• Latest News

    Π.Π.Τ. Αγώνας Τρίπολης - Αποτελέσματα... Θέαμα και ένταση


    Μια ωραία αγωνιστική συνάντηση για όλες τις κατηγορίες, που συνοδεύτηκε από έντονο συναγωνισμό, ανατροπές και έναν από τους καλύτερους τερματισμούς στα Superbikes!


    Βρεθήκαμε στην… πρώτη γραμμή της δράσης και συγκεκριμένα αυτή της εκκίνησης, στον 2ο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, στην Τρίπολη. Σε μία μέρα με πολύ καλό καιρό χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και όση ηλιοφάνεια χρειαζόταν, απολαύσαμε μία ακόμα συνάντηση των μεγάλων αθλητών του Ελληνικού χώρου της μοτοσυκλέτας. Ας διαβάσουμε αναλυτικά λοιπόν τι έγινε στην κάθε κατηγορία.

    Superbikes: Κρίθηκε στην τελευταία στροφή! 
    Ο αγώνας της μεγάλης κατηγορίας των  Superbikes επιφύλασσε φυσικά μπόλικο θέαμα, όμως κανένας δεν περίμενε αυτό που έγινε στο τέλος: Ο Λευτέρης Πίππος προσπέρασε τον Σάκη Συνιώρη ακριβώς στην τελευταία στροφή, στον τελευταίο γύρο, νικώντας τον αγώνα εντυπωσιακά. Ο Πίππος ξεκινούσε από την Pole Position και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι περίπου την μέση του αγώνα, όταν υποχώρησε στην πίεση του Συνιώρη. Ο τελευταίο εμφανίστηκε εξαιρετικά συγκεντρωμένος, σιωπηλός, αποτελεσματικός, οδήγησε με τακτική και προσπέρασε τους πάντες μέχρι την μέση του αγώνα, αλλά όπως δήλωσε αργότερα, ένα μπέρδεμά του με τις σημαίες τον οδήγησε σε λάθος. Έτσι, ο Πίππος βρήκε την ευκαιρία να τον περάσει, κάτι που και ο ίδιος επιβεβαίωσε. Πιο πίσω, οι Μπεγνής, Τσαλίκης και Μαρκεσίνης είχαν μια όμορφη μάχη για την τρίτη θέση με τον Τσαλίκη να είναι τελικά αυτός που θα την κατακτούσε.




    Supersports: Ανατροπές, ατυχίες και ταχύτητα
    Η κατηγορία των Supersport 600 έμελλε να είναι απολαυστική, καθώς είδαμε καλό αγώνα με αρκετές ανατροπές. Ο νικητής του αγώνα ήταν ο Σταύρος Τριντής, ο οποίος ξεκινούσε και από την pole position, σε μία νίκη η οποία φάνταζε πολύ δύσκολη, αν ο Καρακώστας δεν αναγκαζόταν σε εγκατάλειψη. Ο νεαρός αναβάτης βρισκόταν πρώτος με αρκετά μεγάλη διαφορά έχοντας μάλιστα και τον καλύτερο χρόνο γύρου στο «τσεπάκι» του, όταν η αγωνιστική του μοτοσυκλέτα κόλλησε! Ο Καρακώστας δέχθηκε το χειροκρότημα των θεατών και αντιμετώπισε ψύχραιμα το σοβαρό αυτό ζήτημα, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων. ¶τυχος στάθηκε ο Παπαγγέλου, ο οποίος είχε έναν εκρηκτικό ρυθμό. Είχε πτώση διεκδικώντας την κορυφή στον 3ο γύρο, μπήκε ξανά στον αγώνα αλλά η μοτοσυκλέτα του είχε ζημιά! Έτσι, είδε την μαύρη σημαία προκειμένου να επιδιορθώσει την σπασμένη του καρίνα, παρά το γεγονός ότι είχε ανακτήσει την φόρα του. Τελικά, τερμάτισε 5ος. Στην 2η και 3η θέση τερμάτισαν οι Τζωρτζόπουλος και Παπαγεωργίου αντίστοιχα.




    Racing-SSP300: Μυρωδιά διχρονόλαδου
    Απολαυστικός ήταν ο αγώνας της κατηγορίας Racing-SSP300 που συνδυάζει τις μοτοσυκλέτες των 300 κυβικών με τις αγωνιστικές δίχρονες αλλά και  κάποιες ιδιαίτερες και πρωτότυπες κατασκευές. Νικητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Παπανικολάου με μια Pre Moto3 μοτοσυκλέτα της Honda, ενώ στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Λεφέβρ έχοντας όμως τον  ταχύτερο γύρο του αγώνα στο 1.01.615. Το βάθρο ολοκλήρωσε ο Βασίλης Στάμου.



    Open: Αγώνας-φωτιά με εγκαταλείψεις! 
    Η κατηγορία των Open επιφύλασσε έναν πολύ καλό αγώνα για τους θεατές αλλά δύσκολο για τους αναβάτες, καθώς οι μονομαχίες ήταν σκληρές και οι ρυθμοί υψηλότατοι. Νικητής  αναδείχθηκε ο Χρήστος Βερλέκης, κάνοντας σταθερό αγώνα και έχοντας να αντιμετωπίσει την ασφυκτική πίεση του Αγγελακόπουλου. Ο τελευταίος ήταν εξαιρετικά γρήγορος και μάλιστα σημείωσε τον καλύτερο γύρο του αγώνα, αλλά μια  πτώση του στην Κ1 τον οδήγησε σε εγκατάλειψη. Ενδεικτικό του ρυθμού του είναι ότι μετά το συμβάν, κανένας δεν μπόρεσε να πιάσει τον χρόνο του. Εκτός αποτελεσμάτων έμειναν επίσης οι Τζικάκης και Λιαρόπουλος, ενώ το βάθρο έκλεισαν οι Χριστάκης και  Σταμπέλος.


    Νέοι: Μια εξαιρετική αρχή στην ημέρα
    Στην κατηγορία νέων, είχαμε έναν καθαρό και σχετικά ήσυχο αγώνα, που κρίθηκε στην εκκίνηση. Νικητής ήταν ο Χρήστος Παπανικολάου, που κέρδισε και στα  Racing-SSP300 και προμηνύεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στον χώρο, καθώς εμφανίζεται εξαιρετικά γρήγορος και σταθερός. Το βάθρο ολοκλήρωσαν οι Σκούρτας και Ελευθεριάδης, στην 2η  και  3η θέση αντίστοιχα, ενώ ο γρηγορότερος γύρος ανήκει στον Γιώργο Γερακιανάκη, που έκανε 1.03.91.


    SSP: Σταύρος Τριντής Honda CBR600RR
    SSP: Σταύρος Τριντής Honda CBR600RR
    ΝΕΟΙ: Χρήστος Παπανικολάου Kawasaki Ninja 400
    ΝΕΟΙ: Χρήστος Παπανικολάου Kawasaki Ninja 400
    ΟΡΕΝ: Χρήστος Βερλέκης Suzuki GSXR1000
    ΟΡΕΝ: Χρήστος Βερλέκης Suzuki GSXR1000
    RACING: Χρήστος Παπανικολάου Honda NSF250R
    RACING: Χρήστος Παπανικολάου Honda NSF250R
    SBK: Λευτέρης Πίππος Yamaha R1
    SBK: Λευτέρης Πίππος Yamaha R1
    SSP300: Νίκος Ελευθεριάδης Yamaha R3
    SSP300: Νίκος Ελευθεριάδης Yamaha R3

    Πηγή: mototriti & motograndprix.gr(Foto)

    Rossi: Να φύγει από την Ducati ο Lorenzo!


    Ο «Γιατρός» φαίνεται να καταλαβαίνει την κατάσταση του πρώην ομόσταυλού του, δίνοντας του μάλιστα συμβουλές ακόμα και να… φύγει από την Ducati! 


    Σίγουρα, πολλοί συγκρίνουν τον Jorge Lorenzo με τον Valentino Rossi στην παρούσα φάση, μιας και οι δύο βίωσαν περίπου την ίδια κατάσταση μετά την μεταγραφή τους με την Ducati: Μεγάλη πτώση απόδοσης και έλλειψη νικών, παρά τα πρωταθλήματα που προηγήθηκαν.

    Ο Rossi λοιπόν προέβη σε δηλώσεις προς τον πρώην ομόσταυλο και αντίπαλό του, εκφράζοντας αρχικά την κατανόησή του«Είναι μια δύσκολη κατάσταση επειδή αυτό είναι πολύ εκνευριστικό, από όσο ξέρω και εγώ, πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου και να βρεις κίνητρο. Ο Jorge είναι ένας πολύ δυνατός αναβάτης και στην Jerez θα τα πάει καλύτερα, αλλά για το μέλλον, δεν ξέρω.»

    Ο Rossi δεν δίστασε να συμβουλέψει μάλιστα τον Lorenzo να «κοιτάξει αλλού και να πάει αλλού, αν θέλει να πετύχει»! Έδωσε μάλιστα ένα ακόμα «σημάδι» ότι ο Lorenzo ίσως πάει στην Suzuki μετά το τέλος της σεζόν, καθώς η μοτοσυκλέτα «θα τον βοηθήσει με την συμπεριφορά της στις στροφές», λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το νιώσει ο ίδιος.

    Από ότι φαίνεται λοιπόν, τα πάντα δείχνουν την… έξοδο του Lorenzo από την Ducati! Θα γίνει  όντως;


    Πηγή: mototriti

    Έρευνα: Να με ποια μοτοσυκλέτα είσαι…πιο sexy!


    Αν θέλετε να ανεβάσετε την… θελκτικότητά σας άμεσα, αυτή την μοτοσυκλέτα πρέπει να αγοράσετε! Δείτε τι λέει η έρευνα…


    Σήμερα, με τον ωμό όγκο των δεδομένων πληροφορίας που είναι διαθέσιμος, οι έρευνες μπορούν να έχουν…κάθε λογής μορφή. Αυτή την φορά, μιλάμε για μια αγγλική έρευνα από μια επιχείρηση του χώρου της μοτοσυκλέτας, η οποία ρώτησε άτομα και των δύο φύλων, ελεύθερα από 18 ετών και άνω, σχετικά με το ζήτημα «Μοτοσυκλέτα και sex appeal».

