• Latest News

    Honda CBX 1000 Custom. Ο παλιος ειναι αλλιως


    Το Γιαπωνέζικο Superbike που μεσουρανούσε τη δεκαετία του 70, ξεχώριζε από μόνο, εξαιτίας του εξακύλινδρου κινητήρα του . Οποιαδήποτε μετατροπή, είτε θα αφαιρούσε πόντους από τη συνολική λάμψη του, είτε θα το έκανε πιο εκκεντρικό.

    Κάπως έτσι σκέφτηκε και η ομάδα Herencia Custom Garage, που εδρεύει στο Μπουένος ¶ιρες της Αργεντινής και ακολούθησε το δύσκολο  μονοπάτι για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό και εκκεντρικό.

    Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με πολύ δυνατό κινητήρα αλλά με προβλήματα στο τρόπο που διαχειρίζεται τη δύναμη. Ο υπεύθυνος για την κακή αυτή συνήθεια, λέγεται πλαίσιο και δεν έμεινε στην τύχη του. Οι German Karp και Federico Lozada, της Herencia Custom Garage, επιμελήθηκαν τις εργασίες, που  περιλαμβάνουν την αλλαγή του μπροστινού συστήματος, με ένα από Yamaha FZ8, καθώς και την πλήρη τροποποίηση της πλάτης.

    ...

    Από Yamaha FZ8, εκτός από το μπροστινό πιρούνι, είναι και το πίσω ψαλίδι, το οποίο για τις ανάγκες του εγχειρήματος έπρεπε να κοπεί και να μικρύνει, ώστε να μην υπάρξουν αλλαγές στο μεταξόνιο της μοτοσυκλέτας.

    Χάρη στις νέες αναρτήσεις και τα νέα στηρίγματα από CNC αλουμίνιο, το σασί σκλήρυνε, βελτιώνοντας δραματικά την οδηγική  συμπεριφορά. Έτσι, μπόρεσε η ομάδα να ασχοληθεί και με τον κινητήρα, ο οποίος μετά την τοποθέτηση aftermarket καρμπυρατέρ της Keihin ζωντάνεψε αρκετά. Την ηχητική πανδαισία, συμπληρώνουν οι εξαπλές εξατμίσεις.

    Οι λεπτομέρειες της κατασκευής είναι αρκετές και συνεχίζονται στα ηλεκτρικά με μια πιο απλή συνδεσμολογία που τροφοδοτείται από μια μπαταρία λιθίου. Μια σειρά από 12 LED, τοποθετημένα σε μια αυτοσχέδια μάσκα, έχουν αναλάβει τον ρόλο του μπροστινού φαναριού, ενώ πίσω επιλέχθηκε η κλασική λύση του ορθογώνιου φωτιστικού.

    Η τοποθέτηση ενός κομματιού fiberglass στο πίσω μέρος, πάνω από τον πίσω τροχό, αφήνει εκτεθειμένες, σε κοινή θέα, όλες τις δελεαστικές λεπτομέρειες. Το εργοστασιακό κόκκινο με μαύρες και χρυσές λεπτομέρειες, κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο χρώμα.

    Ο παλιός, ένα superbike του 70, που έγινε αλλιώς.. βάζοντας την street fighter φορεσιά του.


    Πηγή

    Αλλαγη ελαστικων. Πως επηρεαζουν την γεωμετρια


    Τα ελαστικά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαφή μας με το δρόμο, καθώς και στον τρόπο χειρισμού της μοτοσυκλέτας. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιες λεπτομέρειες, που πολλοί δεν γνωρίζουν, που πρέπει να προσέξουμε κατά την αλλαγή, ώστε να μην μεταβληθεί η συνολική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας μας.

    Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, ότι τα καινούργια ελαστικά, ακόμα και αυτά που έχουν ίδιες διαστάσεις αλλά είναι διαφορετικής εταιρίας, μεταβάλλουν την συνολική εξωτερική διάμετρο του τροχού. Στην περίπτωση που έχουμε ρυθμίσει τις αναρτήσεις μας έχοντας αλλάξει και το συνολικό ύψος, μπορεί να έχουμε καταφέρει να φέρουμε την μοτοσυκλέτα στα μέτρα μας, όμως αυτό συμβαίνει όσο φοράμε τα παλιά μας ελαστικά. Είναι απαραίτητος ο υπολογισμός της αλλαγής στη διάμετρο των ελαστικών, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα ίδια χαρακτηριστικά.


    Όταν αυξάνεται η  περιφέρεια του κύκλου, αυξάνεται και η ακτίνα του και στην περίπτωσή μας, ως ακτίνα υπολογίζουμε την απόσταση από τον άξονα έως το έδαφος. Για παράδειγμα, μια αύξηση της ακτίνας του μπροστινού τροχού και μια ταυτόχρονη μείωση στην ακτίνα του πίσω τροχού, είναι ικανή να μετατρέψει τη στριφτερή μας μοτοσυκλέτα, σε αργοκίνητο καράβι.

    Μετράμε την περιφέρεια του παλιού μας ελαστικού, πλήρως φουσκωμένο, έχοντας την μοτοσυκλέτα μας ανασηκωμένη σε κάποιο σταντ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και στο νέο μας ελαστικό προτού το τοποθετήσουμε, ώστε να γνωρίζουμε την διαφορά.

    Ο κύκλος ισούται με την ακτίνα του πολλαπλασιαζόμενη επί 2 φορές την παγκόσμια σταθερά π, δηλαδή Κύκλος=Ακτίνα επί 2π.  Η συνολική εξίσωση Κύκλος παλιός μείον Κύκλος νέος διαιρεμένος με 2 φορές το π, θα μας δώσει την απάντηση για την αλλαγή που πρέπει να γίνει στο συνολικό ύψος της μοτοσυκλέτας, ώστε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες ρυθμίσεις μας. Έτσι αν το πηλίκο μας είναι θετικό, ( ο κύκλος του παλιού ελαστικού είναι μεγαλύτερος ), το συνολικό ύψος πρέπει να αυξηθεί κατά τον αριθμό αυτό.

    Στις μοτοσυκλέτες με δυνατότητα ρυθμίσεων, απλά αυξομειώνουμε το ύψος της τιμονόπλακας και αντίστοιχα το ύψος του πίσω αμορτισέρ.
     Αν απουσιάζει η δυνατότητα αυτή, τότε ρυθμίζουμε μόνο το ύψος του μπροστινού τμήματος μεταλλάσσοντας τον τύπο ως εξής: ( Μ παλιό – Μ νέο ) + ( Π νέο – Π παλιό ) / 2π, όπου Μ είναι η περιφέρεια κύκλου του μπροστινού και Π η περιφέρεια κύκλου του πίσω. Θετικό πηλίκο σημαίνει αύξηση του ύψους από την τιμονόπλακα. Δεν μπορούμε σε αυτή την περίπτωση, να μεταβάλλουμε το συνολικό ύψος, επειδή το πίσω παραμένει σταθερό, οπότε θα έχουμε μικρές διαφορές στην συμπεριφορά.


    Πηγή

    Περιπτωσεις που κανενας αναβατης δεν θελει να συναντησει. Οδηγοι αυτοκινητων προς αποφυγη


    Στο δρόμο, το καθημερινό πεδίο της μάχης, πολλοί αναβάτες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με οδηγούς αυτοκινήτων που παρακάμπτοντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, καθώς και τον κώδικα κοινής λογικής και αλληλοσεβασμού, δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις. Ας δούμε μερικές κατηγορίες χρησιμοποιώντας μια ποιο χιουμοριστική προσέγγιση.

    Αυτοί που παρκάρουν σε διπλή σειρά μπροστά από μοτοσυκλέτες

    Ορισμένοι αυτοκινητιστές παρκάρουν μπροστά από τις σταθμευμένες μοτοσυκλέτες, έχοντας στο μυαλό τους ότι οι αναβάτες θα μπορέσουν να διαφύγουν, είτε κουβαλώντας την στα χέρια , είτε ανεβαίνοντας σε κάποιο πεζοδρόμιο, , καθώς εκεί θα έπρεπε  να είναι εξαρχής , αφού οι κανονικές θέσεις είναι μόνο για τα μεγάλα τετράτροχα. Σε αυτή την κατηγορία,  βρίσκουμε επίσης τους οδηγούς μικρών αυτοκινήτων πόλης ( βλέπε Smart ), που με το απαράμιλλο ταπεραμέντο τους, παρκάρουν ή διπλοπαρκάρουν με όποιο τρόπο βολεύονται, πλαγίως καθέτως, διαγωνίως, περιορίζοντας την δίοδο μοτοσυκλετών ή δυσκολεύοντας την πρόσβαση τους σε θέση στάθμευσης. . Το μικρό μέγεθος των μοτοσυκλετών, δεν αναιρεί το δικαίωμα στην κανονική στάθμευση.

    Αυτοί που τους ανήκει όλο το οδικό δίκτυο

    Μια κατηγορία στη οποία βρίσκουμε αυτοκινητιστές με υπέρμετρο εγωισμό και αλαζονεία, αφού η αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας γι αυτούς  ισοδυναμεί με έγκλημα. Συμβαίνει όταν κ όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν και ο σεβασμός στους άλλους χρήστες  απουσιάζει από το λεξιλόγιό τους. Δυσκολεύουν τις προσπεράσεις, καθώς κ την σωστή ροη της κυκλοφορίας. Οι αναβάτες έχουν και αυτοί δικαίωμα στην χρήση του οδικού δικτύου και πρέπει να τους προσέχουμε ιδιαιτέρως, καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στους κινδύνους.

    Αυτοί που δεν τους ενδιαφέρουν οι γύρω τους

    Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε οδηγούς που θέτουν τις δικές τους προτεραιότητες αδιαφορώντας για τους άλλους. Οι κλειστοί καθρέπτες, όπως και η απουσία χρήσης προειδοποιητικών φλας είναι σήμα κατατεθέν. Συνηθισμένες εκφράσεις μετά από κάποια  δυσάρεστη κατάσταση είναι Δεν σε είδα , Δεν γύρισα να κοιτάξω και γενικώς  Δεν.. Πινακίδες στοπ και προτεραιότητες απλά παραλείπονται. Μείνετε μακριά και προσπαθήστε να τους αποφύγετε

    Αυτοί που τηλεφωνούν

    Μια υπερτονισμένη συνήθεια που δεν λέει να σταματήσει. Οδηγοί που μιλάνε, που γράφουν μηνύματα, που σερφάρουν στο διαδίκτυο, απασχολώντας τον ένα τους χέρι, αποσπώνται από την οδήγηση ,έχοντας μειωμένη αντίληψη του περιβάλλοντος. Θα τους αναγνωρίσετε, καθώς το αυτοκίνητο συνήθως κινείται σε μια μεθυσμένη πορεία. Μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι για τους αναβάτες, καθώς δεν παρακολουθούν αν περνά δίπλα τους κάποια μοτοσυκλέτα και ποια απόσταση αυτή βρίσκεται.

