    Μέχρι τώρα η ποινή φαινόταν στον οδηγό σε διάρκεια πέντε γύρων. Από το ’19 η ενημέρωση προς τον αναβάτη που δέχεται την ποινή θα γίνεται για τρεις γύρους.

    Εκκίνηση μοτοσυκλετών
    Απαγορεύεται πλέον, για λόγους ασφαλείας, οι μοτοσυκλέτες να παίρνουν μπροστά μέσα στα box και αυτό θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο στη γραμμή των pits.

    Αλλαγές στη διάθεση των ελαστικών
    MotoGP: Τα διαθέσιμα βρόχινα ελαστικά για τους οδηγούς αυξάνονται από 11 σε 13 (6 μπροστά και 7 πίσω).

    Moto3/Moto2: Δεν υπάρχει περιορισμός στα ελαστικά, αλλά από εδώ και πέρα ο προμηθευτής (Dunlop) θα πρέπει να έχει έτοιμα προς χρήση το λιγότερο τέσσερα σετ βρόχινων ελαστικών ανά αναβάτη.


    Πηγή; motograndprix.gr

    Νέες αλλαγές στους κανονισμούς Τι προβλέπεται για το 2019


    Από το 2019 θα ισχύει ένας νέος κανονισμός για το πως θα παίρνουν τερματισμό αναβάτες οι οποίοι έχουν φύγει από τη σέλα της μοτοσυκλέτας τους.

    Δεν είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο να βλέπουμε αναβάτες να τερματίζουν έχοντας πέσει και να περνά η μοτοσυκλέτα και αυτοί ξεχωριστά τη γραμμή τερματισμού.

    Πιο πρόσφατα είχε συμβεί στον Αγώνα του Assen πέρυσι, όταν ο Bo Bendsneyder - που αγωνιζόταν στην κατηγορία της Moto3 - έπεσε λίγα μέτρα πριν τερματίσει (φωτό).

    Μέχρι τότε ίσχυε ο κανονισμός που έπρεπε ο αναβάτης να ακουμπά τη μοτοσυκλέτα του όταν περνά τη γραμμή τερματισμού, ώστε να πάρει τους βαθμούς.

    Ο Ολλανδός, που τα έδωσε όλα σ’ εκείνον τον Αγώνα μπροστά στους συμπατριώτες του, δεν ακουμπούσε τη μοτοσυκλέτα κι έτσι ακυρώθηκε, χάνοντας τη 10η θέση.

    Πλέον τα πράγματα αλλάζουν:
    «Στο μέλλον, ο χρόνος τερματισμού θα καθορίζεται από το πρώτο κομμάτι του αναβάτη ή της μοτοσυκλέτας του, όποιο από τα δύο περάσει τελευταίο τη γραμμή τερματισμού».

    Ουσιαστικά δηλαδή, ο Bendsneyder θα έπαιρνε χρόνο τερματισμού (και θέση) στο Assen όταν περνούσε και ο ίδιος τη γραμμή, μιας και τότε πρώτα πέρασε η KTM του και τελευταίος αυτός.

    Επιπλέον, έχουμε αλλαγές και για το ποιοί αναβάτες έχουν το δικαίωμα να ξαναπάρουν θέση στο grid μετά από έναν Αγώνα που διεκόπη κι ενώ προηγουμένως αυτοί είχαν πτώση.

    Κάτι τέτοιο έγινε στον τελευταίο Αγώνα της χρονιάς, στην Valencia στη μεγάλη κατηγορία, όταν ο Pol Espargaro έπεσε στο πρώτο σκέλος αλλά ξεκίνησε στο δεύτερο και πήρε το βάθρο.

    Μέχρι φέτος, ο κανονισμός έλεγε ότι ο κάθε αναβάτης μπορεί να συμμετάσχει στην επανέναρξη του Αγώνα, αν καταφέρει εντός 5 λεπτών να έχει επιστρέψει με τη μοτοσυκλέτα του στα pits.