    Συγκεκριμένα, το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα έκρινε έναν άνθρωπο με βάση το όχημά του, ενώ το 10% είπε ότι το όχημα θα παίξει σοβαρό ρόλο στην απόφαση, αν ο ερωτηθείς θα έβγαινε με το συγκεκριμένο άτομο.

    Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας, τα υποκείμενα ρωτήθηκαν τι μοτοσυκλέτα θα ήθελαν να δουν στο  άτομο ενδιαφέροντος, με το 32% να απαντά «κάτι sexy» και το επόμενο 29% να δηλώνει: «κάτι γρήγορο». Ποιες όμως είναι  οι μοτοσυκλέτες που ξεχώρισαν;
     

    Λοιπόν, η μοτοσυκλέτα με την οποία φαίνεσαι πιο sexy από ποτέ, είναι η…Ducati 1299 Superleggera, ενώ στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα κατάφεραν να αναδειχθούν, οι MV Agusta F3 RC και η ΚΤΜ 1290 Superduke R. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι επόμενες δύο μοτοσυκλέτες –Vincent Black Shadow και Brough Superior SS100 είναι μοτοσυκλέτες του 1948 και του 1925 αντίστοιχα!
     

    Αν λοιπόν νιώθετε ότι χρειάζεστε ένα boost στο σεξαπίλ σας, μια Ducati είναι μάλλον η μοτοσυκλέτα που χρειάζεστε!


    Πηγή: mototriti

    Engina: Κτηνώδης custom από Γερμανία!


    Μια καθόλα επιβλητική μοτοσυκλέτα της Indian που δέχθηκε… γερμανικό μασάζ και το αποτέλεσμα είναι αξιοπρόσεκτο, τουλάχιστον! Τι λέτε;


    «Engina» δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται στην Αγγλική γλώσσα. Ωστόσο,  στην αρκετά πιο περίπλοκη γερμανική, μπορεί να σημαίνει και κάτι… όμως με αυτό που βλέπεις κοιτάζοντας αυτή την Indian μοτοσυκλέτα, δεν χρειάζεται  να καταλάβεις πολλά!
     
    Πρόκειται για μία πολύ προσεκτικά τροποιημένη Indian, με μια εμφάνιση που σε κερδίζει με την ισορροπία της και την λεπτομερή δουλειά που εμπνέει δυναμισμό και…ροπή! Προσέξτε πόσο μεγάλος φαίνεται ο  δικύλινδρος των 1800 κ.εκ. και των 125 ίππων, με το χρωμιωμένο καπάκι της μετάδοσης και τις πτέρυγες αερόψυξης, αλλά και  την εισαγωγή που απειλεί να σου… ρουφήξει την ψυχή.

    Κατά τα άλλα, η μετατροπή δεν έχει μείνει στην εμφάνιση μόνο, καθώς η μοτοσυκλέτα φέρει ακτινωτούς τροχούς της Kineo, φρένα Brembo και ελαστικά Bridgestone RS10, που συνδυάζονται με το πιρούνι Wilbers και το αλουμινένιο ψαλίδι. Η ελεύθερη εξάτμιση δε, που έχει τοποθετηθεί, μάλλον εγγυάται ότι η παρουσία σας θα γίνει αντιληπτή…αμέσως! Πως σας φαίνεται;


    Πηγή: mototriti

    Έρχεται η turbo Suzuki μοτοσυκλέτα. Σχέδια που δείχνουν οριστικοποίηση


    Προς παραγωγή φαίνεται ότι βαίνει η περίφημη υπερτροφοδοτούμενη μοτοσυκλέτα της Suzuki, καθώς σχέδια κατατέθηκαν προς πατέντα! Θα έχει turbo ή κομπρέσορα;


    Το ότι η Suzuki δουλεύει πάνω σε μία νέα, υπερτροφοδοτούμενη μοτοσυκλέτα, είναι γνωστό εδώ και… χρόνια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόνο φήμες και ελάχιστα «χειροπιαστά» στοιχεία, μεταξύ αυτών το όνομά του project (Recursion) αλλά και το ότι θα είναι μάλλον δικύλινδρη, μεσαίου κυβισμού.
     

    Τώρα όμως, φαίνεται ότι η Suzuki κατοχύρωσε και επίσημα τα σχέδια της μοτοσυκλέτας πριν αυτή μπει στην παραγωγή, τα οποία αποκαλύπτουν πολλά και ειδικότερα, τον τρόπο με τον οποίο ο κινητήρας θα υπερτροφοδοτείται.Τα σχέδια που βάλαμε στις φωτογραφίες είναι κάποια από τα…πολλά, που εξασφάλισε το  βρετανικό μέσο MoreBikes. Αν και το ίδιο κάνει λόγο για κομπρέσορα, εμείς μάλλον…διαφωνούμε (δεν παίρνουμε και όρκο όμως, καθώς οι εταιρείες κάνουν τεχνάσματα κατοχυρώσεων, για προστασία της εργασίας τους).



    Προσέξτε την χαρακτηριστική μορφή ενός turbo, που διακρίνεται στο εμπρός μέρος του κινητήρα: Βλέπουμε τους δύο αυλούς να μπαίνουν σε μία φτερωτή, έναν ακόμα να βγαίνει από την διπλανή φτερωτή και να ανεβαίνει σε ένα intercooler, το οποίο μάλλον θα τοποθετηθεί ψηλά και πλευρικά στην μοτοσυκλέτα. Από ότι φαίνεται, επίσης, το Intercooler είναι «κολλημένο» στο φιλτροκούτι, μειώνοντας το μήκος των αυλών του αέρα.

    Ωστόσο, το μέσο… ορκίζεται ότι η μοτοσυκλέτα θα φέρει κομπρέσορα και όχι turbo, οπότε εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παραθυράκι για επίσημη επιβεβαίωση των γεγονότων. ¶ρα λοιπόν, ακόμα περιμένουμε.


    Πηγή: mototriti

    Μια μοναδική MV Agusta 750S «από χρυσάφι»


    Πόσα χρήματα πιστεύετε ότι μπορεί να αγγίξει μία MV Agusta του 1973 σε δημοπρασία; Δείτε εδώ τι κατάφερε αυτή η 750S…


    Οι MV Agusta ήταν πάντα… εκλεκτές μοτοσυκλέτες, πολύ ακριβές αλλά και premium σε όλα τα επίπεδα και αυτό ήταν ακόμα πιο εμφανές τα πρώτα τους χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, μοντέλα της εταιρείας όπως η 750S ήταν εξαιρετικά γρήγορα, ποιοτικά και αναμφισβήτητα ξεχωριστά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που και τότε, μία MV Agusta 750S ήταν μια επιλογή για αρκετά ευκατάστατους αναβάτες.

    Καθώς η 750S παρήχθη σε λίγα κομμάτια, θεωρείται πλέον συλλεκτικής αξίας και το παράδειγμα που βλέπετε στην φωτογραφία πωλήθηκε σε δημοπρασία, έναντι 96.700 λιρών, σε αναλογία 110.700 ευρώ δηλαδή!

    Πρόκειται για ένα θαυμάσιο παράδειγμα του μοντέλου, σε κατάσταση βιτρίνας, η οποία ήταν μόνο μία από τις πολλές κλασικές μοτοσυκλέτες που πωλήθηκαν στην δημοπρασία του οίκου BonhamΆs. H 750S ήταν μία από τις πρώτες μοτοσυκλέτες με ύφος sport touring, που εξοπλιζόταν με τετρακύλινδρο κινητήρα ισχύος 65 ίππων και τελική μετάδοση με άξονα.


    Πηγή: mototriti

    Έρχεται νέo MV Agusta Turismo Veloce



    Ανανέωση σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι ετοιμάζεται για το street adventure μοντέλο της MV Agusta.


    Ο Giovanni Cαstiglioni φαίνεται ότι συνεχίζει τις «εργασίες» στην MV Agusta, καθώς ανακοινώνει περισσότερες πληροφορίες  για νέα μοντέλα της  εταιρείας. Αυτή την φορά, αναφέρεται στο Turismo Veloce, το οποίο είναι ένα street adventure μοντέλο στα 800 κυβικά, μιλώντας για μεγάλη  ανανέωση και σύντομα!

    Πιο συγκεκριμένα, ο Cαstiglioni είπε ότι η επόμενη Turismo Veloce θα έχει ένα «καινοτόμο σύστημα συμπλέκτη»χωρίς να αποκαλύψει κάτι παραπάνω. Τι μπορεί  να είναι; Σύμφωνα  με πληροφορίες που έχουν Βρετανοί δημοσιογράφοι, μιλάμε για έναν αυτόματο συμπλέκτη, που όμως θα διατηρεί την… μανέτα του! Το σύστημα δηλαδή, θα απαλλάσσει τον αναβάτη από την αγγαρεία του «σταμάτα-ξεκίνα» στην πόλη, αλλά θα επιτρέπει τον έλεγχο εμπλοκής του συμπλέκτη, στοιχείο που σίγουρα θα αρέσει στους πιο έμπειρους.

    Ακόμα, το νέο μοντέλο αναμένεται ότι θα  φέρει ανανεωμένο σύστημα ABS,  το οποίο θα είναι τύπου cornering και θα  συμπεριλαμβάνει έλεγχο ανύψωσης πίσω τροχού. Στα όργανα, οι πληροφορίες μιλούν για εισαγωγή συστήματος πλοήγησης, στην TFT οθόνη της μοτοσυκλέτας. Τέλος, πιο ισχυρός αναμένεται να είναι ο κινητήρας, κοντά στους 125 ίππους, από τους 110 τους οποίους αποδίδει. Τι θα γίνει όμως; Μένει μόνο να περιμένουμε…


    Πηγή: mototriti

    Dovizioso: Αρνήθηκε το συμβόλαιο της Ducati!


    Δεν δέχθηκε ο Andrea Dovizioso την πρόταση της ομάδας του για συμβόλαιο, σύμφωνα με τα διεθνή ενημερωτικά μέσα! 