    Αυτοί που ανοίγουν τις πόρτες ξαφνικά

    Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το συγκεκριμένο ελάττωμα ορισμένων αυτοκινητιστών, που δίχως να ελέγξουν από τους καθρέπτες για κάποια διερχόμενη μοτοσυκλέτα, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες,  προκαλώντας επικίνδυνες καταστάσεις σε διερχόμενους αναβάτες. Κρατήστε απόσταση όταν παρατηρήσετε την αποβίβαση από κάποιο αυτοκίνητο, καθώς αν δεν προσέξετε μπορεί να γίνετε ο επόμενος εν δυνάμει πρωταγωνιστής  της ταινίας Superman.


    Πηγή

    Suzuki GSX-150R. Αποκαλυψε τα σχεδια η Suzuki

    Το σχέδιο του νέου GSX-150R!

    Διέρρευσαν φωτογραφίες που αφορούν σχέδια μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτας της εταιρίας Suzuki.

    To νέο GSX-150R της Suzuki, υπολογίζεται οτι θα κυκλοφορήσει το 2018 πρώτα στην Ασιατική αγορά. Η μοτοσυκλέτα φαίνεται να ανήκει στην κατηγορία naked.

    Η Suzuki Indonesia σχεδιάζει από την αρχή το νέο GSX-150R και φαίνεται να έχει επιρροές από την μεγάλη κατηγορία naked και το μοντέλο GSX-1000S. Να σημειωθεί πως η Suzuki έχει πατεντάρει τα σχέδια που αφορούν το σύστημα εξάτμισης του νέου της μοντέλου.

    Ο καταλύτης της εξάτμισης θα τοποθετηθεί κάτω από τον κινητήρα και το τελικό θα βγαίνει χαμηλά στην δεξιά πλευρά του. Παρόλο που τα σχέδια δεν εισάγουν κάποια καινοτομία στην αγορά δείχνουν πως το GSX-150R θα είναι μεγάλο σε διαστάσεις για την κατηγορία του. Η Suzuki υποστηρίζει πως η εξάτμιση για το νέο της μοντέλο θα δώσει περισσότερη δύναμη από την προκάτοχο της.

    Πηγή

    Βελτιωνοντας τις οδηγικες μας ικανοτητες. 5 συνηθισμενα λαθη που κανουμε κατα την οδηγηση


    Επειδή πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση των ικανοτήτων μας, σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται αυτές , δείτε παρακάτω 5 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε.

    1) Οδήγηση πάνω από τα προσωπικά  μας όρια: Πολλές φόρες προσπαθούμε να οδηγήσουμε γρήγορα, καθώς μας φαίνεται διασκεδαστικό είτε μειώνει το χρόνο που κάνουμε για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα πηγαίνουμε, έως ότου πανικοβληθούμε στη θέα κάποιας στροφής, είτε αγχωθούμε επειδή πλησιάζουμε προπορευόμενα οχήματα πιο γρήγορα από ότι  υπολογίζαμε. Σκεφτείτε μια ομαλή στροφή, για παράδειγμα, μπορεί να μας φανεί αυξημένης δυσκολίας μειώνοντας τα περιθώρια αντίδρασης και οδηγούμαστε είτε στην αντίθετη λωρίδα, είτε εκτός δρόμου. Οδηγούμε στο ρυθμό που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και συμβαδίζει με τις ικανότητές μας. Αν κάποιος από την παρέα είναι πιο γρήγορος, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να προσπαθούμε να τον φτάσουμε, απλά συνεχίζουμε να οδηγούμε στον δικό μας ρυθμό.

    2) Λάθος εκτίμηση μιας στροφής: Είναι ένα λάθος που μπορεί να συμβεί ακόμα κ σε πεπειραμένους αναβάτες, καθώς την ώρα που στρίβουμε έχουμε να υπολογίσουμε διάφορους παράγοντες.  Μια λάθος εκτίμηση στην ταχύτητα εισόδου, στην γραμμή που επιλέγουμε, στο είδος της στροφής και στην προσέγγιση που πραγματοποιούμε, είναι ικανή να μας στείλει βαθιά στην είσοδο, αναγκάζοντας μας να φρενάρουμε και να χαλάσουμε την γραμμή μας. Για να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση, επιλέγουμε την κατάλληλη σχέση στο σασμάν και φρενάρουμε πριν την είσοδο της στροφής, έχοντας μια ταχύτητα που επιτρέπει διορθώσεις. Τοποθετούμε σωστά το σώμα μας, ώστε να έχουμε επαρκή ορατότητα του σημείου εκμηδενίσεως  και να ξέρουμε πότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γκάζι.

    3) Κακή προσέγγιση των συνθηκών: Είναι ζωτικής  σημασίας να μπορούμε να διαβάζουμε το δρόμο και να εκτιμούμε τις καταστάσεις. Αν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, δεν μπορούμε να δούμε  με ακρίβεια όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πρέπει να ελαττώσουμε ταχύτητα για να μπορούσε να δούμε την συμπεριφορά των υπολοίπων οδηγών. Περίεργη απότομη κυκλοφοριακή συμφόρηση , απότομοι ελιγμοί χωρίς τη χρήση φλας  και γενικά σπασμωδικές κινήσεις οδηγών αυτοκίνητων θα πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση. Το πόσο καλοί οδηγοί είμαστε εξαρτάται από τον βαθμό που αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους.

    4) Νομίζουμε ότι μας βλέπουν: Δεν οδηγούμε έχοντας στο μυαλό μας ότι όλοι οι χρήστες του δρόμου μας προσέχουν και μας βλέπουν. Οι περισσότεροι οδηγοί είναι απορροφημένοι με προσωπικά προβλήματα,  είτε μιλάνε στο κινητό τους τηλέφωνο ή ακόμα, προσέχουν το παιδί στο πίσω κάθισμα. Κόρνες και δυνατές εξατμίσεις ίσως να μην αρκούν, οπότε πρέπει να υποθέτουμε, για την δική μας ασφάλεια, ότι κανείς δεν μας έχει δει και να προσπαθούμε να προβλέψουμε τι θα κάνουν. Θα δούμε τότε ότι αποφεύγουμε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις.

    5) Υπέρμετρος εγωισμός: Πολλοί από μας, φοράνε τον κακό του τους εαυτό όταν οδηγούν. Δεν μας ανήκει ο δρόμος και πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να σκεφτόμαστε ποσό εκτεθειμένοι είμαστε.Ο αμοιβαίος σεβασμός με τους άλλους οδηγούς καθώς και η τήρηση του οδικού κώδικα πρέπει να είναι στην καθημερινό μας λεξιλόγιο. Είναι ανθρώπινο να γίνουν λάθη και πρέπει να συγχωρούμε τους άλλους οδηγούς, χωρίς να έχουμε εγωιστική συμπεριφορά απέναντί τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση γινόμαστε νευρικοί δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Είναι άλλωστε κοινή λογική ότι καλύτερα να προσπεράσουμε μια λάθος οδηγική συμπεριφορά, παρά να εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα.


    Πηγή

    Ανεβαινει κατηγορια η SkyTeam. Στα μοτο2 o Rossi


    Τον τελικό του διασήμου talent show X Factor διάλεξε η ομάδα του Valentino Rossi  για να προβεί στην ετήσια παρουσίαση την ομάδας του Sky racing Team VR46. Παρόντες φυσικά,  οι τέσσερις οδηγοί της ομάδας  που ήταν εκεί για να κάνουν τις αποκαλύψεις που αφορούν την ομάδα για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

    Τις μοτοσυκλέτες του Nicola Bulega,Andrea Migno,  Francesco Bagnaia και Stefano Manzi κοσμούν ανασχεδιασμένα λογότυπα ενώ μια σύνθεση από μαύρο, μπλε και άσπρο χρώμα συμπληρώνουν την συνολική εμφάνιση. Η ομάδα θα έχει για το 2017 την βοήθεια της Oakley που θα είναι ο βασικός χορηγός και θα υποστηρίξει το όλο εγχείρημα και στις δυο κατηγορίες Moto2 και Moto3. Ανάμεσα στους επίσημους  χορηγούς θα είναι επίσης η Monster Energy, η Dainese και η AGV που είναι μαζί με την ομάδα από το 2014.

    Η VR46 TEAM ιδρύθηκε με σκοπό την υποστήριξη νεαρών αθλητών και μέσω την συνεχούς ανάπτυξης θα κάνει ντεμπούτο για το 2017 στη δύσκολη κατηγορία Moto2

    Στην κατηγορία Moto2 ο Bagnaia επιστρέφει στην ομάδα VR46 μετά την πολύ επιτυχημένη του πορεία στην ομάδα της Mahindra με νίκες σε Sepang και Assen. Με wild card θα αγωνιστεί ο Manzi μετά από την πορεία στην Moto3 έχοντας μέχρι στιγμής σημειώσει καλές επιδόσεις με κορυφαία την τέταρτη θέση στο Silverstone.

    Στην κατηγορία Moto3 ο rookie Bulega πέτυχε μια pole position και δυο τερματισμούς στο pontium και τερμάτισε 7ος στο πρωτάθλημα, ενώ ο Migno τελείωσε το πρωτάθλημα 17ος έχοντας όμως 2 θέσεις σε pontium.


    Πηγή

    Εναλλακτικο συστημα διευθυνσης για Scooter! Η Honda συνεχιζει να μας ξαφνιαζει.

    Η Ιαπωνική εταιρία μας έχει δείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι αφιερώνει μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας της στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων.
     

    Όπως είχαμε πρόσφατα παρουσιάσει σε άρθρο μας που μπορείτε να  βρείτε εδώ  , η Honda φαίνεται να έχει καταθέσει πατέντα για ένα εναλλακτικό μπροστινό σύστημα για το τουριστικό της μοντέλο Goldwing.  Όπως επίσης και για το εναλλακτικό μπροστινό για superbike  Hossack .Φαίνεται όμως ότι οι καινοτόμες ανησυχίες της  δεν σταματούν εδώ.

    Σύμφωνα λοιπόν με σχέδια που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, η εταιρία έχει καταθέσει πατέντα, στην οποία διακρίνεται η κατασκευή ενός περίεργου μπροστινού συστήματος για Scooter. Με πλήρη επιφύλαξη, μπορούμε να πούμε ότι διακρίνεται ένας αρθρωτός μηχανισμός, που ελέγχει και προσαρμόζει τις κινήσεις μεταξύ ενός μονού καλαμιού που καταλήγει στον τροχό, και του λαιμού του τιμονιού και είναι υπεύθυνος για την αλληλεπίδραση τους σε διάφορες κατευθύνσεις.


    Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς είναι, αφού η HONDA διέρρευσε τα εν λόγω σχεδία χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις. Μάλιστα οι φήμες έχουν φουντώσει σε σημείο ώστε να υπονοείται ότι θα χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας.

    Θα είναι καλύτερο από τα μπροστινά συστήματα που γνωρίζουμε μέχρι τώρα; Εσείς διακρίνετε κάτι από τα σχέδια της Honda;


    Πηγή

    Limited edition 959 Panigale. ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΞΩΤΙΚΗ!

    To 959 Panigale με ακόμη πιο επιθετική εμφάνιση!

    Η επίσημη αντιπροσωπεία της Ducati στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην παραγωγή μιας ειδικής έκδοσης για το 959 Panigale.

    Το 959 Panigale με το νέο συστημα εξάτμισης της Akrapovic!

    Η παραγωγή αυτών των μοτοσυκλετών θα ανέρχεται σε 25 μοναδικά κομμάτια. Επειδή πρόκειται για ειδική έκδοση σε κάθε ένα δίκυκλο θα αναγράφεται στην πλάκα του τιμονιού ένας μοναδικός σειριακός αριθμός.

    Η Ducati στο 959 Panigale, θα κάνει αισθητικές παρεμβάσεις αλλά θα προβεί και στην αλλαγή του συστήματος εξάτμισης το οποίο θα τοποθετηθεί κάτω από τον κινητήρα και θα είναι της εταιρίας Akrapovic. Θα τοποθετηθούν σπαστές αγωνιστικές μανέτες  και προστατευτικά.
     
    Η πλάκα του τιμονιού με τον μοναδικό σειριακό αριθμό!
    Για τους πολύ απαιτητικούς η Ducati, έχει φροντίσει να φτιάξει ένα πακέτο το οποίο διαθέτει εξαρτήματα από ανθρακόνημα. Συγκεκριμένα σε αυτό το πακέτο θα αλλάξει ο διακόπτης εκκίνησης, θα προστεθεί προστατευτικό στο αμορτισέρ, θα αντικατασταθεί το προστατευτικό των μαρσπιέ και ο πίσω λασποτήρας τα οποία θα είναι από ανθρακόνημα. Θα αλλάξουν επίσης η βάση της πινακίδας, το προστατευτικό για το ρεζερβουάρ και για την αλυσίδα και τα αντίβαρα.

    Σε αυτή την ειδική έκδοση θα προστεθεί πλαστικό κάλυμμα σέλας και μία αγωνιστική οθόνη για τις ενδείξεις.

    Πηγή:

    Μαινονται δυνατες μαχες στο MotoGP. Marquez: Ειμαστε στο ιδιο επιπεδο με τον Vinales

    Εδώ ο Maverick Vinales με την Yamaha!
    Όταν διαπιστώνει κανείς ότι ο νυν παγκόσμιος πρωταθλητής αξιολογεί τον Vinales στα ίδια επίπεδα με τον εαυτό του, τότε αντιλαμβάνεται ότι η νέα σεζόν θα είναι απίστευτα ανταγωνιστική!

    Σε κανάλι της ισπανικής τηλεόρασης έδωσε συνέντευξη ο Marc Marquez και του ζητήθηκε να βαθμολογήσει στον εαυτό του και κάποιους οδηγούς. Ο αναβάτης βαθμολόγησε τον εαυτό του με εννέα και τον ίδιο βαθμό χάρισε και στον Maverick Vinales λόγω της πολύ επιτυχημένης εμφάνισης του με την Suzuki, ενώ δεν παρέλειψε να πικάρει τον Rossi βάζοντας του ένα οκτώ.
    Δείτε περισσότερα νέα στο moto τρίτη

    Η φετινή σεζόν μαίνεται να έχει δυνατές μάχες γιατί ο Rossi δεν θα είναι στην ίδια ομάδα με τον Lorenzo, ο Marquez καλείται να υπερασπίσει τον τίτλο του και ο Vinales, δείχνει ότι είναι ένας άξιος και σίγουρα υπολογίσιμος αναβατής. Ο Marquez είπε πως θεωρεί τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τον Maverick και πως στη σεζόν που έρχεται θα μονομαχήσουν αρκετά.

    Ο Maverick, στέφτηκε πρωταθλητής στην κατηγορία του Moto3 την χρονιά του 2013. Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στην κατηγορία του MotoGP, ήταν πολύ ανταγωνιστικός και την τρίτη χρονιά της παρουσίας του στην κατηγορία βρέθηκε στην ομάδα της Yamaha. Στα δοκιμαστικά που έκανε με την μηχανή της νέας του ομάδας έδειξε ότι είναι ικανός να την αξιοποιήσει στο έπακρο.

    Ο team manager της Suzuki Davide Brivio δήλωσε πως: «Ο Vinales θα είναι έτοιμος για τον πρώτο του αγώνα της σεζόν που έρχεται. Είναι έξυπνος και πολύ ταλαντούχος, γνωρίζει πότε να ζορίσει την μοτοσυκλέτα του και πάντα στοχεύει στην νίκη». Ενώ ο Valentino Rossi είπε πως έλπιζε ο Maverick να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα αλλά τουλάχιστον είναι ίσοι.

    Πηγή

    5 λογοι πρωινου μοτο-θυμου!


    Τι μπορεί να μας κάνει το πρωινό λίγο… χειρότερο, όταν παίρνουμε την μοτοσυκλέτα μας για την δουλειά μας ή για οπουδήποτε αλλού;

    Ότι και να λέμε, το πρωινό ξύπνημα και οι… λοιπές διαδικασίες δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα για πολλούς ανθρώπους. Φυσικά, για πολλούς ανθρώπους, η μοτοσυκλέτα είναι αναπόσπαστο μέρος της πρωινής ρουτίνας τους, αφού μεταβαίνουν στις δουλειές τους ή και οπουδήποτε αλλού.

    Πως όμως ένα φαινομενικά «ΟΚ» πρωινό μπορεί να αποβεί αιτία τεράστιου εκνευρισμού που πιθανόν να μας… χαλάσει και την ημέρα, ειδικά αν «δεν έχουμε πιεί ούτε καφέ», που λέει ο λόγος; Ας δούμε 5 περιπτώσεις!
    1. Έχεις ξεχάσει τα κλειδιά σου. Αρματώνεσαι, ντύνεσαι ζεστά, βάζεις τον εξοπλισμό σου και κατεβαίνεις στην μοτοσυκλέτα έτοιμος να οδηγήσεις. Και ξαφνικά… διαπιστώνεις ότι έχεις ξεχάσει τα κλειδιά σου στο σπίτι. Και ξανά μανά λοιπόν να ανεβαίνεις σκάλες για να πάρεις τα κλειδιά σου και να φύγεις… Λεπτομέρεια μεν, αφάνταστα εκνευριστική, δε!
    2.  Η μοτοσυκλέτα δεν παίρνει μπροστά: Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι πιο εκνευριστικό, ακόμη και αν δεν βιαζόμαστε για κάπου! Πόσο μάλλον να έχεις ίσως λίγο αργήσει το πράο, να έχεις τρέξει να ετοιμαστείς σαν τον Βέγγο και ξαφνικά να διαπιστώσεις ότι… δεν πας πουθενά και ότι πρέπει να καθυστερήσεις ακόμη περισσότερο!
    3. Το λάστιχό σου έχει ξεφουσκώσει: Παρόμοια περίπτωση με την από πάνω… που ωστόσο διαφέρει στα σημεία. Και πάλι μιλάμε για ακινητοποίηση και για την ίδια πρωινή δυσφορία, που θα μας καθυστερήσει και πάλι με ότι και αν έχουμε να κάνουμε.
    4. Έχεις ξεχάσει να βάλεις βενζίνη: Ξεκινάς με την μοτοσυκλέτα σου και διαπιστώνεις ότι θέλεις βενζίνη… χθες! Δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο, ειδικά αν έχεις να κάνεις μεγάλη διαδρομή, αν πρέπει να αλλάξεις το δρομολόγιό σου για να ανεφοδιαστείς ή αν δεν έχεις χρονικό περιθώριο! Πόσο μάλιστα, αν χρειάζεται να αναζητήσεις χρήματα ή κάρτα κάτω από στρώσεις ζεστού ντυσίματος…
    5. Αδιανόητο μποτιλιάρισμα: Εντάξει, γενικά εμείς οι αναβάτες αντιμετωπίζουμε την κίνηση «τσακ-μπαμ». Ωστόσο, και σε ποιον δεν έχει συμβεί να πέσει σε τόσο έντονο μποτιλιάρισμα που δεν κουνιέται… ούτε φύλλο! Και για έναν αναβάτη, αυτό είναι διπλά εκνευριστικό, καθώς αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση την οποία αποφεύγει κάθε μέρα, σε ακόμη πιο μεγάλη ένταση! 


    Πηγή

    ΚΤΜ Duke «Chappie» Μια ενδιαφερουσα κατασκευη


    Μια δημιουργία της Autologue Design πάνω σε μια μοτοσυκλέτα ΚΤΜ Duke, τροποποιημένη ώστε να μοιάζει με τον χαρακτήρα της γνωστής ταινίας.

    Ο «Chappie» είναι ο ρομποτικός ήρωας της ομώνυμης ταινίας, η οποία προβλήθηκε το 2015. Για μια μικρή εισαγωγή, πρόκειται για ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ-στρατιώτη, που είχε υποστεί ζημιά σε κάποια πολεμική επιχείρηση και διασώθηκε από τον ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης της μονάδας του. Ο τελευταίος, «αναβαθμίζοντας» το λογισμικό του, δημιούργησε τον Chappie, έναν νέο χαρακτήρα με ισχυρότερη τεχνητή νοημοσύνη.

    Το ρομπότ της ταινίας έχει εμπνεύσει και άλλους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, που έχουν παρουσιάσει τις δικές τους δημιουργίες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ΚΤΜ Duke που σας παρουσιάζουμε εδώ είναι μια «πραγματική» -και όχι εικονική- δημιουργία και έχει κατασκευαστεί στο Pune της Ινδίας, από την Autologue Design.

    Ο οίκος αφαίρεσε όλα τα πλαστικά από την μοτοσυκλέτα της KTM και τα αντικατέστησε με πλήρως custom τμήματα, όλα ένα κι ένα για αναφορά στον χαρακτήρα του Chappie. Ξεχωριστός σε εμφάνιση ο εμπρός προβολέας, ο οποίος θυμίζει τα μάτια του ρομπότ.

    Το τεπόζιτο αλλά και η ουρά της μοτοσυκλέτας ακολουθούν την μορφή του ρομπότ, ενώ custom είναι και η βαφή στην μοτοσυκλέτα, με πίστή αναπαραγωγή και των «αυτοκολλήτων» του Chappie, στη μάσκα, στο πιρούνι και αλλού!