    Ο Bradley Smith - και πάλι στην Valencia - τα κατάφερε, αλλά πλέον αλλάζουν και εδώ τα δεδομένα και ο νέος κανονισμός αναφέρει:
    «Σε περίπτωση κόκκινης σημαίας, όλοι οι οδηγοί που δεν εμπλέκονται ενεργά στον Αγώνα δεν θα έχουν δικαίωμα επανεκκίνησης».

    Ως «ενεργοί» οδηγοί νοούνται μόνον εκείνοι που συνεχίζουν τον Αγώνα μέσα στην πίστα, προσπαθούν να επισκευάσουν/επανεκκινήσουν τη μοτοσυκλέτα τους, προσπαθούν να επιστρέψουν στον Αγώνα ή να γυρίσουν στα pits.

    Σύμφωνα με την απόφαση: «Αποκλειστικά και μόνο οι Αγωνοδίκες θα αποφασίζουν ποιός είναι ενεργός και ποιός όχι. Στη συγκεκριμένη απόφαση δεν θα υπάρχει δικαίωμα έφεσης».
    Τέλος, θα έχουμε ημερομηνία λήξης των βαθμών που παίρνουν τα εργοστάσια με κάθε τους βάθρο.

    Όταν συγκεντρώνουν έξι βαθμούς (3 για νίκη, 2 για 2η θέση και 1 για 3η θέση) τότε χάνουν τα πλεονεκτήματα των έξτρα μοτέρ, τεστ κτλ την επόμενη σεζόν.

    Κάτι τέτοιο έγινε με την Suzuki, ενώ επί της ουσίας ο κανονισμός αυτός ισχύει τώρα για την KTM, η οποία πήρε τον 1ο της βαθμό με την 3η θέση του
     Pol Espargaro στην Valencia.

    Έτσι, αν σε ακριβώς δυο χρόνια η ΚΤΜ δεν έχει πάρει άλλο βαθμό, τότε αυτός ο ένας θα ακυρωθεί.


    Πηγή; motograndprix.gr

    Μήπως πετάς τα λεφτά σου στις αλλαγές λαδιών;



    Χαρίζεις φράγκα στον μάστορα σου αλλάζοντας τα λάδια σου κάθε 5.000 χιλιόμετρα, επειδή «έτσι έμαθες» ή «δεν αντέχουν άλλο τα λάδια»; Αναθεώρησε τώρα!

    Ένας από τους μύθους που διαιωνίζεται ακόμα μεταξύ των μοτοσυκλετιστών, είναι ότι τα λάδια πρέπει να αλλάζονται «κάθε 5.000 χιλιόμετρα αυστηρά» ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσουν τις 10.000 χιλιόμετρα σε χρήση… Αυτά τα στοιχεία όμως δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα στη σημερινή εποχή, καθώς έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στους κινητήρες και στα λιπαντικά. Τι ισχύει λοιπόν;

    Αν αλλάζεις λάδια κάτω από τις 5.000 χιλιόμετρα, απλά πετάς τα λεφτά σου

    Στη σημερινή εποχή πρακτικά καμία μοτοσυκλέτα ή scooter δεν απαιτεί αλλαγή λαδιών τόσο σύντομα. Εδώ και καιρό, οι περισσότερες μοτοσυκλέτες έχουν αυξήσει τα διαστήματα απαιτούμενης αλλαγής λαδιών πάνω από τις 10.000 χιλιόμετρα και στο ίδιο μονοπάτι βαδίζουν πλέον και τα μοντέλα μικρότερου κυβισμού. Μόνο κάποια μοντέλα παπιών ζητούν αλλαγή λαδιών σύντομα –και αυτό διότι έχουν μικρή ποσότητα η οποία καταπονείται έντονα. Αρα, αν εμμένεις στο να αλλάζεις τα λάδια κάθε 5.000, απλά σπαταλάς χρήματα και λάδι που είναι ακόμα λειτουργικό.