    Ο Andrea Dovizioso, όπως είναι γνωστό, απελευθερώνεται από το συμβόλαιό του στην Ducati στο τέλος της χρονιάς και τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα οργιάζουν. Σήμερα λοιπόν, μαθαίνουμε από το εξωτερικό ότι ο Andrea αρνήθηκε την πρώτη πρόταση της Ducati, για επόμενο συμβόλαιο!

    Η Ducati Team έχει προσφέρει στον Dovi, από όσο γνωρίζουμε, 6 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν για το επόμενο συμβόλαιό του. Φαίνεται όμως ότι ο Ιταλός αρνήθηκε αυτή την προσφορά. Μάλιστα, ο ατζέντης του Dovizioso, Simone Batistella φαίνεται να δήλωσε στο αμερικανικό Motorsport: «Είμαστε μακριά ακόμα. Συναντηθήκαμε με την Ducati και καταλήξαμε στο ότι χρειάζεται να δουλέψουμε ακόμα, για  να νιώσει άνετα ο Andrea».

    Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Andrea Dovizioso είναι ένας από τους «ήσυχους» αναβάτες που δεν κουβαλάει μεγάλο αέρα… σουπερστάρ, αλλά μετά τα επιτεύγματά του  το 2017 και την χαοτική διαφορά του από τον Jorge Lorenzo σε απόδοση, θέλει πλέον την αντίστοιχη χρηματική ανταμοιβή από την ομάδα του. Μένει μόνο να δούμε τι θα γίνει…


    Πηγή: mototriti

    Suzuki: Νέα χρώματα στο GSX-R1000


    Η Suzuki παρουσίασε τον νέο της ειδικό χρωματισμό για την GSX-R1000, βασισμένο στα φετινά χρώματα των Moto GP. Πως σας φαίνεται;

     
    Η Suzuki GSX-R1000 είχε ήδη μια απόχρωση τύπου Moto GP στις διαθέσιμες επιλογές της, ωστόσο η εταιρεία φαίνεται να έχει…όρεξη για ανανέωση. Έτσι, μετά το Podium του Andrea Iannone στην Αμερική και με μία 3η θέση για τον Alex Rins στην Αργεντινή, αλλά και τις μεγάλες τις επιτυχίες στους αμερικανικούς αγώνες, η Suzuki ανακοίνωσε την  νέα, Moto GP χρωματική επιλογή για  την supersport της.

    Τα νέα χρώματα  είναι ελαφρώς διαφορετικά από αυτά που είναι ήδη διαθέσιμα, με μία διαφορετική απόχρωση του μπλε και αλλαγές στις λεπτομέρειες σε φλουο κίτρινο και μαύρο. Συγκεκριμένα, μαύρα ματ είναι τα πλευρικά καλύμματα δίπλα στον κινητήρα, αλλά και τα πλαστικά στις εισαγωγές αέρα.

    Τεχνικές αλλαγές δεν θα γίνουν στην μοτοσυκλέτα, ενώ  περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες για την διαθεσιμότητα της μοτοσυκλέτας στην Ελλάδα, καθώς από όσο μαθαίνουμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη επιβεβαίωση.


    Πηγή: mototriti

    Rossi: Δεν άλλαξα γνώμη Αλλά καλύτερα να γυρίσουμε σελίδα...


    Δεν αλλάζει η γνώμη του Valentino Rossi για ό,τι έγινε στην Αργεντινή πριν από δυο εβδομάδες κι αυτό είπε ο Ιταλός στη δική του συνέντευξη Τύπου χτες.

    «Ξαναείδα τον Αγώνα και πιστεύω ακριβώς αυτά που είπα στην Αργεντινή. Λέγοντας αυτό όμως, είναι καλύτερα να κοιτάζουμε μπροστά».

    «Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας σ’ αυτόν τον Αγώνα και να γυρίσουμε σελίδα, διότι είναι χάσιμο χρόνου να επαναλαμβάνουμε τα ίδια».

    Του πρότειναν ότι μια κατ’ ιδίαν, προσωπική, συζήτηση μόνο οι δυο τους, ίσως αποδειχθεί καθοριστική, αλλά:

    «Ακόμα δεν είναι η ώρα να μιλήσω με τον Marc, ίσως πιο μετά. Όταν είχε γίνει με τους Senna και Prost, αυτοί πάλευαν για τον Τίτλο, ενώ ό,τι έγινε στην Αργεντινή ήταν ανούσιο. Ίσως μια μέρα καθίσουμε και μιλήσουμε».

    «Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί αυτή η αντιπαλότητα, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να εστιάσουμε στον Αγώνα εδώ».

    «Η COTA είναι δύσκολη πίστα και πρέπει να σκεφτώ τη δουλειά μας. Ελπίζω να μην αυξηθούν οι αντιπαλότητες και να χαρούμε ένα καλό Πρωτάθλημα».

    Ο Carmelo Ezpeleta, ο CEO της Dorna, έχει δηλώσει ότι θέλει να καθίσει και να μιλήσει με τους δυο αναβάτες, όπως και να τους δει στην Επιτροπή Ασφαλείας.

    «Θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσουμε για ό,τι έγινε και να δούμε τι έχουν να πουν και οι άλλοι οδηγοί. Ο  Carmelo θέλει να μας μιλήσει. Δεν ξέρω τι θα μας πει, αν θ’ αλλάξει τους κανονισμούς, αλλά θα έχει ενδιαφέρον να τον ακούσουμε».

    Το όλο θέμα πρέπει ν’ αποτελέσει παρελθόν και να συνεχίσουμε την πορεία του Πρωταθλήματος.

    «Λυπάμαι που στην Αργεντινή ήταν δύσκολα, με δύσκολες συνθήκες. Θα μπορούσαμε να πάρουμε μερικούς βαθμούς, καθώς περιμένουμε καλύτερες μέρες».

    Τέλος, του ανέφεραν και μια φήμη που κυκλοφόρησε - η αλήθεια είναι όχι από έγκυρα sites - ότι η Yamaha προειδοποίησε ότι θα διώξει τον Uccio.

    Ο λόγος είναι ότι ανέλαβε ο ίδιος «χρέη αφεντικού» στο γκαράζ των μπλε όταν πήγε ο Marquezνα ζητήσει συγγνώμη και ήταν αυτός που έδιωξε τον Ισπανό.

    «Δεν είναι αλήθεια», λέει ο Rossi«Όλα ήταν δημιουργήματα ενός δημοσιογράφου που έχει βασίσει την καριέρα του στα ψέμματα για μένα, την οικογένειά μου, την VR46, την Ακαδημία, τον πατέρα μου».

    «Ίσως είχε θέματα με τον πατέρα μου όταν ήταν μικροί... πάντως ανακαλύπτει πολλά και όπως πάντα, έτσι και τώρα, είναι 100% ψεύτικα νέα».

    Πηγή: motograndprix.gr

    Suzuki RG500 «στο σφυρί»


    Σε δημοπρασία έχει βγει μια πανέμορφη Suzuki RG500 Gamma του 1986, η οποία μάλιστα έχει και την υπογραφή του Randy Mamola.


    Ο Αμερικανός Rick Lance είναι ειδικός στις ανακατασκευές και έδωσε ξανά ζωή σε μια θρυλική Suzuki RG500 Gamma του 1986, η οποία θα δημοπρατηθεί μέσω του ebay και μπορείς εύκολα να την αποκτήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για την έκδοση δρόμου της RGB500, με την οποία η Suzuki κατέκτησε επτά συνεχόμενους τίτλους κατασκευαστών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η RG500 Gamma ήταν εφοδιασμένη με δίχρονο, τετρακύλινδρο κινητήρα που απέδιδε 95 ίππους, ενώ το βάρος της ήταν 154 κιλά.

    Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα βέβαια, δεν είναι πλήρως αυθεντική, αφού ο Lance έχει χρησιμοποιήσει διάφορα εξαρτήματα προκειμένου να τη βελτιώσει. Ο κινητήρας της είναι 555 κυβικά, χρησιμοποιεί ψυγείο από GSX-R και το κιβώτιο ταχυτήτων προέρχεται απ την Maranello Engineering. Δεν είναι λίγα τα εξαρτήματα που κατασκεύασε ο ίδιος ο Rick, όπως το φαίρινγκ από fiberglass με την custom βαφή. Αυτή τη στιγμή η τιμή της είναι 20.000 δολάρια, δηλαδή, περίπου 16.000 ευρώ και μπορείτε να τη δείτε εδώ.  


    Πηγή: Mototriti

    KTM 990 με κίνηση στους 2 τροχούς


    Ο Guido Koch κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα σύστημα που δίνει κίνηση και στους δυο τροχούς μιας ΚΤΜ 990 Adventure και μάλιστα ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή.


    Η έξτρα πρόσφυση που προσφέρει η κίνηση και στους δυο τροχούς έχει πολλά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα αν μιλάμε για μοτοσυκλέτες με χωμάτινο προσανατολισμό. Καμιά από τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής μοτοσυκλετών δεν έχει επενδύσει σοβαρά σε μια τέτοια τεχνολογία. Ο μηχανολόγος μηχανικός Guido Koch, αποφάσισε να φτιάξει το δικό του σύστημα και πέρασε τα τελευταία 10 χρόνια σχεδιάζοντας και δοκιμάζοντας διάφορες ιδέες.

    Τελικά, χρησιμοποίησε ως βάση μια ΚTM 990 Adventure, αλλά από την αρχική μοτοσυκλέτα κράτησε μόνο τον κινητήρα των 100 ίππων, τον πίσω τροχό, το ψαλίδι και το σύστημα πέδησης. Προκειμένου η κίνηση να μεταφερθεί στον εμπρός τροχό, αφαιρέθηκε το τηλεσκοπικό πιρούνι και τη θέση του πήρε ένα μονόμπρατσο ψαλίδι που καταλήγει σε μια άρθρωση, η οποία επιτρέπει στον τροχό να στρίβει χάρη σε ένα σύστημα με βραχίονες και συνδέσμους. Η κίνηση εμπρός μεταφέρεται με αλυσίδα.



    Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι ο εμπρός τροχός παίρνει κίνηση μόνο όταν ο πίσω παρουσιάσει περισσότερο από 5% σπινάρισμα, ενώ υπάρχει και διακόπτης στο τιμόνι που επιτρέπει τη μόνιμη εμπλοκή του συστήματος. Ο Koch έχει πατεντάρει το συγκεκριμένο σύστημα κίνησης και παρόλο που η μοτοσυκλέτα είναι πρωτότυπη, έχει περίπου 270 σχέδια και καλούπια, που επιτρέπουν την μαζική παραγωγή.    