    Το μοντέλο απαλλάχτηκε επίσης από τους stock τροχούς και φτερά και εξοπλίστηκε με off-road ελαστικά. Πως σας φαίνεται; Θα…το οδηγούσατε; 

    Πηγή

    Μα γιατι δεν προστατευομαστε;


    Η σημασία της χρήσης κράνους και προστατευτικού εξοπλισμού στην μοτοσυκλέτα, δεν επιδέχεται καμίας απολύτως αμφισβήτησης. Γιατί λοιπόν, είναι τόσοι πολλοί οι αναβάτες που δεν τα χρησιμοποιούν;

    Γενικά, σαν λαός, είμαστε πολύ πεισματάρηδες. Αν βάλουμε κάτι στο κεφάλι μας, πολύ συχνά νομίζουμε ότι είναι αυτό και μόνο αυτό το σωστό και όχι απλά δεν ακούμε την άλλη γνώμη, αλλά την αφορίζουμε κιόλας. Αυτό που δεν λέμε να βάλουμε όμως στο κεφάλι μας γενικότερα, είναι τόσο το κράνος αλλά και η ανάγκη να χρησιμοποιούμε εξοπλισμό προστασίας μας στην μοτοσυκλέτα.  Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην χρήση κράνους, θα λέγαμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα μάλλον… των προστίμων της αστυνομίας και όχι της συνειδητοποίησης της ανάγκης για χρήση τους.

    Όσον αφορά τον συμπληρωματικό εξοπλισμό, πολλοί αναβάτες θεωρούν ότι μπουφάν-γάντια-μπότες δεν είναι απαραίτητα στις μικρές ταχύτητες ή μέσα στην πόλη-είτε σε χρήση scooter ή παπιού, αντί μοτοσυκλέτας... Αυτό όμως είναι ένας πολύ επικίνδυνος μύθος, αφού στατιστικά, τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία συμβαίνουν ακριβώς σε αυτές τις συνθήκες!

    Γιατί λοιπόν δεν προστατευόμαστε; Τι πρέπει να συμβεί, για να καταλάβουμε την σημασία του κράνους, του μπουφάν, των γαντιών; Ή βασικά… έχουμε σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί, σε περίπτωση που ένας αναβάτης πάθει ατύχημα χωρίς εξοπλισμό;

    Ας τα πιάσουμε λοιπόν σιγά σιγά, χωρίς πολλά επιστημονικά δεδομένα και εκτεταμένη «αριθμολογία». Μια πτώση από απλό γλίστρημα του ποδιού, για έναν άνθρωπο ύψους 1,70, σημαίνει ότι το κεφάλι του θα χτυπήσει το έδαφος με ταχύτητα περίπου 20 χμ/ώρα. Είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους πτώσεις μπορούν πολύ εύκολα, να είναι θανατηφόρες. Τι λοιπόν μπορεί να μας κάνει να πιστεύουμε, ότι μπορούμε να επιβιώσουμε από μια πιθανή πρόσκρουση σε όχημα, οδόστρωμα η πεζοδρόμιο;… Γιατί κατά πάσα πιθανότητα, το ατύχημα αυτό ΔΕΝ θα μας συμβεί με 20 χιλιόμετρα την ώρα…

    Αφήνοντας το ζήτημα του κράνους στην άκρη, ας περάσουμε στο μπουφάν και στα γάντια. Πόση σημασία έχουν αυτά τα δύο τμήματα εξοπλισμού; Πάμε πάλι με ένα απλό παράδειγμα: Θα θέλατε να ακουμπήσετε τα γυμνά σας χέρια πάνω σε έναν τροχό μηχανουργείου που λειτουργεί; Όχι, ε; Αυτή ακριβώς όμως είναι η αναλογία, αν ένας αναβάτης πέσει στην άσφαλτο και συρθεί για αρκετά μέτρα!Έχετε δει φωτογραφίες στο Internet, από αναβάτες που κυριολεκτικά κατέστρεψαν το δέρμα τους μετά από ατύχημα, στο οποίο δεν φορούσαν εξοπλισμό; Φανταζόμαστε ότι δεν θα θέλατε να είστε στην θέση τους…

    Και όμως, παρά τον προφανή κίνδυνο, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι τεράστιος ο αριθμός μοτοσυκλετιστών που τον αγνοούν, επιδεικτικά θα τολμούσαμε να πούμε. Μήπως λοιπόν, όσο «κακό» και αν ακούγεται, πρέπει να πάθουμε για να μάθουμε; Μήπως αυτός είναι ο τρόπος ένας τελείως ασυνείδητος αναβάτης να καταλάβει τι κίνδυνο διατρέχει, αφού δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά και με την ασφάλειά του ως προτεραιότητα;

    Προς Θεού, για να μην… παρεξηγηθούμε κιόλας, δεν ευχόμαστε το κακό σε κανέναν αναβάτη. Ωστόσο, η διαρκής ασυνειδησία είναι, από ένα σημείο και πέρα, επιλογή. Και καθώς κάθε άνθρωπος έχει την ευθύνη των πράξεών του… στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό!
    Για αυτό, ας σκεφτούμε όλοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την χρήση της μοτοσυκλέτας. Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος και, επιπλέον, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Ας μην ξεχνάμε επίσης το εξής: Κάποιος μας περιμένει να επιστρέψουμε, υγιείς και ζωντανοί, κάθε μέρα. Σε ποιο βαθμό συνειδητοποιούμε ότι μια δική μας απερισκεψία, μπορεί να καταστρέψει όχι μόνο την δική μας ζωή, αλλά και πολλών άλλων;

    Εσείς, τι πιστεύετε; Γιατί οι αναβάτες που δεν χρησιμοποιούν σωστό εξοπλισμό είναι τόσο πολυάριθμοι; Θεωρείτε ότι συνειδητοποιούν τους πιθανούς κινδύνους; Ποιος είναι ο τρόπος να καταλάβει ένας αναβάτης την σημασία του εξοπλισμού; Η απλή λογική αρκεί ή πρέπει δυστυχώς να συμβεί το… κάτι άλλο; Μήπως θα έπρεπε να τιμωρείται ως παράβαση η μη χρήση εξοπλισμού εν γένει, αντί μόνο το κράνος; 


    Πηγή

    Το GP Αυστριας. Το καλύτερο του 2016!


    Η Αυστρία και η Red Bull Ring φιλοξένησαν τον καλύτερο αγώνα στα Moto GP για το 2016, σύμφωνα με την επιτροπή Grand Prix!

    Ο νέος είναι ωραίος; Όχι απλά ωραίος, αλλά… ο καλύτερος, από ότι θα διαβάσετε! Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την επιτροπή των Grand Prix, που αποτελείται από την FIΜ, την IRTA και την Dorna, ο αγώνας στο Red Bull Ring της Αυστρίας ψηφίστηκε ο καλύτερος της σεζόν του 2016.

    Η πίστα έκανε μια νέα εμφάνιση στο πρόγραμμα των αγώνων, μετά από 19 χρόνια, καθώς ο τελευταίος αγώνας Grand Prix είχε πραγματοποιηθεί εντός της το 1997. Η επιτροπή των Moto GP ανέδειξε την εξαιρετική διοργάνωση, ατμόσφαιρα και επίπεδο παροχών της πίστας της Αυστρίας, που προσέδωσαν έναν μοναδικό χαρακτήρα στον αγώνα.

    Το γεγονός παρακολούθησαν 215.850 θεατές, οι περισσότεροι από κάθε άλλο Σαββατοκύριακο εντός της σεζόν του 2016! Στον αγώνα νικητής είχε αναδειχθεί ο Andrea Iannone, ο οποίος πήρε την πρώτη του νίκη στην κατηγορία των Moto GP και έδωσε την πρώτη νίκη στην Ducati μετά από 6 χρόνια.


    Πηγή

    Superbike με Hossack;


    Φτιάχνει η Honda ένα καινούριο μπροστινό υψηλής απόδοσης για την ομάδα Moto GP?

    Ενώ μια πατέντα δεν αποτελεί ποτέ εγγύηση ότι κάποιο project θα δει το φως της ημέρας, είναι συνήθως μια ματιά από την κλειδαρότρυπα στα πιο μυστικά κομμάτια της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μιας εταιρείας. Η τελευταία τέτοια είδηση από τη Honda περιγράφει λεπτομερώς μια μπροστινή ανάρτηση τύπου Hossack, ειδικά κατασκευασμένο για υψηλές επιδόσεις και εφαρμογές αγώνων.

    Το μπροστινό σύστημα Hossack πήρε το όνομα του από τον πρωτοπόρο Βρετανό μηχανικό Norman Hossack, που το δημιούργησε την δεκαετία του 1970. Από τότε είναι ένα καλά εδραιωμένο σύστημα και η χρήση του ως Duolever μπροστινό στην BMW (στα μοντέλα K1300 και Κ1600) δείχνει την πορεία του στην μαζική παραγωγή ενώ η χρήση του στο θρυλικό V1000 του John Britten έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πίστα με επιτυχία.


    H πατέντα της Honda περιστρέφεται γύρω από μικρές αλλαγές στο ήδη υπάρχον σχέδιο του μπροστινού Hossack χωρίς να είναι μια πλήρης αναθεώρηση του. Όπως ακριβώς και όλες οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν το εν λόγω σύστημα υπάρχει ένας επάνω και ένας κάτω σύνδεσμος  wishbone που εκτείνονται από το πλαίσιο και εδράζονται σε έναν σωλήνα που λειτουργεί ως  άξονας περιστροφής  όλου του συστήματος, από απλό χυτό ή συγκολλημένο αλουμίνιο σε σχήμα ανάποδου «Υ» που κρατά τον εμπρός τροχό και τα φρένα. Στην κορυφή ένας απλός σύνδεσμος δύο μερών μεταδίδει τις κινήσεις των δυο ράβδων στο σύστημα ενώ επιτρέπει στην ανάρτηση να σηκώνεται και να πέφτει καθώς ένα μονό ελατήριο είναι βιδωμένο στο κάτω wishbone και στο πλαίσιο  για να παρέχει σωστή απόσβεση.

    Το βασικό σημείο που διαφέρει η υλοποίηση της Honda είναι στον τρόπο που ο κύριος σωλήνας του τιμονιού βρίσκεται  πίσω από τα σημεία στροφής των συνδέσμων wishbone. Αυτό επιτρέπει στους συνδέσμους αυτούς να είναι μακρύτερη χωρίς όμως να αυξάνεται το συνολικό μήκος της μοτοσυκλέτας.