    Ακολουθούμε μόνο, τις οδηγίες του κατασκευαστή

    Ο κατασκευαστής του δικύκλου μας είναι και αυτός που έχει καθορίσει τι λάδια πρέπει να του βάζουμε και κάθε πότε πρέπει να αλλάζονται. Για παράδειγμα, μια αλλαγή κάθε 12.000 χιλιόμετρα, είναι κάτι που έχει καθοριστεί από το εργοστάσιο για κάποιους λόγους, μετά από εξονυχιστικές μελέτες και δοκιμές. Ακόμα, η τεχνολογία των λιπαντικών έχει προχωρήσει δραματικά και τα λιπαντικά έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και την καταπόνηση. Πλέον, ακόμη και τα συμβατικά, μη συνθετικά «ορυκτέλαια» ανταποκρίνονται σε πολύ αυστηρές προδιαγραφές , ενώ τα «καλά» συνθετικά λάδια είναι υπεράνω κριτικής για τις περισσότερες πολιτικές εφαρμογές.

    Διάβασε το manual για να μη σε πιάνουν «κότσο»

    Το βιβλίο οδηγιών της μοτοσυκλέτας είναι όπλο για τον αναβάτη της. Πέρα από τα «προφανή», αν θέλετε, τα περισσότερα εγχειρίδια αναφέρουν σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τύπο και διαστήματα αλλαγής λαδιών. Κάθε αναβάτης πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά στοιχεία συντήρησης, για το δίκυκλο που οδηγεί. Σε αυτό τον κόσμο που η απάτη οργιάζει, δεν είναι λίγοι οι μάστορες ή οι έμποροι λιπαντικών που εξαπατούν τους αναβάτες, πατώντας στο αδύναμο σημείο της άγνοιάς τους. Έτσι λοιπόν, αν είστε διαβασμένοι όσο χρειάζεται σε αυτό το θέμα, θα ξέρετε τι να απαντήσετε, αν κάποιος μάστορας σας πει: «Είναι πάρα πολλά τα 10.000 χιλιόμετρα για λάδι στη μοτοσυκλέτα»…

    Τι πιστεύετε εσείς;

    Είναι σωτήρια πρακτική ή… πεταμένα λεφτά, το να αλλάζουμε λάδια πιο συχνά από όσο προβλέπεται; Εμπιστεύεστε τους τεχνικούς σε ό, τι σας πουν ή το ψάχνετε και μόνοι σας, όταν έρθει η ώρα της αλλαγής; Και το πιο σημαντικό: Εσείς ποια μέθοδο ακολουθείτε; Αλλάζετε κάθε 5 ή... όταν πρέπει; 


    Πηγή: mototriti

    Suzuki: Hayabusa τέλος και επίσημα!


    Επισήμως φεύγει από τις αγορές μετά από 20 χρόνια, το θρυλικό hypersport της Suzuki, που έμεινε στην ιστορία και αγαπήθηκε όσο λίγες μοτοσυκλέτες.

    Ανοίξτε ένα πακέτο χαρτομάντιλα, βάλτε το αγαπημένο σας λυπηρό τραγούδι και ετοιμαστείτε. Η Suzuki, σύμφωνα με βρετανικές πηγές, ανακοίνωσε και επίσημα ότι η GSX-R1300 Hayabusa, τερματίζει την παρουσία της στις αγορές, βγαίνοντας εκτός παραγωγής το 2019.