     


    Πηγή: mototriti   

    Η μοτοσυκλέτα του 1.000.000 δολαρίων


    Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα κοστίζει 1 εκατομμύριο δολάρια, δηλαδή περίπου 810.00 ευρώ. Τι είναι όμως αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή;


     
    Πρόκειται για το τελευταίο έργο του Massimo Tamburini, του θρυλικού, Ιταλού σχεδιαστή ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2013 και 
    ήταν ο ιδρυτής της Bimota, ενώ σχεδίασε την Ducati 916 και την MV Agusta F4. Ονομάζεται Τ12 και η δημιουργία της ξεκίνησε το 2012 (εξου και το όνομά της) από τον Tamburini, πριν αυτός διαγνωστεί με καρκίνο στον πνεύμονα. Τελικά, ο υιός του, Andrea, έβαλε τις τελευταίες πινελιές.

    Η Τ12 χρησιμοποιεί κινητήρα BMW, ο οποίος αποδίδει 230 ίππους, με τη μοτοσυκλέτα να ζυγίζει 154 κιλά. Θα κατασκευαστούν μόλις 12 αντίτυπα και η μοτοσυκλέτα θα παρουσιαστεί επίσημα αυτή την εβδομάδα σε έκθεση του Μονακό. Ο Andrea Tamburini δήλωσε σχετικά: «Το να προβάλω το τελευταίο έργο του πατέρα μου, στο οποίο συγκεντρώνεται όλη η εμπειρία που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον τιμήσω σαν σχεδιαστή και σαν άνθρωπο.»


    Πηγή: mototriti

    Είναι αυτά τα νέα Daytona R/X 310;


    Στο δελτίο τύπου της, η Γκοργκόλης Α.Ε. κάνει λόγο για δύο νέες μοτοσυκλέτες από την Daytona στα 310 κ.εκ. και εμείς σας εξασφαλίζουμε πρώτοι, τις πρώτες φωτογραφίες που τα απεικονίζουν!


    Η Daytona, πέρσι, συνεργάστηκε για  πρώτη φορά με την Zontes χαρίζοντάς μας το R-250, μια απόλυτα εντυπωσιακή και οικονομική, naked μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού. Διαβάζοντας το δελτίο τύπου της Γκοργκόλης Α.Ε., διαβάσαμε για δύο νέες μοτοσυκλέτες από την Daytona και την Zontes, στα 310 κυβικά, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην έκθεση μοτοσυκλέτας… Τι ακριβώς είναι αυτές λοιπόν;

    Εμείς «ψαχτήκαμε» λιγάκι λοιπόν και σας παρουσιάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα, σε αποκλειστικότητα, δύο φωτογραφίες οι οποίες, κατά πάσα  πιθανότητα, απεικονίζουν τις δύο νέες μοτοσυκλέτες της Daytona, οι οποίες θα λέγονται X310 και R310.

    To πρώτο από τα δύο μοντέλα, ονόματι Χ310 είναι μία «ντυμένη» πολυχρηστική μοτοσυκλέτα έτοιμη για όλα! Όπως βλέπετε στην εικόνα, μιλάμε για μια πανέμορφη σχεδίαση, για δυνατότητες… τουρισμού και  όχι μόνο και για μια άκρως ανταγωνιστική τιμή, στα 3.995 ευρώ!

     
    Αντίστοιχα, η R310 είναι μια naked μοτοσυκλέτα στο ύφος της R-250, με μεγαλύτερου κυβισμού μοτέρ αλλά την ίδια φιλοσοφία. Και πάλι μιλάμε για σχεδίαση που ελκύει το μάτι, ενώ το μοντέλο θα γίνει διαθέσιμο στα 3.695 ευρώ.



    Πως σας φαίνονται; Οι δύο μοτοσυκλέτες θα βρίσκονται στην έκθεση μοτοσυκλέτας, τις επόμενες ημέρες και εμείς ήδη μπορούμε να πούμε, ότι πρόκειται για δύο μοντέλα που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού, φέρνοντας νέα δεδομένα στο χώρο των οικονομικών μοτοσυκλετών.

    Πηγή: mototriti

    Rollerball!!! Άποψη για το συμβάν Marquez-Rossi


    Άποψη του Δημήτρη Διατσίδη

    Αρχικά να πω ότι αφορμή για τις απόψεις που παραθέτω παρακάτω στάθηκε η παρατήρηση του καλού φίλου και συναδέλφου και συνεργάτη Mat Oxley που παραλλήλισε την κατάσταση που προέκυψε στην Αργεντινή με την ταινία Rollerball!

    Για να θυμίσω στους παλιότερους και για να μάθουν οι νεώτεροι ο William Harrison που έγραψε το σενάριο της ταινίας του 1975, έβαζε τη δράση στο “όχι και τόσο μακρινό μέλλον” και συγκεκριμένα στο 2018! Εδώ να πω ότι ήταν μια ταινία που είχε επηρεάσει αρκετά τα εφηβικά μου χρόνια, καθώς το Rollerball είχε φτάσει να γίνει “παιχνίδι” με τους συμμαθητές μου στα Ανάβρυτα και μάλιστα να έχουμε βάλει στο μάτι του τότε νεανικού μας κυκλώνα ένα άγαλμα που υπήρχε στο Σχολείο μας...

    Τέλος πάντων ο σκηνοθέτης Norman Jewison έδωσε τη βία ενός παιχνιδιού, το οποίο έχει υποκαταστήσει τους πολέμους στη γη (κρίμα να μην βγει αληθινός και σε αυτόν τον τομέα ο σεναριογράφος). Στο παιχνίδι Rollerball λοιπόν, πέρα από τον μεγάλης ηλικίας πρωταγωνιστή τον Jonathan E (που τον υποδύεται ο James Caan) ο οποίος πρέπει να αποσυρθεί κάποια στιγμή και δίνει μάχη μέχρι θανάτου με αντιπάλους που κάποιοι έχουν μοτοσυκλέτα, παίζονται και άλλα παιχνίδια στους οργανωτές!

    Ο Jonathan E κερδίζει στην τελική μάχη με αντιπάλους και μοτοσυκλετιστές και χαρίζει τη ζωή στον τελευταίο αντίπαλο, αφήνοντας υπόνοιες για ένα σίκουελ της ταινίας, που όμως δεν ήρθε ποτέ.

    Στα δικά μας τώρα και γράφω εδώ μια παρατήρηση που έχει να κάνει με τον πρώτο Αγώνα της χρονιάς στο Κατάρ όπου είδαμε 20 οδηγούς να έχουν το ταχύτερό τους γύρο στον Αγώνα με διαφορά μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο από τον ταχύτερο που ήταν ο νικητής Dovi, αλλά και τους 11 από αυτούς να έχουν διαφορά μόλις 4 δέκατα του δευτερολέπτου από αυτόν το χρόνο! Το τι σημαίνει αυτό θα σας το πω πιο κάτω στο κείμενο, αλλά ας το έχουμε στο μυαλό μας...

    Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τις δύσκολες συνθήκες της Αργεντινής και τις μεταφορικές και κυριολεκτικές ανατροπές όπως αυτές των Pedrosa και Rossi, που έγιναν στη διάρκεια του Αγώνα.

    Τα όσα ακολούθησαν μετά έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με ένα πολεμικό κλίμα να επικρατεί μεταξύ αρκετών οδηγών, μεταξύ οδηγών και οργάνωσης και τελικά μεταξύ των οπαδών των δύο δημοφιλέστερων οδηγών, του Rossi και του Marquez.

    Σίγουρα όλα ξεκίνησαν από τα λάθη των οργανωτών στη διαδικασία εκκίνησης – όπως παραδέχτηκε και ο Marquez – αφού στο σημείο εκείνο έχασε την ψυχραιμία του και την αυτοσυγκέντρωση και οδήγησε από κει και πέρα σαν πρωταγωνιστής της ταινίας Rollerball!

    Γάντι λοιπόν η υπόθεση του Rollerball με τη δική μας περίπτωση και ενώ στην ταινία οι μηχανορραφίες της οργάνωσης γίνονται επί τούτου, στη δική μας περίπτωση του πραγματικού 2018, τα οργανωτικά λάθη γίνονται από ανθρώπους διορισμένους από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας (FIM) και την Ένωση των Αγωνιστικών Ομάδων (IRTA) και όχι από την Dorna που έχει τη γενική εποπτεία των Αγώνων, κυρίως ως προς τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

    Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί δεν υπάρχουν παραιτήσεις, μετά το φιάσκο της εκκίνησης και την αδυναμία του Αλυτάρχη να επιβάλλει άμεσα τον κανονισμό; Ως πότε η FIM θα καλύπτει έναν Αλυτάρχη (Race Director είναι ο ακριβής τίτλος του Νεοζηλανδού πρώην αγωνιζόμενου Mike Webb), που φάνηκε λίγος το 2015 στην υπόθεση της Μαλαισίας και έμεινε στη θέση του μόνο και μόνο επειδή αρνήθηκε ο Loris Capirossi αυτήν τη θέση και δεν βρέθηκε κανείς άλλος να έχει τα ανάλογα προσόντα και ιδανικά να μην είναι Ισπανός ή Ιταλός! Τώρα ο Webb παρακολούθησε την όλη φάση της εκκίνησης και ολιγωρώντας αρχικά στο να δώσει σαφή εντολή για μετακίνηση του Marquez στα πιτς, άφησε να εκτυλιχτούν οι σκηνές απείρου κάλλους με μοτοσυκλέτα να πηγαίνει αντίθετα στη φορά του Αγώνα! Μετά σωστά αποφάσισε, για να μην καθυστερήσει κι άλλο τη διαδικασία, να αφήσει να γίνει η εκκίνηση και να τιμωρήσει με ποινή διέλευσης τον οδηγό, που έδειξε απορημένος αφού θεωρεί ότι ο ένας από τους δύο κριτές του έδωσε το ΟΚ! Βέβαια επειδή ο άλλος του είπε να βγει στα πιτς, γιαυτό τιμωρήθηκε τελικά με την διέλευση.