    Ο λόγος λοιπόν που γίνεται θέμα για ένα εναλλακτικό σύστημα μπροστινού -ενώ το τηλεσκοπικό πιρούνι είναι αναμφίβολα επιτυχημένο μετά και από τόσα χρόνια εξέλιξης -είναι γιατί υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Δέχονται μεγάλες δυνάμεις κάμψης κατά μήκος και κατά πλάτος. Πρέπει να είναι πολύ μεγάλα σε πάχος έχοντας να διαχειριστούν και την τεράστια δύναμη του φρεναρίσματος, όμως υπάρχει μια θεωρία ότι ένα στοιχείο που δέχεται πλευρική κάμψη μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να απορροφήσει κραδασμούς. Έτσι η ανάρτηση του Hossack αφού δεν έχει τον περιορισμό της στρογγυλής διατομής κάμπτεται στο πλάι αλλά όχι στην εμπρός και πίσω διεύθυνση.

    Έτσι πρακτικά μπορεί να μειωθεί ή να εξαλειφθεί  ( ανάλογα το εκάστοτε setup) η  χαρακτηριστική «βουτιά» του μπροστινού σε ένα δυνατό φρενάρισμα χωρίς να κοντύνει το μεταξόνιο κι άλλο όσο συμπιέζεται το εμπρός μέρος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αγωνιστικές συνθήκες καθώς επιτρέπει πιο δυνατό φρενάρισμα πριν σηκωθεί η ουρά. Επίσης το setup της Honda επιτρέπει περαιτέρω χαμήλωμα και compact κατασκευή των clip on το οποίο θεωρείται ως μεγάλο όφελος για αγωνιστική χρήση.

    Επίσης μιλώντας για μαζική παραγωγή, μοντέλα της Honda με μεγάλο βάρος όπως το Goldwing θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό το εναλλακτικό σύστημα. Αν κατάφερνε επίσης μέσα από τη χρήση του στα Moto GP να πείσει το ευρύ κοινό για τα πλεονεκτήματα του, ίσως να βλέπαμε και άλλους κατασκευαστές να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τότε όμως και μέχρι να δούμε στην πράξη τα οφέλη που υποδεικνύουν τα χαρτιά ,το τηλεσκοπικό πιρούνι παραμένει η πιο αξιόπιστη λύση και δοκιμασμένη επιλογή στα μπροστινά συστήματα.

    Πηγή

    Η νεα KRC ηλεκτρικη μοτο! Με βλεψεις για παραγωγη


    Μια νέα ηλεκτρική μοτοσυκλέτα από την KRC, που ήδη παρουσιάστηκε στην φετινή EICMA και πιθανολογείται να αναπτυχθεί ώστε να βγει στην παραγωγή το 2018.

    Μέσα στην φετινή χρονιά, είδαμε πολλές ειδήσεις που αφορούσαν ηλεκτροκίνητα μοντέλα και σημαντικές τεχνολογίες για αυτά. Αυτό ένα πράγμα σημαίνει μόνο –η ηλεκτροκίνηση στις μοτοσυκλέτες πλησιάζει όλο και περισσότερο στην καθολική εφαρμογή, αφού οι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζονται συνεχίζονται, όλο και πιο εντατικά.

    Μια από τις εταιρείες που ασχολούνται με την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα είναι και η ιταλική KRC, η οποία έχει έδρα της την Caserta. H βιομηχανία έχει ήδη μοντέλα scooters με ηλεκτροκίνηση, τα οποία πωλούνται στην αγορά, ωστόσο επέδειξε τις προθέσεις της για την είσοδό της στον χώρο της ηλεκτροκίνητης μοτοσυκλέτας, με το μοντέλο που βλέπετε στην φωτογραφία.

    Η μοτοσυκλέτα αυτή παρουσιάστηκε ήδη στην EICMA 2016, ως πρωτότυπο, ενώ πληροφορίες θέλουν την KRC να επιστρέψει στην Μιλανέζικη έκθεση και το 2017, παρουσιάζοντας την έκδοση παραγωγής του μοντέλου, το οποίο θα ξεκινήσει να διατίθεται το 2018.

    Για την μοτοσυκλέτα δεν έχουν γνωστοποιηθεί τεχνικά στοιχεία σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο γνωρίζουμε ότι οι μπαταρίες του είναι τύπου λιθίου-σιδήρου-φωσφόρου, που θα μπορούν να φοριστούν πλήρως σε 4-5 ώρες, αποδίδουν 6kWh και θα προσδίδουν στο μοντέλο μια αυτονομία περίπου 100 χμ. Η μοτοσυκλέτα θα είναι εξοπλισμένη με σύστημα ανάκτησης ενέργειας, το οποίο θα επαναφορτίζει τα στοιχεία κατά την επιβράδυνση, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του μοντέλου θα αγγίζει τα 150 χμ/ώρα.

    Η μοτοσυκλέτα είναι εξοπλισμένη με ανεστραμμένο πιρούνι 37 χιλιοστών εμπρός και αμορτισέρ της Ohlins πίσω, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας είναι εγκατεστημένος στο κέντρο του πίσω τροχού. Μάλιστα, η μοτοσυκλέτα, σύμφωνα με την KRC, θα ζυγίζει λιγότερα από 200 κιλά, μια μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη αλλά και ένα σημαντικό επίτευγμα, αν πραγματοποιηθεί, για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα!

    Πηγή

    Νεα Yamaha MT-09. Πρωτες εντυπωσεις


    Μόλις χθες προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μας έφερε πίσω στην Ελλάδα από την Μαγιόρκα, το ισπανικό νησί της Μεσογείου όπου οδηγήσαμε την δεύτερη γενιά του MT-09.

    Το μεσαίο γυμνό streetfighter στην οικογένεια των ΜΤ και η μοναδική τρικύλινδρη ιαπωνική μοτοσυκλέτα που βρίσκεται σε παραγωγή σήμερα, είναι από τα σημαντικότερα μοντέλα στη γκάμα της Yamaha, καθώς ήταν το μοντέλο που το 2013 έδωσε στην εταιρεία των τριών διαπασών την πρώτη θέση σε πωλήσεις στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά, η Yamaha φρεσκάρει (στην πραγματικότητα αναβαθμίζει) το MT-09, τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε εξοπλισμό. Μην ξεχνάτε ότι φέτος η Kawasaki και η Suzuki έχουν νέες μοτοσυκλέτες σε αυτή την κατηγορία με το Z900 η μία και το GSX-S 750 η άλλη.

     Ο τρικύλινδρος κινητήρας έχει προσαρμοστεί φυσικά στις νέες προδιαγραφές Euro 4, με νέα εξάτμιση και νέα ρύθμιση της τροφοδοσίας ride by wire, αλλά δεν έχει χάσει τα χαρακτηριστικά απόδοσης που είναι η βασική διαφορά του MT-09 από τους υπόλοιπους τετρακύλινδρους ιαπωνικής καταγωγής ανταγωνιστές του.

    Στον εξοπλισμό έχει προστεθεί το ρυθμιζόμενης απόκρισης (και με δυνατότητα απενεργοποίησης) Traction Control που είδαμε πρώτη φορά στο αδερφικό μοντέλο Tracer 900, τα Full Led φώτα εμπρός και πίσω που σχεδιαστικά φέρνουν το MT-09 πιο κοντά στο MT-10 και το Quick-Shifter (μόνο για τα ανεβάσματα ταχύτητας) από την R1.

    Τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του πλαισίου δεν άλλαξαν, όμως τώρα έχουμε περισσότερες δυνατότητες ρυθμίσεων για το πιρούνι και το πίσω αμορτισέρ έχει νέα χαρακτηριστικά λειτουργίας. Η θέση οδήγησης εξακολουθεί να είναι ένα υβρίδιο μεταξύ street και supermoto, όμως η σέλα έχει αλλάξει σχήμα και έχει μεγαλώσει σε μήκος, παρά το μικρότερο συνολικό μήκος της ουράς. Για το 2017 η βάση της πινακίδας έφυγε από την ουρά και κατέβηκε στο ύψος του πίσω ελαστικού. Τα όργανα επίσης άλλαξαν θέση και οι ενδείξεις τους εμπλουτίστηκαν.

    Η ημέρα μας πάνω στη σέλα του νέου ΜΤ-09 ξεκίνησε με λιακάδα, όμως η υγρασία πάνω στους δρόμους της Μαγιόρκα έκανε συχνά-πυκνά την εμφάνισή της δημιουργώντας κάπως… αγχωτικές συνθήκες οδήγησης. Από την άλλη μεριά μπορείς να το δεις θετικά, αφού σε πολλά σημεία οι δρόμοι γλίστραγαν σαν να ήμασταν στην Ελλάδα, οπότε μάλλον πήραμε μια πιο ολοκληρωμένη γεύση για το πώς θα συμπεριφέρεται η μοτοσυκλέτα στα πάτρια εδάφη.  Έχουμε πολλά να γράψουμε στην επόμενη ανάρτηση τμας για αυτή την ιαπωνική μοτοσυκλέτα που έχει πιάσει το νόημα για το τι θέλει ο ευρωπαίος μοτοσυκλετιστής από μια μεσαία σπορ-γυμνή…

    ΠΗΓΗ

    Η ιστορια του Carbon-Fibre. Ο θησαυρος ειναι απο ανθρακα...


    Λέγαμε πριν από οκτώ χρόνια, πως έπρεπε το ανθρακόνημα να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τους κατασκευαστές για να φτάσει κάποτε να γίνει δομικό στοιχείο της μοτοσυκλέτας. Πως στόχος δεν θα πρέπει να είναι να αντιγράψει το αλουμινένιο πλαίσιο, αλλά να χρησιμοποιηθεί τελείως διαφορετικά και μόνο τότε θα ξεχωρίσει. Θα έπρεπε να αναθεωρηθεί η ίδια η λειτουργία του πλαισίου και να υποχωρήσει ο βαθμός ακαμψίας του όσο βελτιώνονται άλλοι τομείς, όπως οι αναρτήσεις και τα ελαστικά αφού οι μοτοσυκλέτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά μηχανολογικά κομμάτια, αλλά ως ένας οργανισμός με ποικίλους βαθμούς ελαστικότητας, συντονισμού και απόσβεσης. Το ανθρακόνημα -είχαμε γράψει- είναι ιδανικό για να λύσει τέτοια θέματα συνεργασίας μέσα σε κατασκευές. Και δείχνει και ωραίο...