    Πρόκειται για μια εξέλιξη που ίσως πιάνει αρκετούς στο ξαφνικό, καθώς τα τελευταία χρόνια οι φήμες για την νέα, τρίτη γενιά της μοτοσυκλέτας οργίαζαν. Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα του μοντέλου ήταν και είναι οι ρύποι. Η Hayabusa δεν συμφωνεί με τις Euro4 προδιαγραφές και μέχρι τώρα διατίθετο στην Ευρώπη με ειδική άδεια, ενώ με τις πολύ αυστηρότερες Euro5 να καραδοκούν, η Suzuki αποφάσισε να μην μπει στην διαδικασία που απαιτείται για τον εναρμονισμό του μοντέλου.

    Με τις περισσότερες αγορές του κόσμου να υιοθετούν προδιαγραφές ρύπων παρόμοιες με αυτές του Euro4, το μοντέλο ουσιαστικά οδηγείται στον αφανισμό από του χρόνου. Έτσι, η παραγωγή διακόπτεται από τα Ιαπωνικά εργοστάσια, ενώ μόνο στην αγορά της Αμερικής η Busa θα διατίθεται και του χρόνου, ως stock μοντέλο και μέχρι εξάντλησης.

    Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δεν είναι πολλά, ωστόσο όλα συγκλίνουν προς την παρουσίαση μιας μοτοσυκλέτας-αντικαταστάτη του θρυλικού Γερακιού, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται περισσότερα. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σοβαρές ενδείξεις, ότι το Hayabusa ως όνομα, θα στολίσει και την νέα μοτοσυκλέτα. Μένει μόνο να δούμε, τι επιφυλάσσει ο χρόνος.


    Πηγή: mototriti

    BMW: Έρχεται boxer 1.800 κυβικών;


    Νέος κινητήρας εθεάθη σε custom μοντέλο, που μπορεί να αποτελεί πλατφόρμα δοκιμής του! Περιμένουμε τον μεγαλύτερο boxer όλων των εποχών;



    Στην έκθεση Hot Rod Custom Show στην Yokohama της Ιαπωνίας, Βρετανοί συνάδελφοί μας ανακάλυψαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα custom μοτοσυκλέτα από την Custom Work Zon, βασισμένη σε έναν boxer της BMW. Εκτός από το μινιμάλ στυλ της, που θυμίζει τις τετρακύλινδρες Αμερικανικές υπερταχείες της δεκαετίας του 1910-20, στην καρδιά της βρίσκεται ένας θηριώδης κινητήρας.


    Πρόκειται για έναν boxer που έρχεται από την BMW, ο οποίος είναι πραγματικά τέρας κυβισμού, με 1.800 κ.εκ.!Προσέχοντας τις λεπτομέρειες, ο κινητήρας φαίνεται να είναι μια custom παραγγελία του πελάτη στο Βαυαρικό εργοστάσιο, με την μονάδα να θυμίζει εμφανισιακά και σαν διάταξη τα πρώτα boxer μοτέρ της εταιρείας. Το μοτέρ αυτό, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι μια καινούργια μονάδα και όχι τροποποίηση ενός παλαιότερου Boxer.

    Τι σημαίνει αυτό; Για κάποιους, αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι η BMW, έχει ήδη έτοιμο τον μεγαλύτερο boxer που έχει βγάλει ποτέ σε παραγωγή και αναζητά πλατφόρμες να τον δοκιμάσει! Το σενάριο αυτό βασίζεται στο γεγονός, ότι πριν η BMW παρουσιάσει την σειρά R nineT, είχε ήδη επιδείξει τις προθέσεις της με ένα Custom μοντέλο, που είχε επιμεληθεί ο Roland Sands και είχε την ονομασία Concept Ninety (τυχαίο; Δεν νομίζουμε.).

    Τι λοιπόν μπορεί να ετοιμάζει η BMW; Ανθρωποι του διεθνούς χώρου κάνουν λόγο για μια custom-retro τεράστιου κυβισμού, έτοιμη να αντιμετωπίσει τόσο τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όσο και αντίστοιχες προτάσεις από τις Indian και Harley. Ο χρόνος θα έχει τον τελευταίο λόγο...

    Πηγή; mototriti
    Scroll to Top