    Το επόμενο λάθος του Webb που με την εμπειρία του έπρεπε να καταλάβει ότι όλη αυτή η αναστάτωση είχε αποσυντονίσει τον 6 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, είναι ότι στην περίπτωση του εμβολισμού του Aleix Espargaro όχι μόνο έπρεπε να δώσει την ποινή να δώσει πίσω τη θέση – ποινή που επιβλήθηκε με μικρή καθυστέρηση και μπέρδεψε τον Marquez που έδωσε πίσω δύο θέσεις - αλλά συγχρόνως έπρεπε να του βγάλει προειδοποιητική ασπρόμαυρη σημαία και να τον ειδοποιήσει με μήνυμα στο καντράν της μοτοσυκλέτας του, για επικίνδυνη οδήγηση. Αν έβλεπε κάτι τέτοιο ο Marquez δεν θα συνέχιζε ως αφηνιασμένος μαχητής του Rollerball που χρησιμοποίησε τα πάντα και θυμίζοντας συγκρουόμενα, κέρδιζε θέσεις. Πέρασε έτσι τον Morbidelli και του έδωσε μόνος του πίσω τη θέση για να μην φάει κι άλλη ποινή και κάπως έτσι πέρασε και τον Nakagami, που λόγω Honda δεν έκανε θέμα...

    Έτσι έπρεπε να φτάσουμε στον Jonathan E (βλ. Rossi) για να γίνει η τελική μάχη και αντίστροφα με την ταινία να βγει νικητής ο μοτοσυκλετιστής! Με τον Rossi στην αμμοπαγίδα ο Webb ξύπνησε και έδωσε την τρίτη ποινή, που ήταν πρόσθετος χρόνος 30'' στο τελικό αποτέλεσμα, αντί της ποινής διέλευσης, που όπως λέει ο κανονισμός δεν επιβάλλεται όταν έχουμε φτάσει στους δύο τελευταίους γύρους. Και εδώ θεωρώ λάθος την ποινή αυτή, αφού το τρις εξαμαρτείν έπρεπε να τιμωρηθεί με αποκλεισμό και όχι με αναγραφή στα αποτελέσματα έστω σε θέση που δεν παίρνει βαθμούς. Αν θα γινόταν κάτι τέτοιο θα είχε και την μορφή μηνύματος ότι τέτοια αγωνιστική συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή.

    Γιατί στους αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού η τήρηση των κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά σε αγώνες που δεν μπορεί να υπάρχουν επαφές οδηγών και μοτοσυκλετών με 300χλμ/ώρα!

    Τελικά αφού τελείωσε η ταινία – ο Αγώνας ήθελα να πω – το πλήθος ευχαριστημένο ζητωκραυγάζει για το αίμα που είδε...

    Γιατί εκεί καταντήσαμε, να περιμένουμε το “αίμα” για να ευχαριστηθούμε. Πολλοί έγραψαν στα social media υπέρ του να αφήσουν τον μόνο θεαματικό οδηγό του MotoGP να κάνει ό,τι θέλει, γιατί αλλιώς θα σταματήσουν να βλέπουν τις μάχες!

    Καταντήσαμε να θεωρούμε το MotoGP videogame που ο ένας κτυπάει τον άλλο και παίρνει τη νίκη με κάθε τρόπο...

    Βέβαια ήρθε και ο Kevin Shwantz μεταξύ των άλλων να δηλώσει ότι δεν είναι δικαιολογία το ότι κάποιος έρχεται με διαφορά -4'' από αυτόν που περνάει, στο να μην τον περάσει με ασφάλεια. Θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι που το μαθαίνουν όλοι στα πρώτα τους αγωνιστικά βήματα και είναι θεμελιώδης αρχή κάθε αγωνιστικού σχολείου.

    Όμως εμείς αντί να μιλάμε για την ταχύτητα του Marquez, μιλάμε για την ικανότητά του να επιβιώνει στα συγκρουόμενα.

    Δυστυχώς για τους οπαδούς του “αίματος” ο Rossi έχει δίκιο (μέσα στην υπερβολή του που λέει ότι φοβάται, προσπαθώντας να αμυνθεί για τους 9 βαθμούς που έχασε αν τερμάτιζε 7ος πίσω από Marquez & Vinales) και η FIM θα πρέπει να βάλει τάξη στα οργανωτικά από τη μία μεριά (για παράδειγμα να “παραιτήσει” τον Webb) και από την άλλη να σταματήσει τον όποιο αφινιασμένο Marquez ή Zarco ή Petrucci, για χάρη του πραγματικού θεάματος που είναι η απόλυτη ταχύτητα και τα καθαρά προσπεράσματα.

    Γιατί μην έχετε καμία αμφιβολία και οι 20 οδηγοί του MotoGP (αυτοί στους οποίους αναφερθήκαμε πριν) που είναι στο ίδιο δευτερόλεπτο με τον πρώτο, μπορούν αν θέλουν να το κάνουν Rollerball...