    Το 2017 μπαίνουν σε παραγωγή, περιορισμένη και για πολύ γερά πορτοφόλια, δύο μοτοσυκλέτες φτιαγμένες από carbon. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο το σύνθετο αυτό υλικό έχει σημειώσει μία πολύ μακρά πορεία. Μόλις τα τελευταία χρόνια, και με την βοήθεια της τεχνολογίας που με την ακριβή προσομοίωση βοηθά τους μηχανικούς να γλιτώνουν εργατοώρες από δοκιμές, έχουν κατανοηθεί πλήρως οι δυνατότητες του υλικού ως δομικού στοιχείου της μοτοσυκλέτας.
    Οι συνδυασμοί και οι ιδιότητες που μπορεί να του προσδώσει εκείνος που το φτιάχνει, είναι πρακτικά ανεξάντλητες και η πληθώρα αυτή σε επιλογές καθιστά την εξέλιξη χαώδη. Μπορεί κάποιος να του δώσει όση σκληρότητα και ελαστικότητα θέλει, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναθεωρήσει από την αρχή την μοτοσυκλέτα ως σύνολο, πριν φτάσει να το χρησιμοποιήσει ως δομικό στοιχείο. Αυτά γράφαμε και πίσω στο 2008, οπότε πάμε να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στα πρώτα βήματα του carbon για να δούμε πώς φτάσαμε στην Superleggera της Ducati και το HP4 Race της BMW…

    Το ενισχυμένο ανθρακονημάτινο πλαστικό (CFRP), είναι εξαιρετικά διαδεδομένο συνθετικό, χάρη στη χρήση του στα αεροσκάφη, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και ως ελαφρύ διακοσμητικό σε άπειρα προϊόντα. Παραμένει σχετικά ακριβό, λόγω της πολύπλοκης χημικής διαδικασίας και της χρονοβόρας κατασκευής του.
    Το ανθρακόνημα -όπως το ξέρουμε τώρα- εφευρέθηκε από Άγγλους χημικούς, αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο, πιο συγκεκριμένα: Οι ιδιότητες του carbon και η διαδικασία δημιουργίας του, είναι γνωστές πριν από το 1900, ωστόσο χρειάστηκαν σχεδόν 60 χρόνια για να βρεθεί τρόπος να παραχθεί σύνθετο υλικό με υψηλή πυκνότητα σε carbon. Ένα από τα άλματα στην πρόοδο οφείλεται στον Ιάπωνα Akio Shindo αλλά τελικά ήταν η αμερικάνικη εταιρία HITCO που λίγα χρόνια αργότερα κατασκεύασε πρώτη υλικό με 99% περιεκτικότητα σε carbon. Η εταιρία αυτή είναι μέχρι και σήμερα πρωτοπόρος στην παραγωγή σύνθετων υλικών, ωστόσο στις αρχές τις δεκαετίας του ’60, ήταν –τελικά- η Βρετανική Αεροπορία που βρήκε την καλύτερη χρήση για το carbon fibre και κατοχύρωσε τις αντίστοιχες πατέντες, τις οποίες στην συνέχεια παραχώρησε με συμβόλαια σε αγγλικές βιομηχανίες.

    Εκείνη την εποχή, έπρεπε να τελειοποιηθεί η διαδικασία συνδυασμού του προπανίου (ή του προπυλενίου) και της αμμωνίας -η προηγούμενη διαδικασία περιλάμβανε τη χρήση κυανιδίων υδρογόνου, με προφανή προβλήματα και όχι ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Αυτό το υλικό, μετά πολυμερίζεται, με τις ίνες να μεγαλώνουν και να οξειδώνονται επιπλέον πριν ψηθούν στους 2.500°C, μέσα σε ένα πλούσιο σε άζωτο περιβάλλον ώστε να μετατραπεί το πλαστικό σε άνθρακα ή γραφίτη. Τα νήματα στη συνέχεια πλέκονται μεταξύ τους, για να σχηματίσουν το ανθρακόνημα ή απλώνονται ώστε να σχηματιστούν λωρίδες παράλληλων ινών, γνωστές και ως UD (Uni-Directional). Αυτά αποτελούν τη βάση για την κατασκευή εξαρτημάτων όταν οι ίνες συνδυάζονται με διαμορφωμένες ρητίνες. Οι ρητίνες είναι κυρίως εποξικές, καθώς οι ιδιότητές τους ταιριάζουν καλύτερα με τις ιδιότητες των ινών -αν και χρησιμοποιείται μερικές φορές πολυεστέρας ή βινύλιο.

    Οι διάφορες μορφές των ανθρακονημάτων
    Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταβλητών παραμέτρων, που μας έρχεται στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε ανθρακονημάτινες κατασκευές. Αρχικά, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι συνδυασμού των δύο υλικών:
    Το wet-lay-up, που είναι η ίδια διαδικασία παραγωγής με του fiberglass, όπου στεγνές ίνες απλώνονται μέσα σε ένα καλούπι και προστίθεται ρητίνη αναμεμιγμένη με υγρό σκληρυντικό ή καταλύτη με το χέρι, χρησιμοποιώντας πινέλο, βούρτσα ή σπρέι -ενώ σε πιο σωστές διαδικασίες, ψεκάζεται ή εκχέεται μηχανικά. “Σακούλες” με κενό αέρος ή κλειστά καλούπια μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να βελτιώσουν τη συνέχεια και την ακρίβεια της διαδικασίας.
    Το pre-peg, όπου οι UD ίνες έρχονται ήδη εμποτισμένες με την κατάλληλη ποσότητα ρητίνης. Αυτές πρέπει μετά να ενωθούν μέσω θερμικής διαδικασίας σε σακούλες με κενό αέρος, είτε σε φούρνο μόνο με ατμοσφαιρική πίεση, για παράδειγμα, είτε χρησιμοποιώντας παραπάνω πίεση και θερμοκρασία σε κλίβανο, για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
    Διαφορετικοί τύποι ινών είναι διαθέσιμοι, που ποικίλουν από άκαμπτες αλλά πιο εύθρυπτες ίνες, μέχρι εξαιρετικά δυνατές αλλά με μικρότερη ακαμψία ίνες, ενώ υπάρχουν και οι πιο κοινές και φθηνές ίνες, λιγότερο ισχυρές και άκαμπτες σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα καλάμια ψαρέματος. Υπάρχουν στο εμπόριο διαφορετικοί τύποι “πλεξίματος” των ινών πέρα από την UD, ενώ μερικές φορές χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά, όπως γυαλί ή ίνες αραμιδίου ή διακοσμητικές ενισχύσεις. Οι ίνες μπορούν να απλωθούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για να προσδώσουν συγκεκριμένα ενισχυτικά χαρακτηριστικά σε ορισμένες περιοχές, ενώ μπορούν να συνδυαστούν σε διαφορετικές στρώσεις ώστε να έχουν σύνθετες ιδιότητες.
    Για κύριες δομικές εφαρμογές, στρώσεις από συγκεκριμένες ίνες με διαφορετικούς συντελεστές συνδυάζονται με άλλα βασικά υλικά. Συνήθως πρόκειται για αλουμίνιο ή αραμίδιο Nomex, το οποίο έχει επίστρωση με ρητίνη ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ μπορεί επίσης να είναι και απλά υλικά, όπως το κοντραπλακέ ή η μπάλσα. Αυτά τα υλικά προσθέτουν πάχος, γι’ αυτό και αυξάνεται η στρεπτική ακαμψία των λεπτών ανθρακονημάτινων κομματιών, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο φάσμα εφαρμογών, σε τμήματα με μεγάλη καταπόνηση όπως στα ουραία τμήματα των αεροσκαφών ή στα μονοθέσια της F1.
    Υπάρχουν επίσης πολλά είδη ρητινών που μπορούν να φτιαχτούν ειδικά για συγκεκριμένες εφαρμογές, οπότε δημιουργείται μια ποικιλία ουσιαστικά άπειρων συνθετικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξειδικευμένες κατασκευές ή σε διακοσμητικές εφαρμογές. Ο λόγος ύπαρξης αυτής της ποικιλίας συνθετικών είναι φυσικά οι ιδιότητες των υλικών, που προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο βάρος και στην αντοχή, σε σχέση με τα κράματα αλουμινίου και ατσαλιού, όπως δείχνει κι ο σχετικός πίνακας.

     Όριο θραύσης (kg/mm2)
    Πυκνότητα (gr/cm3)
    Ειδική αντοχή
    Ανθρακόνημα
    3,50
    1,75
    2,00
    Ατσάλι
    1,30
    7,90
    0,17
    Όπως φαίνεται, το ανθρακόνημα έχει αντοχή στην θραύση σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από το ατσάλι, αλλά παρ' όλα αυτά είναι 4,5 φορές πιο αραιό. Όταν συνδυαστεί με υλικά που έχουν ως χαρακτηριστικό τους την προσχεδιασμένη παραμόρφωση κάτω από φορτίο, το ανθρακόνημα έχει αποδειχθεί ανεκτίμητο στις κατασκευές για απόσβεση κρούσης, ακόμη και σε μικρά τμήματα όπως τα ρύγχη των αεροσκαφών. Η αξία του, λόγω του χαμηλού του βάρους, οδήγησε στην υιοθέτησή του από τις μεγάλες αεροπορικές κατασκευές, όπως το νέο Dreamliner 787 της Boeing και το Airbus 380, δημιουργώντας έλλειψη από το υλικό, παρά τους περιορισμούς και το κόστος της παραγωγής.
      
    Το Carbon στα πλαίσια μοτοσυκλετών, πολύ πριν την σημερινή εποχή που μπαίνει στην παραγωγή - έστω και περιορισμένη
    Πολλοί άνθρωποι, κατά τη διάρκεια του Τσεχοσλοβάκικου GP το 1990, ανυπομονούσαν να δουν το ντεμπούτο ενός μοναδικού, νέου μηχανολογικού concept, που κρυβόταν στα πιτς της ιταλικής ομάδας της Cagiva. Ο ενθουσιώδης αλλά και έμπειρος αναβάτης, ο Randy Mamola, θα οδηγούσε για πρώτη φορά το C590, το δίχρονο 500 που διέθετε ένα εξ ολοκλήρου ανθρακονημάτινο πλαίσιο. Αντί για τις συνήθεις αλουμινένιες δοκούς που στήριζαν τα πάντα, η μοτοσυκλέτα είχε μια μαύρη γυαλιστερή στεφάνη από το εξωτικό υλικό, που είχε φέρει την επανάσταση στον χώρο των αγωνιστικών αυτοκινήτων κατά τη δεκαετία του '80.