    Πηγή: motograndprix.gr

    60 χρόνια Suzuki – ιστορική αναδρομή

    To εργοστάσιο αργαλειών της Suzuki.
    Η Suzuki έχει ένα νεανικό και πολύ ζωντανό image χάρη στις σπορ μοτοσικλέτες δρόμου από τα πιο πρόσφατα SuzukiGSX-R μέχρι τα κλασικά δίχρονα όπως τα Suzuki 250cc Super Six και τα Suzuki RG 500 αλλά και χάρη σε χαρισματικούς αναβάτες όπως οι Barry Sheene και Kevin Schwantz. Δεν είναι μόνο ότι μια παλιά εταιρία αλλά και ότι ξεκίνησε να κατασκευάζει μοτοσικλέτες επειδή ο γηραιός ιδρυτής της δεν είχε τη δύναμη για να καβαλήσει το ποδήλατό του.
    michio-suzuki
     O Michio Suzuki, ιδρυτής του εργοστασίου αργαλειών που αργότερα επεξέτεινε τις δραστηριότητές του στην παραγωγή μοτοσικλετών.
    Από τους αργαλειούς στις μοτοσικλέτες
    Το 1949, τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Michio Suzuki ήταν 63 ετών. Είχαν ήδη περάσει 40 χρόνια από τότε που είχε ιδρύσει την εταιρία το για να κατασκευάζει αργαλειού για την βιομηχανία μεταξωτών της Ιαπωνίας. Η επιχείρηση του Michio Suzuki είχε πάει εξαιρετικά καλά. Ο έξυπνα σχεδιασμένος αργαλειός του είχε εξαχθεί σε πολλές χώρες. Μετά τον πόλεμο ξεκίνησε εκ νέου την κατασκευή αργαλειών, πριν η κατάρρευση του βιομηχανίας βαμβακερών χτυπήσει και αυτόν.
    suzuki-loom
    Αργαλειός της Suzuki!
    Το 1949 καθώς η παραγωγή του εργοστασίου είχε σταματήσει από μια απεργία, ο Michio Suzuki πήγε για ψάρεμα με το ποδήλατό του. Δεν του άρεσε ιδιαίτερα να κάνει πετάλι με τα σύνεργα ψαρικής από το σπίτι του κοντά στο Hamamatsu. Ούτε όμως εντυπωσιάστηκε όταν προσπέρασε μερικούς αναβάτες με μικρές μοτοσικλέτες (στην πραγματικότητα ποδήλατα με μικρούς κινητήρες) που είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν τα αναξιόπιστα μοτέρ τους.
    Ο Suzuki θέλησε έναν κινητήρα για το ποδήλατό του κι έτσι αποφάσισε να φτιάξει έναν δικό του παρά να αγοράσει ένα μοτέρ από το περίσσευμα του στρατού, όπως έκαναν πολλοί άλλοι τότε. Ο Michio Suzuki κατέληξε σε έναν δίχρονο κινητήρα 36cc με καρμπιρατέρ και μανιατό που επίσης έφτιαξε μόνος του. Βίδωσε τον κινητήρα πάνω από το γρανάζι με τα πετάλια και χρησιμοποίησε αλυσίδα για τη μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό και δεν προτίμησε τη λύση του ράουλου που ερχόταν σε επαφή με το ελαστικό του πίσω τροχού όπως συνηθιζόταν τότε.
     Οι πρώτες μοτοσικλέτες της Suzuki
    Ο Michio Suzuki ονόμασε τον κινητήρα του Power Free και το έβγαλε στην αγορά το 1952. Εγινε δημοφιλές εν μέρει επειδή επέτρεπε στον αναβάτη να βοηθά με τα πετάλια στις ανηφόρες ή ακόμη μπορούσε να πηγαίνει με τα πετάλια μόνο, αν ο κινητήρας χαλούσε. Πολύ σύντομα ο Suzuki έφτιαξε έναν κινητήρα 50cc με διτάχυτο κιβώτιο. Την επόμενη χρονιά κατασκεύασε ένα βελτιωμένο κινητήρα 60cc που τον ονόμασε Diamond Free. Σύντομα πουλούσε μερικές χιλιάδες τέτοια το μήνα.
    1953-diamond-free
    Μηχανοκίνητο ποδήλατο με κινητήρα Diamond Free.
    Το επόμενο βήμα για την εταιρία που αρχικά ήταν γνωστή ως SJK (Suzuki Jidosha Kogyo, δηλαδή Suzuki AutoIndustries), ήταν να φτιάξει μια πλήρη μοτοσικλέτα. Ο Michio Suzuki προτίμησε έναν τετράχρονο κινητήρα και εξέλιξε ένα νέο τετράχρονο μοτέρ 90cc που απέδιδε 4hp και είχε τρεις ταχύτητες. Η πρώτη τέτοια μοτοσικλέτα παρουσιάστηκε το 1954 με πρεσσαριστό ατσάλινο πλαίσιο και την ονομασία Colleda που μεταφράζεται περίπου ως «Αυτό»! Πήγε πολύ καλά σε πωλήσεις και σύντομα ακολούθησε ένα νέο μοντέλο, ελαφρύτερο με σωληνωτό πλαίσιο που ήταν πιο ακριβό και λιγότερο δημοφιλές.
    1954-colleda
    Colleda του 1954 με τετράχρονο κινητήρα 90cc.
    Το 1955 το Colleda ήταν σαν μια μάρκα από μόνη της (τα μοτοποδήλατα δεν ονομάζονταν Suzuki) οπότε παρουσιάστηκε το δίχρονο Colleda ST. Είχε κινητήρα 125cc, μονοκύλινδρο και ήταν το πρώτο δείγμα της δυνατότητας της Suzuki να αντιγράψει μοτοσικλέτες άλλων εταιριών, καθώς το Colleda ST ήταν βασισμένο στο γερμανικό DKW RT 125 (μια μοτοσικλέτα που αντέγραψαν πάρα πολλά εργοστάσια τότε δημιουργώντας π.χ. τα BSA BantamHarley DavidsonHummer και Yamaha YA-1, για να αναφέρουμε μόνο τρία). Τουλάχιστον το Colleda ST ήταν καλοφτιαγμένο και αξιόπιστο, εκτός από κάποια προβλήματα με την πίσω ανάρτηση plunger που είχε αρχικά.
    Στο μεταξύ η εταιρία μεγάλωνε σημαντικά και το 1956 ο Michio Suzuki παρουσίασε την πρώτη δικύλινδρη μοτοσικλέτα 250cc με την ονομασία Colleda TTΑυτή η μάλλον άσχημη μοτοσικλέτα που πήρε την έμπνευσή της από την Adler (ένα άλλο γερμανικό εργοστάσιο) είχε έναν τεράστιο προβολέα και πρεσσαριστό πλαίσιο με πιρούνι Earles και δύο πίσω αμορτισέρ.
    1956-colleda-250tt
    Colleda TT 250cc του 1956 με δικύλινδρο κινητήρα.
    Το 1958 δημιουργήθηκε το πολύ πιο όμορφο (και με στιλάτο όνομα) Suzumoped SM, ένα ελαφρύ δίχρονο 50άρι που γνώρισε επιτυχία, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο το Honda Super Cub, το πρώτο παπί, που παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά.
    Το 1958 για πρώτη φορά άρχισε να χρησιμοποιείται το όνομα Suzuki μαζί με το γνωστό πλέον λογότυπο S”. Εκείνη η χρονιά αποτελεί ορόσημο καθώς ήταν η πρώτη χωρίς τον ιδρυτή της Michio Suzuki που αποσύρθηκε το 1957 σε ηλικία 70 ετών. Ο έλεγχος πέρασε στον γιο του Shunzo Suzuki που πήρε στα χέρια του ένα καινούργιο εργοστάσιο με αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η εταιρία είχε μια γκάμα διαφόρων μοτοσικλετών από 50 έως 250cc, μια καλή φήμη για την μηχανολογική της αντοχή και ήταν το δεύτερο εργοστάσιο σε παραγωγή πίσω από τη Honda.
    H Suzuki αλλάζει σελίδα – κυριαρχία των δίχρονων
    Οι αγωνιστικές δυνατότητες της Suzuki απογειώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν ο Ανατολικογερμανός ErnstDegner αυτομόλησε φέρνοντας τα μυστικά των δυνατών δίχρονων MZ μαζί του. Ως τότε τα Suzuki παραγωγής ήταν αποτελεσματικά αλλά κυρίως μικρά χρηστικά δίχρονα όπως το Suzuki B 100P.
    To image όμως της εταιρίας άλλαξε το 1966 με την παρουσίαση του Suzuki T20 Super Six. Αυτό το σπορ δίχρονο, δικύλινδρο εν σειρά των 247cc ήταν πιο δυνατό και ελαφρύ από το παλιότερο Τ10. Απέδιδε 29hp κα ξεπερνούσε τα 150km/h, είχε καλή οδική συμπεριφορά χάρη στο νέο σωληνωτό πλαίσιο και ζύγιζε μόλις 135kg.
    1966-t20-super-six_1
    Suzuki T20 Super Six του 1966 με δίχρονο, δικύλινδρο κινητήρα 250cc απόδοσης 29hp.
    Ακόμη καλύτερο ήταν το Suzuki T 250 Hustler που ακολούθησε το 1969 και που είχε εκσυγχρονισμένη αισθητική, καλύτερες αναρτήσεις και έξτρα 3hp. Σύντομα παρουσιάστηκε και ένα μεγαλωμένο στα 316cc μοντέλα, το Suzuki T350 Rebel.
    Μια σειρά από δικύλινδρα όπως το Suzuki GT 250 και το ελαφρύτερο και πιο σπορ Suzuki GT 250 X7 θα δημιουργούσε μια πολύ καλή φήμη για τα δίχρονα 250άρια στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
    Το δίχρονο Suzuki T500 ήταν ουσιαστικά μια μεγαλύτερη έκδοση του 250αριού Suzuki T20 Super Six και παρουσιάστηκε ένα χρόνο μετά απ’ αυτό, το 1967. Η μοτοσικλέτα με τον δικύλινδρο δίχρονο κινητήρα των 492cc με απόδοση 44hp δεν ήταν από τις ωραιότερες αλλά ήταν γρήγορη, αξιόπιστη, δεν ήταν ακριβή κι έμεινε στην παραγωγή για περίπου μία δεκαετία. Η Suzuki κατασκεύασε επίσης τρικύλινδρες δίχρονες μοτοσικλέτες από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, τα Suzuki GT 380 και 550 που ήταν αρκετά δημοφιλείς.
    1968-t500
    Suzuki T500 του 1967 με απόδοση 44hp.
    Μεγαλύτερη και πιο τολμηρή από πολλές απόψεις ήταν η ναυαρχίδα της Suzuki που παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το παντοδύναμη Suzuki GT 750.
    1970s-sheene_gt750-advert
    Βρετανική διαφήμιση για το Suzuki GT 750 με τον Barry Sheene!
    Με το ογκώδες της σχήμα, τα εντυπωσιακά χρώματα και τον υγρόψυκτο, δίχρονο τρικύλινδρο κινητήρα η μοτοσικλέτα που έγινε γνωστή ως «the Kettle» (βραστήρας) ή «Water Buffalo» (νεροβούβαλος) ήταν εντυπωσιακή αν και η απόδοση των 67hp ήταν μέτρια ακόμη και το 1972 που παρουσιάστηκε το πρώτο Suzuki GT 750J. Τo Suzuki GT 750 εντυπωσίαζε με τον ομαλό του κινητήρα, το τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, αλλά και την ταχύτητά του. Ηταν μια καλή τουριστική μοτοσικλέτα και αναβαθμίστηκε αρκετές φορές επιτυχημένα μέσα στη δεκαετία.
    1971-suzuki-gt750
    Suzuki GT 750 του 1971 με υγρόψυκτο, τρικύλινδρο, δίχρονο κινητήρα.
    Το 1975 όμως η Suzuki πήρε τη λάθος στροφή με την παρουσίαση του Suzuki RE-5, το ακριβό superbike με τον περιστροφικό κινητήρα που έκανε φτωχές πωλήσεις μετά από χρόνια εξέλιξης.
    1974-suzuki-re5
    Suzuki RE5 με κινητήρα rotary του 1975. Ηταν εμπορική αποτυχία.
    Τα πρώτα μεγάλα τετράχρονα Suzuki
    Η Suzuki απέκτησε την καλή της φόρμα και πάλι την επόμενη χρονιά με την παρουσίαση του πρώτου τετράχρονου superbike, του Suzuki GS 750. Ακολουθώντας την παράδοση του design των Ιαπωνικών μοτοσικλετών είχε βασιστεί στην καλύτερη μοτοσικλέτα που είχε φτιαχτεί πριν μερικά χρόνια, το Kawasaki Z 900, με το οποίο είχε πολλές διαστάσεις του κινητήρα όμοιες, αν και η χωρητικότητά του ήταν μικρότερη στα 750cc. Με μέγιστη ισχύ τους 68hp, το Suzuki GS 750 ήταν το ισχυρότερο 750άρι του κόσμου και η ομαλή του επιτάχυνση μέχρι πάνω από 190km/h ήταν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του. Η άριστη οδική συμπεριφορά και αδιαμφισβήτητη αξιοπιστία του βοήθησαν στην επιτυχία του μοντέλου και στην εδραίωση της Suzuki ως κατασκευαστή μεγάλων μοτοσικλετών.
    1976-suzuki-gs-750
    Suzuki GS 750 του 1976. Το πρώτο τετράχρονο superbike της Suzuki.
    Η καλή φήμη ενισχύυθηκε απόμη περισσότερο ένα χρόνο αργότερα με την παρουσίαση του Suzuki GS 1000, το μεγάλο τετρακύλινδρο της εταιρίας. Ο κινητήρας των 997cc με την απόδοση των 87hp και την τελική ταχύτητα των 215km/h ήταν εντυπωσιακός, ακόμη περισσότερο όμως ήταν το πλαίσιο και το στήσιμό του. Το σωληνωτό πλαίσιο είχε εξελιγμένες ρυθμιζόμενες αναρτήσεις κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη οδική συμπεριφορά από τις άλλες Ιαπωνικές μοτοσικλέτες, όπως το Kawasaki Z 1000. Τo 1979 παρουσιάστηκε το Suzuki GS 1000 με το μισό φέρινγκ που ήταν πιο ολοκληρωμένη μοτοσικλέτα και ήταν και πιο όμορφη στο μπλε ή κόκκινο-λευκό χρώμα.
    1978-suzuki-gs-1000
    Suzuki GS 1000 του 1979. Φτιάχτηκε στη βάση του GS 750.
    Η Suzuki ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 με το Suzuki GSX 1100. Το έξτρα γράμμα σήμαινε ότι ο αερόψυκτος κινητήρας με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους περιείχε 16 αντί για 8 βαλβίδες. Το Suzuki GSX 1100 απέδιδε 100hp με απόδοση ροπής σε μεγάλο εύρος στροφών και είχε καλή οδική συμπεριφορά για τόσο μεγάλη μοτοσικλέτα.
    1981-suzuki-gsx1100
    Suzuki GSX 1100 με 16βάλβιδο, αερόψυκτο κινητήρα.
    Η παράξενη αισθητική του ξέφευγε από το συνηθισμένο look, η Suzuki όμως το έφτιαξε κι αυτό, παρουσιάζοντας δύο χρόνια μετά το Suzuki Katana: σχεδιάστηκε στη Γερμανία, ονομάστηκε έτσι από το γιαπωνέζικο σπαθί και ήταν η πιο ριζοσπαστική και όμορφη μοτοσικλέτα της χώρας.
    1981-suzuki-gsx1100s-katana
    Ολοι ήθελαν ένα Suzuki GSX 1100 Katana το 1981.
    Η turbo μοτοσικλέτα της Suzuki
    Το γραφείο σχεδιασμού της Suzuki στο Hamamatsu πρέπει να ήταν ένας συναρπαστικός χώρος δουλειάς στις αρχές της δεκαετίας του ’80 καθώς η εταιρία είχε ανέβει πάνω στο κύμα της νέας τεχνολογίας που σάρωνε τον κόσμο της μοτοσικλέτας. Αποτέλεσμα ήταν το Suzuki XN 85, η προσπάθεια του εργοστασίου να συμμετέχει στην επανάσταση του turbo στην οποία συμμετείχαν και οι τέσσερις Ιάπωνες κατασκευαστές. Το Suzuki XN85 απέδιδε 85hp, ένα νούμερο αρκετά καλό για τετρακύλινδρο κινητήρα 673cc αλλά όχι αρκετό για να δικαιολογήσει τέτοια πολυπλοκότητα και η μοτοσικλέτα με το turbo αγνοήθηκε παρά το γεγονός ότι κόστιζε λίγα περισσότερα από το Suzuki GSX 750 ES.
    Οι δίχρονες ρέπλικες
    Suzuki όμως ήταν έτοιμη να παρουσιάσει μια σειρά από εντυπωσιακά μοντέλα. Το όμορφο και γρήγορο δικύλινδρο δίχρονο Suzuki RG 250 με το αλουμινένιο πλαίσιο παρουσιάστηκε το 1984 και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το Suzuki RG 500 με δίχρονο τετρακύλινδρο κινητήρα σε τετράγωνη διάταξη. Ο κινητήρας των 499cc απέδιδε 95hp με άμεση απόκριση στο γκάζι και τρομακτική επιτάχυνση. Το αλουμινένιο πλαίσιο συνέβαλε στην καλή οδική συμπεριφορά και στη διατήρηση του βάρους στα μόλις 150kg. Το Suzuki GR 500 Gamma ήταν πολύ ακριβό και μη πρακτικό για να πουλήσει σε μεγάλους αριθμούς αλλά έδειξε τι μπορεί να κάνει η Suzuki (όπως το πανέμορφο V2 δίχρονο δικύλινδρο Suzuki RGV250του 1988).
    1988-suzuki-rgv-250
    Suzuki RGV 250 Gamma του 1988. Η αγωνιστική ρέπλικα που έχει αφήσει εποχή και στην Ελλάδα.
    Από το Suzuki GSX-R 750 στο Suzuki Hayabusa 1300
    Το άλλο αστέρι της Suzuki το 1985 ήταν από τα μεγαλύτερα ορόσημα στον κόσμο της μοτοσικλέτας. Με τον διπλό προβολέα, το ολόσωμο φέρινγκ, τον εύστροφο κινητήρα, και το πολύ ελαφρύ αλουμινένιο πλαίσιο, το Suzuki GSX-750ήταν σχεδόν αντίγραφο των εργοστασιακών αγωνιστικών endurance. O ελαιόψυκτος, 16βάλβιδος κινητήρας με την απόδοση των 100hp, χάριζε στη μοτοσικλέτα τελική της τάξεως των 230km/h και το βάρος των 176kg ήταν εντυπωσιακά χαμηλό. Η ταχύτητα και το image αυτών των πρώτων Suzuki GSX-R 750 τους χάρισε μεγάλη επιτυχία και ξεκίνησε μια νέα εποχή από αγωνιστικές ρέπλικες.
    1985-suzuki-gsx-r-750
    Το πρώτο Suzuki GSX-R 750 παρουσιάστηκε το 1985.
    Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το Suzuki GSX-R 1100 που συνδύαζε παρόμοια αρχιτεκτονική και αισθητική, περισσότερη δύναμη στις μεσαίες στροφές και μέγιστη απόδοση 125hp. Ηταν φοβερά γρήγορο με εξαίρετη οδική συμπεριφορά και δημιούργησε από μόνο την open κατηγορία σπορ μοτοσικλετών.
    1986suzuki-gsx-r-1100
    Suzuki GSX-R 1000 του 1986. Με απόδοση 125hp και καλή οδική συμπεριφορά δημιούργησε την open κατηγορία μοτοσικλετών.
    Η Suzuki αναβάθμισε αρκετές φορές και τα δύο μοντέλα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και θα προσέθετε στην οικογένεια το Suzuki GSX-R 600 το 1997.
    Ακόμη και η ίδια η Suzuki δεν μπορούσε να μαντέψει πόσο μεγάλη επιτυχία είχαν στα χέρια τους όταν το 1995 ρύθμισαν έναν ήδη υπάρχοντα αερόψυκτο 16βάλβιδο κινητήρα 599cc να αποδίδει  76hp, το έβαλαν σε ένα ατσάλινο πλαίσιο και δανείστηκαν περιφερειακά από άλλα μοντέλα για να φτιάξουν μια απλή naked μοτοσικλέτα μεσαίου κυβισμού.
    1990s-suzuki-bandit-_600
    Suzuki Bandit 600. Μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της Suzuki.
    Το Suzuki Bandit 600 ήταν γρήγορο, με ομαλή απόδοση και καλή οδική συμπεριφορά. Επιπλέον δεν ήταν ακριβό και ήταν διασκεδαστικό στην οδήγηση. Εγινε εξαιρετικά δημοφιλές. Το ίδιο συνέβη και με το Suzuki Bandit 1200 που ακολούθησε την ίδια συνταγή με κινητήρα 1.157cc.
    2000-suzuki-bandit-1200
    Suzuki Bandit 1200S του 2000. Υπήρχε και naked έκδοση με στρογγυλό προβολέα.
    Η τελευταία μεγάλη επιτυχία της Suzuki τον προηγούμενο αιώνα ήρθε το 1999 με το Suzuki GSX 1300R Hayabusa, τον αεροδυναμικά σχεδιασμένο τετρακύλινδρο με κινητήρα 1.298cc και ram air που ανέβαζε την μέγιστη απόδοση στους 173hp και ξεπερνούσε τα 300km/h τελικής ταχύτητας, την μεγαλύτερη ως τότε. Το Suzuki GSX 1300R Hayabusa είχε και καλή οδική συμπεριφορά και με την ταχύτητα και το image του κέρδισε πιστούς οπαδούς, ειδικά στις ΗΠΑ όπου πολλοί τους έκαναν βελτιώσεις με turbo και με μακρύτερα πλαίσια.
    1999-suzuki-gsx-1300r_-hayabusa
    Αλλη μια μοτοσικλέτα ορόσημο. Suzuki GSX 1300R Hayabusa του 1999. Ξεπερνούσε τα 300km/h τελικής.
    Το σχέδιο του πρώτου μοντέλου με τη γαμψή μύτη πέρασε και στο νέο μοντέλο του 2008 με τον λίγο μεγαλύτερο κινητήρα των 1.340cc και την απόδοση των 194hp.
    Η γέννηση και η εξέλιξη του Suzuki GSX-R 1000
    Suzuki ξαναχτύπησε το 2001 με το Suzuki GSX-R 1000 που εκτοξεύτηκε στην κορυφή της κατηγορίας του χάρη στο στήσιμό του που βασίστηκε στο GSX-R 750 και τον νέο κινητήρα 998cc με τους 161hp. Τo Suzuki GSX-R 1000 συνδύαζε την υψηλή μέγιστη απόδοση με σαρωτική απόκριση στις χαμηλές στροφές, χαμηλό βάρος, ευκινησία και ισχυρά φρένα. Το 2005 η Suzuki ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της με το αναβαθμισμένο Suzuki GSX-R 1000 Κ5 με πιο ισχυρό κινητήρα 175hp, ελαφρύτερο και με καλύτερο στήσιμο.
    Από τότε όμως η καλή εικόνα της Suzuki αρχίζει να θολώνει μαζί με την επιρροή των Suzuki GSX-R 1000 που εξελίχτηκαν λιγότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους από Ιαπωνία και Ευρώπη (κυρίως του BMW S 1000RR που ο σχεδιασμός του έχει εμπνευστεί από το Suzuki GSX-R 1000 K5.
    2012-suzuki-gsx-r1000l2
    Suzuki GSX-R 1000 του 2012.
    Με τις πωλήσεις της και τα μερίδια αγορών της να έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια, η Suzuki έφτασε στην 60ή της επέτειο έχοντας μπροστά την πρόκληση να ανακτήσει το status μιας από τις πιο επιτυχημένες και καινοτόμες εταιρίες μοτοσικλέτας.
     Αγωνιστική ιστορία Suzuki 