    Ενώ το ανθρακόνημα είχε υιοθετηθεί για να αντικαταστήσει το fiberglass, ως το καταλληλότερο υλικό για τα κοστούμια, ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ως δομικό στοιχείο της μοτοσυκλέτας. Η μοτοσυκλέτα θα έτρεχε επίσης με το νέο πλαίσιο στον επόμενο αγώνα, στο Ουγγρικό GP, αλλά τα προβλήματα προσαρμογής στο νέο υλικό, σήμαιναν πως θα υπήρχε αναβολή επ' αόριστον. Μέσα στον πυρετό των αγώνων, η σχετικά μικρή ομάδα δεν είχε τον χρόνο ή τον προϋπολογισμό για να επιμείνει στο καινούριο πλαίσιο, και επέστρεψε στο μεταλλικό.
    το ανθρακόνημα έχει αντοχή στην θραύση σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από το ατσάλι, αλλά παρ' όλα αυτά είναι 4,5 φορές πιο αραιό
    Ενώ το ανθρακόνημα ήταν γνωστό στους αγώνες μοτοσυκλετών για σχεδόν μια δεκαετία, ελάχιστες μοτοσυκλέτες το χρησιμοποίησαν -γι' αυτό και η Cagiva είχε ελάχιστα δεδομένα για να αντλήσει πληροφορίες. Πάντως, λίγα χρόνια πριν οι μοτοσυκλέτες των GP εξοικειωθούν με το υλικό, πολλοί μικροί εξειδικευμένοι κατασκευαστές, είχαν αντιληφθεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διέθετε το ανθρακόνημα. Ίσως ο σημαντικότερος όλων αυτών, να ήταν ο Νεοζηλανδός αρχιτέκτονας John Britten, με το αγωνιστικό V2 που κατασκεύασε. Εξελιγμένη μέσα από διαφορετικές παραλλαγές, από το 1987 μέχρι το 1991 που κατέληξε στην τελική της μορφή, η μοτοσυκλέτα διέθετε μια ολοκληρωτικά ανθρακονημάτινη ραχοκοκαλιά. Από το 1991, κέρδισε οκτώ αγώνες στη Daytona και το 1995 το παγκόσμιο πρωτάθλημα BEARS, ενώ έγινε ένα από τα κύρια εκθέματα στο μουσείο Guggenheim.
    Στο δεύτερο πρωτότυπό του (το aero d-one), ο Britten χρησιμοποίησε ανθρακόνημα τόσο για την έδραση του κινητήρα, όσο και για να ενώσει τα συστήματα μπροστινής και πίσω ανάρτησης. Μέχρι το 1992, η μοτοσυκλέτα είχε εξελιχθεί, με ένα μισό φέρινγκ, έναν κινητήρα που είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει ο ίδιος ο Britten, ένα ανθρακονημάτινο ψαλίδι και ανθρακονημάτινο μπροστινό, αντί ενός συμβατικού τηλεσκοπικού πιρουνιού.
    Αντίπαλος του Britten στο πρωτάθλημα BEARS (British European and American Racing Series), ήταν το Triumph Taylormade / Saxon, το οποίο αν και είχε αλουμινένιο σωληνωτό πλαίσιο, έκανε εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος στο κοστούμι του, και στους αεραγωγούς που τροφοδοτούσαν με αέρα το τοποθετημένο προς τα πίσω ψυγείο του. Αυτό, είχε σχεδιαστεί από τον John McQuilliam, ο οποίος μελέτησε πολύ το ανθρακόνημα, φτάνοντας στη θέση του αρχι-σχεδιαστή στην ομάδα Jordan στα GP (πλέον, Spyker F1Team).
    Ο John είχε επίσης εμπλακεί εκείνη την εποχή (το 1993) με ένα άλλο ανθρακονημάτινο πρωτότυπο πλαίσιο, από τον Βρετανό ειδικό στα πλαίσια, Hejira, το οποίο ήταν αντίγραφο του αντίστοιχου ατσάλινου. Όπως και του Cagiva, το δοκίμασαν και το εγκατέλειψαν. Το Triumph διέθετε επίσης ανθρακονημάτινες ζάντες με αλουμινένια κέντρα.
    Και ο Britten χρησιμοποιούσε ζάντες από συνθετικό υλικό, αρκετά όμοιες με αυτές που πουλάνε η Dymag και η Blackstone Tek. Το όφελος από αυτούς τους τροχούς, είναι η σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά και ο έλεγχος, με μικρότερη αδράνεια και ελαφρύτερη μη αναρτώμενη μάζα, ενώ η αντοχή τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους αντίστοιχους αγωνιστικούς τροχούς από μαγνήσιο.

    Το ανθρακόνημα στην παραγωγή
    Η χρήση του ανθρακονήματος ως δομικό στοιχείο έμεινε περιορισμένη σ' αυτούς τους μικρούς κατασκευαστές. Πολύ λίγες μοτοσυκλέτες παραγωγής έχουν χρησιμοποιήσει το ανθρακόνημα ως δομικό στοιχείο, λόγω του μεγάλου κόστους και των δυσκολιών που επιφέρει στις αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής. Η πιο συχνή χρήση του ήταν σε αγωνιστικά φέρινγκ, αλλά και σε μερικά φέρινγκ μοτοσυκλετών δρόμου, όπως το Bimota YB8 Furano, και γύρω από τα όργανα του εξωτικού Mantra, καθώς αυτά είναι από ξύλο!
    Η Bimota είχε επίσης κατασκευάσει φτερά από ανθρακόνημα, όπως και η Ducati. Η Ducati είχε αρχικά χρησιμοποιήσει ανθρακόνημα και στην κατασκευή φιλτροκουτιών για την περιορισμένη παραγωγή των 916, ώστε να αυξηθεί η ακαμψία του πλαισίου, ενώ το Bimota SB8R -το οποίο παρουσιάστηκε 1997- έχει ανθρακονημάτινες πλάκες στήριξης του ψαλιδιού, πάνω στις οποίες βιδώνει το αλουμινένιο πλαίσιο. Η Honda έκανε μεγάλη αίσθηση το 1992 με την περιορισμένης παραγωγής NR 750, η οποία εκτός από τα μοναδικά οβάλ έμβολα, είχε ένα εξ ολοκλήρου ανθρακονημάτινο κοστούμι “CFRP”. Το κέρδος σε βάρος βέβαια δεν είχε άμεσο αντίκτυπο, καθώς ξεπερνούσε τα 220 κιλά συνολικά.

    Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, ένας μεγάλος αριθμός από προμηθευτές after market, προσέφεραν εξαρτήματα (όχι δομικά στοιχεία) όπως καπάκια και φτερά, καθώς το ανθρακόνημα γινόταν πιο γνωστό και διαθέσιμο, κυρίως λόγω της χρήσης του στους αγώνες. Στην πραγματικότητα, το ανθρακόνημα είχε τέτοιο αντίκτυπο στα τέλη της δεκαετίας του '90, που πολλές μοτοσυκλέτες παραγωγής, είχαν πολλά πλαστικά κομμάτια διακοσμημένα με αυτοκόλλητα που έμοιαζαν με ανθρακονήματα.
    Εκείνη την εποχή πολλές αγωνιστικές ομάδες χρησιμοποιούσαν αυτό το υλικό, για περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι το φέρινγκ και τα φρένα -όπως για την κατασκευή της ουράς της μοτοσυκλέτας ή για τα καπάκια των κινητήρων και των κεφαλών. Επίσης σημαντικό ήταν όμως και το γεγονός, ότι πολλοί είχαν εγκαταλείψει τη χρήση του σε βασικά μέρη, όπως το πλαίσιο και το ψαλίδι, παρά την επιτυχία του Britten -που όμως δεν είχε τρέξει σε επίπεδο GP.
    Η Cagiva ήταν η πρώτη εταιρεία που δοκίμασε στους αγώνες ένα πλαίσιο και ψαλίδι εξ ολοκλήρου από ανθρακόνημα. Δυστυχώς, η ελλιπής γνώση πάνω στη νέα τεχνολογία και ο μειωμένος προϋπολογισμός, οδήγησαν σε εγκατάλειψη του σχεδίου
    Η Suzuki ήταν επίσης ανάμεσα στις εταιρίες που δοκίμασε ένα ανθρακονημάτινο πλαίσιο το οποίο επίσης εγκαταλείφθηκε, την στιγμή που σε έναν παράλληλο κόσμο εκείνο των αυτοκινήτων, το carbon έκανε μία διαφορετική καριέρα… Η Cagiva είχε στενούς δεσμούς με τη Ferrari, κι αυτή η σχέση ενθάρρυνε την ανταλλαγή τεχνολογίας με τη λογική “αφού το ανθρακόνημα είναι πολύ ακριβό και δουλεύει μια χαρά ως βασικό δομικό στοιχείο για τα F1, σίγουρα μπορεί να κάνει το ίδιο και τις μοτοσυκλέτες των GP”. Στην F1 παρουσιάστηκε πρώτη φορά το ανθρακόνημα το 1981, με τη Lotus και τη McLaren να διαθέτουν ανθρακονημάτινο πλαίσιο. Η Lotus ήταν κατά κάποιο τρόπο “άχαρη” στην αντιγραφή του προηγούμενου αλουμινένιου πλαισίου για το μονοθέσιό της, με κομμένα και ραμμένα ανθρακονημάτινα κομμάτια, αλλά το MP4/1 της McLaren έδειξε το μέλλον, με ένα πιο ψαγμένο πλαίσιο, εξελιγμένο από την αμερικάνικη εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας, Hercules.
    Τα προτερήματα μιας κατασκευής που ήταν ελαφρύτερη, πιο ανθεκτική και με καλύτερο αεροδυναμικό προφίλ, έγιναν άμεσα εμφανή. Δύο σημαντικά οφέλη που οδήγησαν στη γενικότερη υιοθέτησή του, είναι η ακαμψία του και η δυνατότητά του για ελεγχόμενες παραμορφώσεις κατά την κρούση. Επίσης το γεγονός ότι σε αυτό το σπορ, το κόστος δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, ήταν επίσης σημαντικό.