    Η Suzuki γεύτηκε την αγωνιστική επιτυχία όταν κέρδισε το πρώτο της παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1962 και κατάφερε να κυριαρχήσει στα GP 500 στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αν και η επιρροή της Suzukiστους αγώνες μειώνεται συνεχώς καθώς φέτος (2012) δεν συμμετέχει στους αγώνες MotoGP και δεν σημειώνει νίκες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, η Suzuki παραμένει μια σημαντική παρουσία στα αγωνιστικά paddock παντού στον κόσμο.
    Η αγωνιστική ιστορία της Suzuki ξεκίνησε με επιτυχία στην Ιαπωνία το 1954, όταν το νέο Colleda κέρδισε την ανάβαση του όρους Fuji, έναν αγώνα με μεγάλο κύρος. Η επίδοση της Suzuki όμως την επόμενη χρονιά στον αγώνα του όρους Asama ήταν απογοητευτική. Όταν η Ιαπωνική ομάδα συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες στο Isle of Man το 1960 και 1961 οι μοτοσικλέτες τους ήταν αδύναμες και αναξιόπιστες.
    Το ΤΤ του 1961 όμως ήταν ζωτικής σημασίας επειδή οι ομάδες της Suzuki και της MZ από την Ανατολική Γερμανία έμεναν στο ίδιο ξενοδοχείο στο Isle of Man. Ο αναβάτης της ΜΖ, Ernst Degnerέκλεισε μια επικερδή συμφωνία να αυτομολήσει στη Δύση παίρνοντας μαζί του σχέδια και εξαρτήματα των πανίσχυρων δίχρονων αγωνιστικών της MZ.
    Ο Degner αυτομόλησε εκείνο το Σεπτέμβριο και έμεινε όλο το χειμώνα στην Ιαπωνία για να εξελίξει τις νέες μοτοσικλέτες της Suzuki: ειδικά την οκτατάχυτη Suzuki RM 62 των 49cc. Το 1962 ο Degner κέρδισε με την μοτοσικλέτα των 8hp τέσσερις νίκες GP και πήρε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για τη Suzuki.
    1962-ernst-degner
    Ο Ernst Degner με το Suzuki RM62 το 1962 κέρδισε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο στα 50cc για τη Suzuki.
    Από τότε και μετά η τύχη του Degner στέρεψε καθώς την επόμενη χρονιά έπεσε στο Ιαπωνικό GP υποφέροντας μάλιστα από εγκαύματα στο πρόσωπο και όταν επέστρεψε στους αγώνες είχε και πάλι δύο σοβαρά ατυχήματα, οπότε αναγκάστηκε να τελειώσει την καριέρα του. Είχε όμως δώσει τα μυστικά των δίχρονων μοτοσικλετών του εξαίρετου πρώην μηχανικού πυραύλων Walter Kaaden στη Suzuki, που τα χρησιμοποίησε καλά. Το 1963 ο Νεοζηλανδός Hugh Anderson κέρδισε το Πρωτάθλημα στα 50cc μπροστά από άλλα τέσσερα Suzuki και προσέθεσε και τον τίτλο των 125cc στο Suzuki RT63, με δικύλινδρο κινητήρα 25hp με περιστροφική βαλβίδα.
    1963-hugh-anderson
    O Hugh Anderson κέρδισε πρωτάθλημα 50 και 125cc το 1963.
    Ηταν μια χρυσή περίοδος που εδραίωσε τη Suzuki ως μεγάλη δύναμη στις κατηγορίες των μικρών κυβικών. Ο Andersonκέρδισε και δεύτερο Πρωτάθλημα στα 50cc το 1964 και άλλο ένα στα 125cc την επόμενη χρονιά. Ακολούθησε ο Γερμανός Hans-Georg Anscheidt που έκανε το hat trick τους τίτλους των 50cc για τη Suzuki από το 1966 έως το 1968.
    1967-iom-tt-graham-anschiedt-katayama
    Ο Γερμανός Anscheidt (στα αριστερά του Ιάπωνα Katayama που κάθεται στη μοτοσικλέτα) πήρε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα στα 50cc για τη Suzuki.
    Η Suzuki όμως είχε λιγότερη επιτυχία στα 250cc με το τετρακύλινδρο σε τετράγωνη διάταξη Suzuki RZ63. Ηταν μια φοβερή, υψρόψυκτη μοτοσικλέτα με απόδοση 50hp, που ήταν όμως αναξιόπιστη και δύσκολη στην οδήγηση. Ο Αυστραλός αναβάτης Jack Ahearn την είχε ονομάσει «Whispering Death». Η Suzuki εγκατέλειψε την εξέλιξή του στο τέλος της σεζόν και όπως και η Honda έφυγε από τα GP το 1968.
    Η επόμενη διάσημη αγωνιστική μοτοσικλέτα της εταιρίας κέρδισε κι αυτή ένα ωραίο όνομα: το Suzuki TR750, ένα δίχρονο, υψρόψυκτο, τρικύλινδρο των αρχών της δεκαετίας του ’70 έμεινε γνωστό ως «Flexi-Flyer» (σημαίνει κάτι σαν ο εύκαμπτος ιπτάμενος). Προήλθε από το Suzuki GT 750 δρόμου, ήταν όμως μια δύσκολη μοτοσικλέτα όταν ο Art Baumann έτρεξε με αυτή στο Daytona το 1972. Ηταν η πρώτη αγωνιστική μοτοσικλέτα με κινητήρα 100hp και είχε μετρηθεί στα 270km/h ήταν όμως υπερβολικά ισχυρή για το ατσάλινο πλαίσιο με τα δύο αμορτισέρ και τα λάστιχα της εποχής. Η Suzuki εξέλιξε το πλαίσιο αρκετά γρήγορα ώστε να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα ο Barry Sheene την επόμενη χρονιά και να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 750cc της FIM κι άλλα τρία Βρετανικά Πρωταθλήματα Superbikes, συν μια τρομακτική πτώση στην Daytona το 1975 από σκασμένο λάστιχο.
    1970s-barry-sheene
    O Barry Sheene με το Suzuki RG 500 γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
    Ο Barry Sheene ήταν ο πρώτος αναβάτης της Suzuki που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην πιο καταπληκτική αγωνιστική μοτοσικλέτα της Suzuki, την RG 500. O κινητήρας των 495cc ήταν ουσιαστικά μια μεγαλύτερη έκδοση του διαβόητου τετράγωνης διάταξης 250cc από την «Whispering Death», το Suzuki RG 500 όμως ήταν απείρως πιο αξιόπιστο και επιτυχημένο. Κέρδισε τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα (Barry Sheene το 1976 και 1977, Marco Lucchinelli το 1981 και Franco Uncini το 1982), ήταν όμως ταυτόχρονα και η μοτοσικλέτα των ιδιωτών που γέμιζε τις σχάρες εκκίνησης στα GP για πάνω από δέκα χρόνια. Το 1976 οι πρώτοι έξι αναβάτες στο Πρωτάθλημα έτρεχαν με Suzuki RG 500.
    1970s-suzuki-rg500
    Suzuki RG 500
    Στο τέλος της σεζόν του 1986 η Suzuki παρουσίασε το Suzuki RGV 500 V4 για να ανταγωνιστεί το ισχυρό Yamaha YZR500. O Kevin Schwantz πήρε νίκες κι έφτασε πολύ κοντά στο να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αρκετές φορές πριν τα καταφέρει τελικά το 1993. Εκείνη την εποχή το μόλις 130kg Suzuki RGV 500 απέδιδε 168hp και έφτανε τελική των 300km/h.
    1989-kevin-schwantz
    O θρυλικός πια Kevin Scwantz πήρε πρωτάθλημα για τη Suzuki το 1993.
    Αυτός ήταν και ο μόνος τίτλος του Kevin Schwantz, η Suzuki όμως ξαναπήρε πρωτάθλημα με τον Kenny Roberts Jr το 2000. Η νίκη του Kenny Roberts ήταν μια μεμονωμένη επιτυχία της Suzuki και για αρκετές σεζόν υπήρχε μόνο ένα Suzuki RGV 500 στη δεκάδα.
    1999-kenny-roberts-jr
    Ο Kenny Roberts Jr ξαναπήρε πρωτάθλημα για τη Suzuki το 2000.
    Η τύχη της Suzuki έγινε ακόμη χειρότερη με το που ξεκίνησε η εποχή των τετράχρονων μοτοσικλετών στα MotoGP το 2002. Η εταιρία προτίμησε ένα V4 990cc σε πλαίσιο RGV. Το Suzuki GSV-R όμως δεν ήταν ανταγωνιστικό και ο SeteGibernau τερμάτισε ένατος στο πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά χρησιμοποίησαν έναν V4 με περιεχόμενη γωνία 65 μοιρών και νέο πλαίσιο, αλλά ούτε αυτό, ούτε οι πνευματικές βαλβίδες προσέφεραν ουσιαστική βελτίωση.
    2008-chris-vermuelen-loris-capirossi-lemans
    Ο Chris Vermeulen (7) πήρε την τελευταία νίκη της Suzuki στα MotoGP στο Le Mans το 2007. Μαζί στη φωτογραφία ο Loris Capirossi (65).
    Το Suzuki GSV-R κέρδισε τουλάχιστον έναν αγώνα πριν το πέρασμα στα 800cc το 2007 χάρη στην Αυστραλό αναβάτη Chris Vermeulen στο βρεγμένο Le Mans. Στη δεκαετία πριν η Suzuki αποφασίσει να αποσυρθεί από τους αγώνες στο τέλος του 2011, είχε καταφέρει μόνο μία τέταρτη θέση στο Πρωτάθλημα, το 2007 του John Hopkins. Στον τελευταίο αγώνα MotoGP της Suzuki στη Valencia, ο Alvaro Bautista έπεσε στην πρώτη στροφή.
    Η Suzuki πάντως είχε επιτυχίες σε άλλα πρωταθλήματα, αν και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK του Troy Corser τo 2005ήταν η μόνη επιτυχία της εταιρίας πριν αποσυρθεί. Αντίθετα, τα Suzuki GSX-R 1000 ήταν πολύ επιτυχημένα στους αγώνες endurance κερδίζοντας 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα από τα 25 από το 1987, κυρίως χάρη στη SERT, την SuzukiEndurance Racing Team με έδρα τη Γαλλία.
    2005-troy-corser-magny-cours
    Ο Troy Corser πήρε πρωτάθλημα με Suzuki GSX-R 1000 στο WSBK το 2005.
    Άλλα highlights περιλαμβάνουν δύο τίτλους στο TT Formula One με τον Graeme Crosby στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Η Suzuki είχε κυριαρχήσει στο AMA Superbikes κερδίζοντας τους 10 από τους 13 τελευταίους τίτλος με τους Mat Mladin(επτά) and Ben Spies (τρεις).
    Ακόμη κι αυτές οι επιτυχίες όμως έχουν σταματήσει τις τελευταίες δύο σεζόν. Με τη Suzuki εκτός MotoGP και με μέτρια παρουσία στο WSBK είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς από πού θα έρθει η επόμενη αγωνιστική επιτυχία της Suzuki. Μισό αιώνα μετά το πρώτο πρωτάθλημα του Ernst Degner, η Suzuki θα χρειαζόταν άλλο ένα χέρι βοηθείας.
    Copyright© Roland Brown – 2012
    Απόδοση στα ελληνικά: Δημήτρης Μπαζίνας
    Copyright© MrBike - 2012
    Scroll to Top