    Ακαμψία: Σύμμαχος κι εχθρός
    Τα κύρια χαρακτηριστικά της υψηλής αντοχής και του μικρού βάρους είναι ελκυστικά, αλλά ενώ το ανθρακόνημα είναι ελαφρύτερο, μπορεί να είναι υπερβολικά ισχυρό για μερικές εφαρμογές. Όταν το ανθρακόνημα μπήκε αρχικά στις μοτοσυκλέτες των GP, η τάση ήταν να αυξάνεται η ακαμψία των αλουμινένιων πλαισίων, ώστε να συνεργάζονται με τα ελαστικά και τις αναρτήσεις της εποχής. Το άλμα που έκανε η Cagiva, ήταν το επόμενο λογικό στάδιο στην κατασκευή αγωνιστικών μοτοσυκλετών -ιδιαίτερα με την άνθηση που γνώριζε η χρήση του υλικού στην F1.
    Οι μετέπειτα εξελίξεις έδειξαν, πως ενώ οι αγώνες μοτοσυκλετών εξελίσσονταν παράλληλα με τη βελτίωση των ελαστικών, τα πολύ άκαμπτα πλαίσια έφερναν ουσιαστικά αντίθετα αποτελέσματα -ειδικά με τις πολύ μικρές διαδρομές των αναρτήσεων. Στη διάρκεια εξαιρετικά μεγάλων κλίσεων, οι αναρτήσεις είναι σχεδόν αναποτελεσματικές στο να αποσβέσουν τις ανωμαλίες -αν και μπορούν να αντιδράσουν πριν και μετά τη μεταφορά βάρους. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, αυτό που χρειάζεται είναι κάποια ελαστικότητα, τόσο στις αναρτήσεις όσο και στο ίδιο το πλαίσιο.
    Η Cagiva το ανακάλυψε αυτό, κατά τη διάρκεια των δύο αγώνων πίσω στα 1990, με τον Mamola και τον Ron Haslam, οι οποίοι βρήκαν τη ρύθμιση των αναρτήσεων και την πληροφόρηση από το πλαίσιο τόσο διαφορετικά, που οι νορμάλ ρυθμίσεις τους για τις μοτοσυκλέτες δεν δούλεψαν καθόλου, και η μοτοσυκλέτα δημιούργησε περισσότερα θέματα από αυτά που έλυνε. Αν και εγκατέλειψαν το πλαίσιο, αυτό δεν εμπόδισε την Cagiva να διατηρήσει το ανθρακονημάτινο ψαλίδι (μειώνοντας το μη αναρτώμενο βάρος) μέχρι την απόσυρση της ομάδας από τους αγώνες, το 1995.
    Παρ' όλα αυτά τα θέματα, οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες από τα μέσα της δεκαετίας του '90 είχαν κάνει αρκετή χρήση των ανθρακονημάτων σε άλλους τομείς. Εκτός από τα φέρινγκ που έγιναν όσο πιο λεπτά και ελαφριά γίνεται, ενώ άντεχαν σε ταχύτητες των 320 χιλιομέτρων την ώρα, το ανθρακόνημα χρησιμοποιούταν στα φτερά και στα καπάκια των κινητήρων. Επίσης, το ανθρακόνημα είχε αντικαταστήσει το αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο ενώ χρησιμοποιούταν και για την ενίσχυση των φιλτροκουτιών, των ρεζερβουάρ και των εξατμίσεων.
    Οι ομάδες της Aprilia και της Ducati στα MotoGP είχαν δοκιμάσει ανθρακονημάτινα καλάμια πιρουνιών διαμέτρου 42 χιλιοστών, αλλά λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν οι διαφορετικοί συντελεστές ακαμψίας, ή και του ότι δεν υπήρχε κανένα ουσιαστικό όφελος, σε σχέση με τα αντίστοιχα αλουμινένια των 50 χιλιοστών, σταμάτησαν τη χρήση τους.

    Πριν από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, η πιο σύγχρονη εφαρμογή της τεχνολογίας του carbon ήταν στα αγωνιστικά φρένα, που πρώτη φορά είδαμε στα μέσα της δεκαετίας του '80 στα εμπορικά αεροσκάφη και στην F1. Αυτοί οι δίσκοι από carbon ήταν εντελώς ακατάλληλοι για χρήση στον δρόμο, καθώς η απαιτούμενη θερμοκρασία λειτουργίας τους έπρεπε να είναι μεταξύ 300°C και 600°C. Ήταν επίσης πολύ ακριβοί, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας παραγωγής (τρεις με έξι μήνες), με τον κάθε δίσκο να κοστίζει τότε περίπου €3.500. Οι μοτοσυκλέτες των GP τρέχουν συχνά με ανθρακονημάτινα προστατευτικά, που απομακρύνουν τη ζέστη από την επιφάνεια των carbon δίσκων, ενώ αν είναι “βρόχινος” ο αγώνας, αντικαθίστανται με ατσάλινους δίσκους και αντίστοιχα τακάκια.
    Εκείνη την εποχή είδαμε από την αμερικάνικη Starfire Systems την πρώτη μορφή των carbon-κεραμικών δίσκων, τους Starblade, οι οποίοι κατασκευάζονταν από διήθηση των πολυμερών και πυρόληση (PIP) των ανθρακονημάτων και των καρβιδίων σιλικόνης, φτιάχνοντας μια επιφάνεια δίσκων που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο σε στεγνές όσο και σε βρεγμένες και κρύες συνθήκες, παρέχοντας πλήρη απόδοση στην επιβράδυνση, με βάρος όσο το ένα τρίτο των αντίστοιχων ατσάλινων. Πλέον η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και στις μέρες μας η Brembo έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των carbon δίσκων αλλά και την διαδικασία ελέγχου που γίνεται με υπερήχους, με τους κεραμικούς δίσκους να είναι πλέον στο προσκήνιο.
    Το λάθος που έκανε κάποτε η Cagiva, αλλά και πολλοί άλλοι, όταν σκέφτηκαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν συνθετικά υλικά, ήταν ότι προσπάθησαν να αντιγράψουν τα μεταλλικά εξαρτήματα, μετατρέποντάς τα σε ανθρακονημάτινα. Το νέο υλικό ήταν εντελώς διαφορετικό σε ό,τι αφορά τις φυσικές του ιδιότητες σε σχέση με το αλουμίνιο, οπότε γιατί να αντιγράψει κάποιος το σχήμα των μεταλλικών μερών; Αυτό έκαναν αρχικά, όπως παραδέχτηκαν, πολλές αγωνιστικές ομάδες αυτοκινήτων -αλλά πολύ γρήγορα εξοικειώθηκαν με την τεχνολογική χρήση του ανθρακονήματος και επέκτειναν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Η αλματώδεις εξέλιξή του που βλέπουμε σήμερα, θα είχε έρθει νωρίτερα, αν είχαν ακολουθήσει διαφορετική στάση…
    Παρά τις υπερβολικές προδιαγραφές για την προστασία κατά την κρούση, ο λόγος αντοχής προς το βάρος του ανθρακονήματος, μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα αν χρησιμοποιηθεί σωστά -και έφτασε η ώρα να επανεκτιμηθεί. Η κληρονομιά από τις πρώτες προσπάθειες της Cagiva (και της Suzuki) με ένα ανθρακονημάτινο πλαίσιο, οδήγησε τον κόσμο της μοτοσυκλέτας στο να εγκαταλείψει την προσπάθεια (αυτό συνέβη και σε πειραματισμούς με εναλλακτικά μπροστινά συστήματα, με πρωτοποριακές προσπάθειες όπως αυτή της Elf).
    Είναι ειρωνεία ότι αυτή η καταπληκτική μοτοσυκλέτα, η Britten, συνδύαζε και τις δύο τεχνολογίες. Τα προβλήματα μ' αυτούς τους πειραματισμούς, σήμαιναν μια επιστροφή στις εξαιρετικά εξελιγμένες τεχνολογίες των τηλεσκοπικών πιρουνιών και των ελεγχόμενων ελαστικοτήτων στα αλουμινένια πλαίσια. Η καλύτερη κατανόηση του ανθρακονήματος και η πιο “ψαγμένη” μηχανολογία, ιδιαίτερα στον τομέα της πλέξης των ινών με τις διαφορετικές ιδιότητες, σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα του σχεδιασμού.
    Η χρήση του δεν πρέπει απλώς να περιοριστεί στην αντικατάσταση μεταλλικών εξαρτημάτων, αλλά να εφαρμοστεί όπως πρέπει. Ο παράγοντας-κλειδί στις ελεγχόμενες ελαστικότητες του πλαισίου και του ψαλιδιού, λύνεται με τον διαφορετικό προσανατολισμό των στρώσεων, ενώ μπορεί πλέον και η ίδια η κατασκευή να αποκτήσει ικανότητες απόσβεσης δυνάμεων. Μερικές ομάδες ρητινών αυτή τη στιγμή προσφέρουν δυνατότητες “υστέρησης”, αλλά με επιπλέον εξέλιξη μπορεί να επιφέρει βελτιωθεί αυτό που ονομάζεται “χημική απόσβεση”.
    Αυτός ο συντονισμός, που λειτουργεί ξεχωριστά από την ικανότητα απόσβεσης και απορρόφησης των αμορτισέρ και των ελατηρίων, έχει αποδειχθεί πολύ σημαντικός τα τελευταία χρόνια. Η Yamaha του Παγκόσμιου Πρωταθλητή του 2006, Valentino Rossi, έμεινε πίσω στην αρχή της σεζόν, λόγω προβλημάτων με το chattering. Πρόκειται για ένα κραδασμό χαμηλής συχνότητας που δεν έχει αποσβεστεί, και οφείλεται στην ασυμβατότητα μεταξύ ελαστικού, αναρτήσεων και πλαισίου, ενώ δεν ήταν σύμπτωση ότι μαζί με ένα επανασχεδιασμένο πλαίσιο, η Yamaha χρησιμοποιούσε νέα, με καλύτερη πρόσφυση, ελαστικά της Michelin.
    Ο συνδυασμός αυτών των δύο δημιούργησε ένα απροσδόκητο πρόβλημα, όπως και το πολύ άκαμπτο πλαίσιο της Cagiva το 1990. Όπως έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις και βελτιώσεις, στο συνολικό σχεδιασμό, οι μοτοσυκλέτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστά μηχανολογικά κομμάτια, αλλά ως ένας οργανισμός με ποικίλους βαθμούς ελαστικότητας, συντονισμού και απόσβεσης. Το ανθρακόνημα είναι ιδανικό, για να λύσει τέτοια θέματα συνεργασίας μέσα σε κατασκευές. Και δείχνει και ωραίο...

    Το SB8R ήταν ανάμεσα στις πρώτες μοτοσυκλέτες παραγωγής που χρησιμοποίησαν το ανθρακόνημα ως δομικό στοιχείο σε συνδυασμό με το αλουμίνιο. Οι πλάκες που ενώνονται με το αλουμινένιο πλαίσιο και όπου στηρίζεται το ψαλίδι, είναι φτιαγμένες από carbon 




    Η μοτοσυκλέτα - φαινόμενο, η Britten V2 1000 του John Britten, που οι παλιοί αναγνώστες του MOTO είχαν γνωρίσει από τους πρώτους, είχε ανθρακονημάτινο ψαλίδι, πλαίσιο και εναλλακτικό μπροστινό σύστημα!












    Μια από τις πρώτες διαδεδομένες εφαρμογές στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, είναι τα φρένα των MotoGP, κάτι που για λειτουργικούς -αλλά και οικονομικούς- λόγους, δεν πρόκειται να φτάσει στις μοτοσυκλέτες παραγωγής




    Το ψαλίδι του Mille Due, του πρωτότυπου της Aprilia στο Σαλόνι του Μιλάνου πίσω στο 2008, είχε ανθρακονημάτινο ψαλίδι και άφηνε υπόνοιες πως θα μπορούσε να φτάσει στην παραγωγή








    Η θρυλική NR της Honda, μια μοτοσυκλέτα η οποία εκτός των οβάλ εμβόλων, είχε ολόκληρο κοστούμι από CFRP












    Το Triumph Saxon διέθετε κι αυτό ολόκληρο κοστούμι από ανθρακόνημα, την εποχή που ανταγωνιζόταν το Britten στο παγκόσμιο πρωτάθλημα BEARS

    ΠΗΓΗ
    Scroll to Top